46

Адвокатката на полицая с мигрантите: Денислав не е бил с униформа!

23-годишният полицай Денислав Борисов не е бил с униформа, както твърди прокуратурата. Това каза в съдебната зала защитничката на униформения адв. Надежда Римпева, предаде репортер на "Марица". 

"Моля да се провери какви вещи са иззети с протокол. Никъде в този протокол не е спомената полицейска униформа. Установи се, че Денислав е бил облечен с панталон и яке, закупени с лични средства. Иззети са вещи, които са собственост на МВР, като служебната му карта. Ако имаше униформа, то тя щеше да бъде иззета по служебен ред, тъй като не е негова. 

"Обвинението е чисто формално. Пише, че е подпомогнал чужденци да влязат в страната. По-важният въпрос е кой ги вкарва в страната", посочи адв. Римпева. 

Тя отново изтъкна, че ниските заплати, които получават полицаите не са достатъчни, за да задоволяват нуждите си. Освен това на служителите на МВР не се разрешава да имат странични доходи, добави тя и посочи, че държавата подтиква млади хора да извършват престъпления. 

"Денислав вече не е нужен на досъдебното производство. Съдейства за отключването на двата иззети телефона. Не виждам нужда той да бъде в ареста. Може да бъде с проследяваща гривна под домашен арест", каза още адв. Римпева. 

"Не следва само за задоволяване на обществения интерес и очаквания, той да бъде оставен в ареста", добави защитничката на Денислав. 

Прокурор Галин Гавраилов настоя Денислав да остане в ареста. По думите му са събрани множество гласни доказателства, че полицаят е виновен. Разпитани са нелегалните афганистански граждани, които са посочили, че превозът е осъществен именно от Денислав. Разпитани са и  полицейските служители, задържали 23-годишния младеж. Те са потвърдили информацията. 

Според прокурор Гавраилов, стореното от Денислав е с висока степен на обществена опасност. 

"Ясна е и обществената непоносимост към трафика на бежанци и към хората, които ги прекарват. Не само това е притеснителното в настоящата ситуация. Проблемът е неговото обществено положение. Длъжността, която той има, го задължава да прави обратното, което прави в действителност. Той се възползва от това си служебно положение. Аз си позволявам твърдението, че независимо от всичко положително, което се твърди за него, на практика всичко, направено от него като служител на реда го характеризират като деец с висока степен на обществена опасност. Показанията на свидетелите са красноречиви, че действията на полицая са предшествани от други подобни деяния. Тоест, опасността да извърши друго престъпление е реална и налична", каза Гавраилов. 

След вземането на най-тежката мярка срещу Денислав, прокурорът коментира и тезата на защитата, че задържаният е бил без униформа. 

"Не твърдим, че е бил с цяла униформа. А по отношение на това, че си купил дрехите с лични средства, практиката е служителите на МВР сами да си ги купуват, а след това да им се възстановят средства", обясни Гавраилов. 

Запитан за предходни превози на мигранти, преди последният, прокурорът посочи, че към момента повдигнатото обвинение касае транспортирането на 31 нелегални афганистански граждани. 

"Той е наел двамата помагачи. Плащал им е пари, както и горивото. Показанията на свидетелите са, че има подобни деяния преди датата на залавянето. Тепърва предстои да се разследва дали те са факт и да бъдат повдигнати съответни обвинения по тях", каза още Гавраилов. 
 
 
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?