71

Адв. Пламен Бонев: Вълна от дела ще съпътства промените в закона

Промените в Закона за движение по пътищата, особено частта, в която се предвижда увеличение на размера на глобите за нарушители, ще доведат до вълна от дела. Това коментира пред „Марица“ пловдивският адвокат Пламен Бонев. По думите му, колкото по-високи са санкциите, толкова повече санкционираните ще имат стимул да обжалват.

„Сега няма смисъл шофьорите да обжалват глоба от 50 или 100 лв., но пък при глоба от 1000 лв. категорично има смисъл. Може да очакваме повишение в броя на този тип дела“, посочи адв. Бонев, който има опит в работата по подобни случаи.

Той смята, че ефектът от по-високите наказания е непредвидим. „От една страна, високите глоби и санкции, които не са само парични, а и отнемане на книжка, спиране от движение на автомобил и т.н., биха накарали повечето да се замислят по-сериозно върху това как шофират. Но какъв ще е ефектът като цяло може само да предполагаме. От друга страна, както твърди Чезаре Бекария, ако прекалено строгите наказания изкореняваха престъпността, то тя би изчезнала още през Средновековието. По мое мнение високите глоби няма да намалят драстично безразсъдното шофиране“, коментира още адв. Бонев.

Относно предложението за намаляване на максималната скорост по магистралите той смята, че не се прави с цел безопасност, а защото аутобаните не са пригодени за бързо шофиране. „За магистралите съм категоричен, че максималната скорост не трябва да се намалява. Там стават много малко катастрофи с фатални последици. Тежките ПТП-та се случват по междуградските пътища - първокласни, второкласни и т.н.“, посочи адв. Бонев. 

Пловдивският адвокат подкрепя промените в Закона за движение по пътищата, касаещи младите шофьори и техният придружител. „Ако има такъв придружител, то той задължително трябва да е адекватен. Да не говорим какъв пример би дал, ако не е трезвен“, посочи Бонев. Той застава твърдо и за промените, които указват забрана за шофиране вечерно време за новобранците зад волана в период от година. „Вечерното шофиране е специфично - категорично изисква повече внимание и повече опит“, добави адвокатът.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?