Следвайте ни

83 % от делата в Апелативния съд в Пловдив приключват до 3 месеца

viber icon

83 % от делата в Апелативния съд в Пловдив приключват в срок до 3 месеца. Това е сериозен успех въпреки факта, че апелативните съдии в града под тепетата са сред най-натоварените в страната. Тези данни бяха изнесени от председателя на Апелативния съд Магдалина Иванова в отчетния й доклад за 2020 г. Данните от отчета сочат, че над 80 % са и потвърдените или изменени решения от Върховния касационен съд. Над две трети от постъпилите дела са граждански, търговски и фирмени, а останалите - наказателни.

„Към  края на отчетния период съдът е работил с намален състав на съдиите – 4 незаети съдийски щата, частично попълвани с командироване на съдии от окръжните съдилища. Действителната натовареност на съдиите остава висока, като при сравнението с общите данни за апелативните съдилища в страната, Апелативен съд – Пловдив запазва досегашните челни позиции по показателите за натовареност по щат и действителна такава“, пише в доклада си Магдалина Иванова.

Средно месечната действителна натовареност по показателя дела за разглеждане е 7.55 броя на съдия, а по отношение на свършените дела е 6.60 броя.  

През 2020 г. общият брой на постъпилите дела в Апелативен съд – Пловдив е 2068. От тях 638 са били наказателни, 656 - граждански, 774 - търговски и фирмени. Делата за разглеждане във всички отделения за цялата 2020 г. са в общ размер 2330 бр. Този сбор е от постъпленията, заварените производства и върнатите от горна инстанция за продължаване на съдопроизводствените действия.

За цялата отчетна година съдиите от Апелативен съд – Пловдив са свършили общо 2035 дела. От тях 83% (1698) са приключили в срок до 3 месеца от образуването им.

В доклада е отчетена и дейността на шестте окръжни съдилища от съдебния район на Апелативен съд – Пловдив. В сравнение с останалите съдилища в страната от това ниво, в челната тройка по натовареност са окръжните съдилища в Стара Загора, Пловдив и Хасково.

Общото събрание на съдиите от Апелативен съд – Пловдив за обсъждане на доклада се проведе дистанционно, чрез видеоконферентна връзка, поради извънредната епидемична обстановка в страната, свързана с разпространението на коронавирусната инфекция COVID - 19. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?