46
Следвайте ни

Адвокатът на Машора: Ако бъде екстрадиран в Гърция, ще чака делото до 2023 г.

viber icon

Гръцкият съд е изключително натоварен, като началото на делото за трафик на хора, в което е замесен и Тошко Тодоров-Машора от Столетово, е насрочено за 2023 г. Това означава, че ако възрастният мъж бъде екстрадиран в Гърция, ще лежи в ареста до старта на процеса, тоест повече от година. За това алармира неговият защитник Гънчо Гънчев, предаде репортер на "Марица". "Вие нали рзбирате колко време този човек, който е в изключително тежко състояние, трябва да прекара в ареста. Това не е необходимо", посочи Гънчев. Той каза, че на 14 октомври ще се гледа повторно мярката за неотклонение на Машора. Адвокатът настоява за домашен арест, предвид тежкото му здравословно състояние. Така поне 64-годишният Тодоров ще може да си е вкъщи, докато в края на месеца магистратите решат делото за есктрадицията.

По време на делото днес Гънчо Гънчев поиска да се изготви справка от "Гранична полиция", с която да се установи дали Машора е бил в Гърция по време на извършеното престъпление. На следващото заседание следва да бъде готова и справка за това кой всъщност е собственика на въпросния кемпер към днешна дата.

"Искахме и гаранции, че ако евентуално той бъде екстрадиран и съден в Гърция, ще бъде върнат да излежи наказанието си в България. Това е изключително важно, защото в заповедта за арест е посочено, че заради своята съпричастност към престъплението, на него му се полагат по 8 години затвор за всеки един заловен мигрант, а те са общо 28", посочи Гънчев. 

Според него, България и българския съд трябва да направят всичко възможно, за да защитят граждани от подобни неправомерни актове на дръга държава. 

"За мен това е абсолютно незаконен акт. Гръцката страна има достатъчни възможности да разпита клиента ми, ако пожелае. Може да поиска всякакви справки от българска страна и т.н. През последните години се забелязва тенденция български граждани да бъдат съдени или най-малко екстрадирани във връзка с досъдебни производства в Гърция. Нашето министертство на правосъдието и външното ни министерство трябва да вземат отношение по този проблем. Имаше случай когато българин в Германия беше поискан за екстрадация от гръцка страна. Тогава Германия Считам, че в настоящия момент българският съд има право да откаже, особено когато има и най малките съмнения за невинност на български гражданин. Държавата трябва да го защити с целия си ресурс", каза Гънчев.  

Той обясни, че досъдебното производство за трафика на бежанци е започнало в Гърция през 2020 година. Европейската заповед за арест е изпратена през юли тази година. 

"Престъплението е от края на септември, началото на октомври. Няма как клиентът ми да е замесен там, при положение, че не е напускал страната. 

Тук става въпрос за схема, по която, за съжаление, всеки един от нас може да е потърпевш. Никой не може по законен начин да накара купувач в срок да си регистрира колата. Той подлежи на санкции след това, но никой не може да го накара насила", коментира още защитникът на Машора.

 

Гънчев допълни, че като второ обвинение, към първото за подпомагане на трафик на хора, в заповедта за арест е посочено, че използвал фалшиви номера за кемпера, за да  заблуди органите н реда. "Самият кемпер е бил оборудван с фалшиви номера. Българските и реалните в случая номера са открити вътре в кемпера. Твърди се, че умишлено е сменил номерата, за да заблуди гръцките власти", посочи адвокатът. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Кемпера

Кемпера

12.10.2021 | 14:49

Кой човек има 2 кемпера?

Отговори
0 2
Справедливия

Справедливия

12.10.2021 | 14:44

Каквото за всички, това и за него! Нали така, адвокате? Има законна европейска процедура, какъв е този Машор, че да отказват прилагане на ЕЗА спрямо него? А в България не знаеш ли колко се чака по арестите, нашият съд не ли даже по-ангажиран от гръцкия? Успех ти пожелавам, но невинността на клиента се доказва в съда, а не с протести или с интервюта. А и щом го искат гърците за обвиняем, значи има други доказателства срещу него. Интересно ми е защо не са интервюирали и прокуратурата?

Отговори
2 3
гуджо

гуджо

12.10.2021 | 19:20

на справедливия пожелавам да му се случи същото

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?