49
Следвайте ни

5-те най-големи пожара в Пловдивско през 2021 г. СНИМКИ

viber icon

Стотици пожар поставиха пловдивските огнеборци пред големи изпитания. Смелчаците обаче се справиха, както всеки път, каквото и да им коства това. Всеки пожарникар би се затруднил да отговори на въпроса коя битка с пламъците е била най-трудна за него. Кои обаче бяха най-големите и сложни пожари през 2021 г.? "Марица" ви представя ТОП 5 на огнените стихии. 

1. На 30 юли възникна пожар в дом за възрастни хора, разположен във висока сграда на бул. „Дунав“. Поради спецификата на сградата и тежкото физическо състояние на обитателите на дома, пожарът бе  изключително опасен за живота на хората. Можем да го определим като „сложен“, тъй като силното задимяване блокира пътищата за евакуация, а обитателите- хора в напреднала възраст- не бяха в състояние да се придвижат сами. Благодарение на бързата и адекватна намеса на пожарникарите в Пловдив, успешно бяха евакуирани всички възрастни хора и пожарът бе потушен. За гасенето на огъня бяха мобилизирани всички дежурни екипи на град Пловдив. 

2. На 2 август горски пожар в село Розино се разпростря бързо на площ от 4 250дка.  Мястото на огнището- полите на Стара планина, бе труднодостъпно, а огънят- с потенциал да достигне до неконтролируеми размери. Единствено добре координираните действия на огнеборци от различни противопожарни служби предотврати значителни щети. 

3. Два дни по- късно – на 4 август вследствие на силен вятър, горски пожар се разви интензивно на много фронтове и навлезе и в село Старосел. Огнената стихия, разразила се в населеното място унищожи 3 жилищни сгради. В гасенето се включиха жители от близките населени места и доброволци, които подпомогнаха действията на пожарникарите. 4. На 11 август небрежност причини пожар във вилната зона на хисарското село Воден камък , който бързо се разпространи по суха растителност и застраши сгради и хора, блокира И пътища. Унищожена бе гора.

5. Близо месец продължи гасенето на един от най-мащабните пожари за областта. На 12 август в труднодостъпна местност на 1400 метра надморска височина- над Югово,  мълния предизвика горски пожар. Поради отдалечеността и трудната достъпност на хора и техника по периметъра на пожара, огънят обхвана много бързо площ от 4500 дка. Пожарът застраши обширни борови масиви във вътрешността на Родопите. Сложността на обстановката стана причина за мобилизирането на оперативен състав - пожарникари от Смолян, Хасково, София и Стара Загора. Голяма част от гасителните действия бяха проведени от въздуха, като в тях с летателна техника се включиха военни формирования, а по земя с огъня се бориха пожарникари, горски работници и доброволци.  

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Габи

Габи

28.12.2021 | 17:42

Защо президента не се показва с децата си на празниците?Ако човек не умее или не иска да общува с близките си как ще милее и ще се грижи за народа и държавата си?

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?