Следвайте ни

500 престъпления в Пловдив месечно, "Кючука" с най-много бандити

Асеновград и Садово са най-опасните градове в областта, бандити вилнеят и в Хисаря, Карловско и Калояново

viber icon

Пази ли ни ефективно родната полиция? Чувстваме ли се достатъчно сигурно в дома си и в града, в който живеем? Тези въпроси си задават ежедневно хиляди пловдивчани. И най-вече хората, станали жертва на престъпление и видели през собствените си очи лицето на престъпността. Четейки ежедневно криминалните хроники, човек започва да се пита в кой квартал е най-безопасно за живеене и къде апашите вилнеят най-активно. Частичен отговор на тези хорски тревоги може да бъде открит в статистическите данни за престъпността под тепетата, изнесени в сайта на Областна дирекция на полицията в Пловдив. Според тях най-опасният район на града е „Южен“, а най-опасните градове в областта - Асеновград и Садово. 

Престъпленията в Пловдивско бележат спад с около 10%. Това сочат данните на полицията за криминогенната обстановка през първите шест месеца на годината. От януари до юни униформените са работили по общо 3201 престъпления, средно по 533 месечно и 18 дневно, като са успели да разкрият половината от тях. За сравнение, за същия период на миналата 2020-а престъпните прояви са били 3587, тоест с 386 повече, а разкритите - 44 %. 

В града

Числата показват, че се запазва тенденцията за локална престъпност. Най-много, както и през предната година, са бандитите в пловдивския квартал „Кючук Париж“. За полугодието там са регистрирани 406 престъпления, което означава средно по 68 на месец, или по 2 на ден, респективно най-много работа за служителите на Първо районно. Бандитите са се увеличили с 13. През първото полугодие на миналата година са били 393. 

На следващо място по престъпления е Второ районно, което отговаря за кварталите "Прослав" и "Смирненски", както и за голяма част от район "Централен". От началото на годината до края на юни там са регистрирани 295 престъпни прояви. Добрата работа на униформените е довела до спад, което става ясно от изнесените данни. 326 са били от януари до юни 2020-а.  На трето място е Трето районно в "Северен" с 292 престъпления. Тук също се бележи спад, като бандитите са намалели с 11. Четвъртата позиция по престъпност е за Шесто районно, което се грижи за реда в район "Източен", където е голям броят на етническото население. Там за полугодието са регистрирани 253 срещу 298 престъпления за миналия отчетен период. Със 194 престъпни прояви на следващо място е Четвърто районно, което следи за мира и сигурността основно на Главната и в Стария град. Най-послушни изглежда са в район "Тракия", където се намира Пето районно. Там са регистрирани най-малко престъпления за първите шест месеца - 155, което, поне според цифрите, го превръща в най-спокойния район за живеене с 26 престъпни прояви месечно и средно едно престъпление на два дни. 

В областта

Статистиката за шестмесечието сочи, че най-много престъпления са регистрирани на територията на Районното управление в Асеновград, в чиито обхват попадат както едноименният град, така също Садово, Лъки и част от община Куклен. Служителите на реда са работили по общо 375 престъпни прояви. Отчита се спад с 56, но въпреки това трите града остават начело на класацията по бандитизъм.

На следващо място  по брой престъпления са населените места в Карловско. За полугодието те са 250 срещу 270 в предния отчетен период. Третата позиция е за Районното в село Труд със 161 престъпления. Тук става въпрос за бандити от общините „Марица“ и „Съединение“, които за година са се редуцирали с 20.

На четвърто място по нарушаване на закона са живеещите в Хисаря и Калояново. През първите шест месеца на годината там престъпленията са били 127. След това с 121 бандити се нареждат общините Стамболийски, Кричим, Перущица и  "Родопи". Най-малък е броят на престъпленията в Раковски и Първомай, съответно 120 и 108 за полугодието. Добрите показатели могат и да обяснят предпочитанията за закупуване на имоти и ново жилищно строителство в Родопската яка.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Интересно

Интересно

17.07.2021 | 11:51

Защо тогава шефа на РПУ -то го направиха шеф на РДВР Пловдив ?

Отговори
4 0
Митко павлов

Митко павлов

17.07.2021 | 10:45

Нормално, там е рая на селяндурите .

Отговори
6 2
Дедо Пинто

Дедо Пинто

17.07.2021 | 09:27

До писарушката Тони Михайлов. Моето момче, ако си българин, ЗАПОМНИ, че този квартал се казва “ХРИСТО БОТЕВ” !!! После пис : До всички останали писарушки ИЗКОРЕНЕТЕ от правописа си всички чуждици и турцизми!!!

Отговори
5 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?