Следвайте ни

Адвокатът на ст. комисар Рогачев: Отстраниха го, защото искаше да работи

viber icon

Адвокат Валери Пейчев е нает да защитава правата на временно отстранения от длъжност полицейски директор старши комисар Йордан Рогачев. "Марица" разговаря с юриста, който е бивш служител на МВР, за да разбере повече подробности за казуса и мотивите за образуваното дисциплинарно производство. 

 

- Адв. Пейчев, какви са мотивите за започнатото дисциплинарно производство срещу старши комисар Рогачев и временното му отстраняване? 

- Вътрешният министър Бойко Рашков е образувал дисциплинарно производство на 18 юни с негова заповед. Съгласно закона то е възложено за проверка на дисциплинарно разследващ орган в лицето на трима служители от дирекция „Дисциплина и дисциплинарна практика“ на МВР. Като основание министърът е посочил докладна записка на сегашния директор на пловдивската полиция комисар Петър Тодоров, в която се съдържат данни за нарушения на служебната дисциплина, извършени от Рогачев. Конкретно - това, че от ​назначаването му на 31 юли 2019 г. до момента на отстраняването му той системно се явявал на работното си място около 8.30 часа и след оперативката, около 9.30 ч., е напускал сградата на Областната дирекция. Връщал се в края на работния ден, около 16.30 часа. През деня със служебната кола и без връзка със служебната си дейност посещавал различни места в региона. Посочено е, че са посещавани Пазарджик, Велинград, Стрелча, Пещера, Костандово и т.н.

След това в заповедта на министъра са посочени конкретни дати  - от 15 януари до 17 февруари 2020 година, като са приложени данни, свалени от камерите на АПИ, разположени по пътищата. Тук искам да отбележа, че съгласно приетите норми камерите на АПИ могат да бъдат ползвани само за досъдебни производства. За мен е много интересно как бяха събрани данните за дисциплинарно производство. Съдът казва, че това е недопустимо. Министърът е определил дисциплинарно разследващ орган, който по закон е независим, и е възложил да се извърши проверка в рамките на 2 месеца. С процесната заповед той е отстранил господин Рогачев. Сега ще се извършва дисциплинарно разследване в рамките на тези 2 месеца.

- Как ще коментирате начина на връчването на заповедта за отстраняване? 

- Написах искане от името на старши комисар Рогачев и го изпратих на председателя на дисциплинарно разследващия орган да ми изпратят доказателствата, които са събрали. Това го направих вчера сутринта, а следобед вече му бе връчена заповедта по ненормален начин, според мен. Първо, в заповедта е написано, че връчването трябва да се извърши от дисциплинарно разследващия орган. А се оказа, че пред къщата на Рогачев и съпругата му в кв. Прослав, която се знае от всички, включително и от директора Петър Тодоров, пристига бус на „Специализирани полицейски сили“, от който слизат трима униформени и двама цивилни, препречват му пътя да си вкара колата в гаража и се започва процедура по връчването. Тези хора не са упълномощени да му връчат заповед, но тя е при тях. Кой е разпоредил това, ще разберем, когато получим доказателствата. Съответно, когато се получи тази докладна записка, ще разберем и кой е източникът на сигнала. Сега само предполагаме кой е, но това предположение ще се материализира, за да се изясни срещу какво точно и по какъв начин да се осъществи защитата на Рогачев.

- Какви са възможните сценарии за старши комисар Рогачев?

- Възможните сценарии са следните. Дисциплинарното производство приключва със справка от страна на дисциплинарно разследващия орган, запознават Рогачев с нея, дават му възможност да изрази становище. След това изготвят обобщена справка, като в тези два документа се заявява от разследващите, че Рогачев е извършил нарушенията, за които се твърди. При това положение комисията предлага на министъра да бъде дисциплинарно уволнен. 

Вторият сценарий е да не се съберат доказателства, комисията да предложи на  министъра да се прекрати това производство и съответно Рогачев да бъде възстановен на работа. Законът за МВР претърпя промени и се даде възможност на всички служители в системата да ползват адвокатска помощ. Законът ограничи времето за отстраняване ​- то може да стане за 2 месеца и да бъде удължено с още един. Отстраняването си е независим процес. С две думи - в един момент може да настъпи крайният срок за това отстраняване, а проверката да не е приключила. Но служителят трябва да бъде възстановен на работа. По-рано за това отстраняване нямаше срок. Но това са двете възможности - или да бъде дисциплинарно уволнен, след което ще има право да обжалва пред съда на две инстанции, или обвиненията да бъдат снети като недоказани и съответно министърът да прекрати дисциплинарното производство. 

 - Какво е мнението ви за случващото се около старши комисар Рогачев, който се превърна в основна тема на медиите в Пловдив?

- Много неприятно е случващото се. Около него се създаде напрегната атмосфера, че видите ли, той злоупотребява с положението си, укрива се. Не знам защо. До момента министър Рашков казва, че срещу Рогачев няма нищо.  В един момент започнаха да го свързват с някакви случаи. Така или иначе, това въздейства върху здравето на Рогачев. Още повече че има значителен семеен проблем, който му налага да използва отпуск по бащинство. Той ще каже кога ще даде повече подробности. Аз самият не знам какъв е този проблем, но е дал основание да поиска и да получи разрешение за отпуск. Изобщо не е приятно това, което става с него, но аз го посъветвах да събере сили. Ще се използват само юридически аргументи пред комисията. Включително сега ще атакуваме отстраняването в съда. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Адвокате адвокате!!

Адвокате адвокате!!

25.06.2021 | 20:02

То е видно иска да запази работата си т.е. заплатата власта и служебната кора докато кърми....две или три годишното си детенце....нещо с жена му са на различно мнение за възраста му ???!!! А адвоката ако не лъже къв адвокат е ???!!!

Отговори
10 2
Киро

Киро

25.06.2021 | 17:39

При Герб който работи краде, който не работи не краде. Затова лозунга им е работа, работа, работа.

Отговори
11 2
По нашенски

По нашенски

25.06.2021 | 17:24

Рогачев искал да работи? Като детегледачка?! Служител на МВР иска да работи ? Това е преден виц за наивници! Нека сме наясно - полицаите НЕ работят! Те обслужват мутрите!

Отговори
9 4
пожарникар

пожарникар

25.06.2021 | 16:33

И да го защитавате и да не го защитавате, намери си майстора кака Данче. Много съдби промени, сега ще плаща.

Отговори
19 4
Дии

Дии

25.06.2021 | 16:13

Искал да работи детегледачка

Отговори
15 4
Иво

Иво

25.06.2021 | 16:02

Милият - той искал да работи. Даже безвъзмездно! Ще се разплача!

Отговори
15 4
Стига вече

Стига вече

25.06.2021 | 15:51

Намирисва ми на лично отмъщение Пламен Узунов

Отговори
7 10
Оффффффф

Оффффффф

25.06.2021 | 15:49

Б Рашков ти си за Белене прост комунист

Отговори
9 16
Въъъъх

Въъъъх

25.06.2021 | 15:47

Бойко Рашков ти си за Белене прост комунист защо не прогледнеш най после

Отговори
10 20
Ттттттттт

Ттттттттт

25.06.2021 | 15:45

Петър Тодоров корумпиран нагъл червен

Отговори
10 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?