71

Адвокатите на Георги: Прокуратурата гази законите, сама си избира кой съд да гледа делото

От прокуратурата отговориха на нападките, като представиха хронологично събитията

 

Истинска словесна война се заформи в съдебната зала по време на разпоредителното заседание по делото "Дебора", предаде репортер на "Марица".

Прехвърчаха искри между обвинителите и адвокатите на Георги, който е с обвинения за упражнено брутално насилие срещу Дебора. Основният спор се завихри по въпроса за подсъдността и за това кой съд е компетентен да разгледа делото - този в Пловдив или този в Стара Загора. 

Адвокатите на Георги посочиха, че прокуратурата умишлено е пренебрегнала внесено искане за изменение на мярката на клиента им, като е бързала да внесе делото в съда в Пловдив. 

"Съдът в Пловдив не е компетентен да се прозинася по мярката за неотклонение на Георги. Това, че ВКС е определил делото по същество да се гледа в Пловдив, не означава, че Районния съд в Пловдив може да се произнася по искането за промяна в мярката за неотклонение", подчертаха защитниците. 

Те поискаха да не се дава ход на делото, а да се прекрати и да се изпрати в Стара Загора, за да може магистратите там да се произнесат по мярката. "Това не трябва да става автоматично по преценка на прокуратурата, което нарушава законовите разпоредби", категорични са защитниците. 

Те твърдят, че държавното обвинение в Стара Загора е било своевременно информирано за искането за по-лека мярка за Георги. 

"Прави се недопустим опит от държавното обвинение да се прескочи Районния съд в Стара Загора и това е очевидно. Прокуратурата не внесе незабавно досъдебното производство в съда в Стара Загора, както изисква закона, а внесе скорострелно обвинителния акт в Пловдив. Да, обаче, частното наказателно производство за мярката е било прекратено именно поради обстоятелството, че прокуратурата е уведомила съда в Стара Загора, че делото вече е в Районния съд в Пловдив", посочиха още адвокатите на Георги. 

От прокуратурата отговориха на нападките, като представиха хронологично събитията. 

"На 26 февруари Окръжния съд в Пловдив се е произнесъл с определение, което потвърждава съдебния акт, с който делото беше върнато на Районната прокуратура в Стара Загора. На 27 февруари делото е постъпило в Районната прокуратура в Стара Загора. На същата дата защитниците на Георги са депозирали пред Районния съд в Стара Загора искане, за което обвинителите от Стара Загора не са били уведомени. На същата дата прокуратурата в Стара Загора е изготвила обвинителния акт, като е отстранила неяснотите. На 28 февруари делото е постъпило в Пловдив.

Прокуратурата в Стара Загора е била информирана за производството пред Районен съд-Стара Загора едва на 29 февруари. Тоест, след като е било образувано съдебното производство в Пловдив", поясниха представителите на прокуратурата. И допълниха, че в прокуратурата не е постъпило искането за изменение на мярката за неотклонение на Георги. 

"Ключовият въпрос е подсъдността. Това дело се разглежда от некомпетентен съд. ВКС се е произнесъл по предходното дело. След като се прекрати и се върна на прокуратурата, с изготвянето на нов обвинителен акт прокуратурата трябваше да сезира съдът в Стара Загора. Не трябваше да се входира в Районния съд в Пловдив. Не може сама прокуратурата да си избира компетентен съд", категорични са защитниците на Георги. 

"Бързат да вкарат новото дело, за да санират пропуска си в предходната фаза. Правото на защита на клиента ни категорично е нарушено", посочи адв. Петко Кънев, който е един от защитниците на Георги. 

Те настояват за по-лека мярка "подписка" за Георги, която, според тях, ще изпълни целите на мярката за неотклонение. 

Очаквайте подробности! 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?