Следвайте ни

Арабаджиеви съдят България в Страсбург за нечовешко и унизително отношение

viber icon

Ветко и Маринела Арабаджиеви са сезирали съда в Страсбург за нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане извън разумните срокове. Според жалбата, подадена преди седмица, арестът им е бил в нарушение на Конвенцията за правата на човека, пише "Сега", позовавайки се на адвокат Михаил Екимджиев, който движи казуса в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).


Арабаджиеви бяха задържани миналата година в Барселона и прекараха в ареста повече от година. Обвинителният акт срещу тях за престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари, е в спецсъда от декември м. г., но не може да стартира, тъй като няколко пъти съдията докладчик го прекратява. Наскоро апелативният спецсъд отмени поредното прекратяване, отказа да пусне Арабаджиев от ареста, но постанови съпругата му да остане под домашен арест с електронна гривна за наблюдение.

Според жалбата до Страсбург, разумният срок на задържане е нарушен, тъй като съпрузите са били в ареста почти година и седем месеца, без да са налице "релевантни и достатъчни основания" за това. Мотивите на съда за задържането им след февруари 2020 г. са формални и фрагментарни и засягат основно тежестта на повдигнатите обвинения, както и финансовите възможности на жалбоподателите, които се интерпретират като опасност от укриване и от извършване на престъпление.

Пред Страсбург се атакува и бавното произнасяне на апелативния спецсъд по ареста им. 19-месечното лишаване от свобода, съчетано с влошеното им здравословно състояние и с опасността от заразяване с COVID-19, преминава "границата на суровост" на третирането, пише още в жалбата.

Според нея е нарушена и презумпцията, че всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда. За това България е осъждана неведнъж. В жалбата са цитирани пасажи от мотивите на спецсъдилищата, произнасяли се по ареста на Арабаджиеви, които не поставят под съмнение вината им. Изброени са и изказвания на главния прокурор Иван Гешев от времето му на шеф на спецпрокуратурата.

"В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България", казва Гешев на 1 септември 2018 г., непосредствено след показните претърсвания и изземвания от жилищата и офисите на семейството.

"Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини. Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума", казва още настоящият главен прокурор.

В жалбата е посочено и визирането на Арабаджиеви на скорошните отговори на прокуратурата да Комисията на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, в които се твърди, че имуществото им е придобито по престъпен начин и за които отдавна битува мнението, че са недосегаеми за правосъдието.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Караянева

Караянева

14.11.2020 | 19:59

Разпльокана

Отговори
4 1
Елена

Елена

14.11.2020 | 19:58

И всички проблеми им идват от лакомата джапанка Мериту

Отговори
5 0
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

14.11.2020 | 14:58

Хайде сега пък, разстрели...Достатъчно е да им се вземат всичките пари и придобито имущество придобити по незаконен начин. И да лежат в затвора по българските закони.

Отговори
18 0
Гворги

Гворги

14.11.2020 | 13:25

Да им се конфискува цялото имущество в полза на народа!

Отговори
26 15
Идва видов ден

Идва видов ден

14.11.2020 | 13:19

До 10 коляно да изгние фамилята! Мръсни долни Крадци!

Отговори
28 2
Дада

Дада

14.11.2020 | 13:00

Тази фамилия Арабаджиеви цялата до 9 то коляно трябва да се разстреля . Нито 1 лев нямат от всичкия си МИЛИАРД който да да спечелили по честен начин чрез бизнес или икономика , всичко им е чрез ДАНЪЧНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ . Укриване на доходи,НЕПЛАЩАНЕ на реални осигуровки на работниците си които за 30 години са минали през тях стотици хиляди българи които тази гнусна фамилия ограби унищожи и съсипа техните съдби и животи. Думата АРАБАДЖИЕВИ е синоним на целия упадък и престъпност в България за последните 30 години през новата ни история. Тези престъпници са лицето на олигархията и престъпния свят на целия ни преход. Сега говорят за ПРАВА,СВОБОДИ, унижения??страсбург? А кога ограбвахте и продължавате да ограбвате данъците и парите на хората-държавата кога не плащахте на хилядите си работници заплатите и ги избягахте в чужбина парите що тогава не говорихте за права и унижение ? Бокл.уци мръсни. Цялото семейство гну.сно трябва да се развтреля

Отговори
37 3
Дгд

Дгд

14.11.2020 | 12:16

Негодяи

Отговори
27 4
Росица

Росица

14.11.2020 | 11:18

До къде стигнахме, крадци и бандити да съдят държавата. Разстрел за такива като вас, без съд и присъда!

Отговори
47 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?