71

АПИ прецака пловдивчанин за сгрешена винетка, но си намери майстора

Собственик на мерцедес от Пловдив влезе в разправия с АПИ след като сбърка номерка на колата си и му се наложи да плати за две годишни винетки.  Непосредствено след закупуването на електронния стикер констатирал, че е сгрешил цифра в номера на автомобила и веднага уведомил с електронно писмо Националното тол управление. След получен отговор от институцията, подал Заявление за промяна на допусната техническа грешка, като последва отказ. Причината - макар и сбъркан, номерът е на действителна кола на друг шофьор. Получава се така, че пловдивчанинът прави подарък на свой колега по волан.

Той представил всички документи и подал жалба до директора на Националното тол управление с искане за връщане на недължимо платената такса. Дълго време не получил никакъв отговор и накрая се обърнал за съдействие към съда. В крайна сметка по-късно получава официален отговор от ТОЛ управлението, че няма как да се възстанови търсената сума с мотив, че "дори да е налице допусната грешка в изходните данни, изискуеми по закон за закупуване на винетна такса, заявената електронна винетка е надлежно генерирана и срещу заплатената сума е получена съответната насрещна престация".

В крайна сметка магистратите отменят отказа за възстановяване на сумата за сгрешената годишна винетка и връщат преписката за ново прозинасяне от страна на Националното тол управление. С решението съдът определя също АПИ да плати разноските по делото на прецакания шофьор.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Никой

Никой

02.06.2022 | 22:00

Браво на съда - най-накрая ...! А глобите за кола без винетка ... ?

Отговори
8 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?