46

Агенти в Истанбул поръчвали "отварянето" на канала за мигранти срещу хиляди евра

Тарифата била по 3000 евро на калпак

Разбитият канал за трафик на мигранти с център Пловдив служил за превоз от Турция към сърцевината на България. Сириецът, който организирал целия процес, поддържал редовна връзка с двама души от Истанбул. Това каза на брифинг прокурор Димитър Пехливанов от Районната прокуратура, предаде репортер на "Марица". 


След като се събере група от повече нелегални мигранти, лицата от Истанбул се свързвали със сириеца, за да поръчат "отварянето" на канала. Така колелото се задвижвало. Сириецът от Пловдив пък веднага се обаждал на своите агенти в Хасково, Харманли и Средец. Те по най-бързия начин му осигурявали шофьори и автомобили. Цялото разплащане се осъществявало по банков път, каза прокурор Пехливанов. Парите постъпвали по сметката на 30-годишния сириец в Пловдив, след което той пък ги разпределял по веригата с преводи по сметките на участниците. 

Прокурор Пехливанов не пожела да конкретизира откога действа канала за трафик на мигранти, но посочи, че не е отскоро. Тепърва ще се работи задълбочено, за да се установи на 100 % дали това е тарторът, заради чиито канал загинаха двамата полицаи в Бургас. 

Заместник-апелативният прокурор изтъкна, че е изключително доволен от съвместната работа на полицията и прокуратурата по случая. Успешната реализация на акцията доведе до задържането на 12 каналджии и на 22 нелегални мигранти. 

Към момента е ясно, че става въпрос за трайно структурирана каналджийска организация. Предстои да се прецени какви обвинения да бъдат повдигнати на задържаните и дали на всеки един от тях. Извършват се разпити както на каналджиите, така и на заловените мигранти, укривали се в гора. Все още се работи активно по случая и се събират доказателства.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?