Следвайте ни

Пловдивски дрифтаджия с БМВ изгоря с 3 бона

viber icon

Районният съд в Пловдив потвърди наказателно постановление от сектор „Пътна полиция“, с което на пловдивчанин е наложена глоба в размер на 3000 лв. 

Случката се разиграла в нощните часове на 24 януари тази година. Пловдивчанинът управлявал лек автомобил БМВ, като него пътувал и приятел. Движел се по ул. „Богомил“ в града и се запътил към кръстовището с бул. „Източен“, за да направи ляв завой в посока юг към „Макдоналдс“ и да закара спътника си до дома му. 

Подал по-рязко газ като форсирал двигателя, гумите му започнали да свистят и при навлизането в кръстовището и извършването на левия завой, преднамерено загубил контрол върху задната ос на автомобила, която тръгнала настрани. За да запази контрола върху автомобил и да го стабилизира, обърнал предните гуми на обратно. Овладял колата и потеглил по бул. „Източен“. Пътната настилка била мокра.

По същото време и на същото кръстовище се намирал и полицейски служител, 
 който изпълнявал служебните си задължения по наряд с негов колега. Той се намирал на червен сигнал на светофарната уредба и изчаквал за светне зелен, когато чул форсирането на двигател и свистене на гуми и забелязал автомобила да навлиза в кръстовището, да губи управлението върху задната му част. На излизане от него задницата все още била занесла и едва след това автомобилът бил стабилизиран. Затова и полицейските служители предприели действия по спирането на водача и проверката му, което се осъществило на бул. „Източен“. 

За установеното нарушение униформените му съставили акт, а дрифтаджията не отразил, че има възражения. Така му била била наложена глоба в размер на 3000 лв. и бил лишен от право да управлява МПС за времето от една година. 

Спътникът на шофьора твърдял, че автомобилът е занесъл без видима причина, само поради атмосферните условия и мократа пътна настилка, въпреки че жалбоподателят не е подавал газ, потеглил е на втора скорост и не е дърпал ръчната скорост. Съдът счел показанията за недостоверни, като съмнение за достоверността им създава и липсата на свидетелство за управление на МПС на свидетеля. Но имал добрата му осведоменост относно същността на „дрифта“ и условията за възникването му, тъй като изрично и неколкократно е посочил пред съда, че не е имало дърпане на ръчна скорост, посредством която се постига търсения ефект. 

От друга страна показанията му сочат, че е запознат с механиката на това действие на автомобила, като изрично посочи, че жалбоподателят е предприел маневра именно, за да стабилизира автомобила – обърнал е гумата на обратно, което при равни условия от незапознат и неопитен в действието водач, изпаднал в подобна ситуация обективно не би могло да се очаква. Затова и съдът не оцени с доверие показанията му в частта относно липсата на поведение от страна на водача за преднамерено извеждане от сцепление на гумите на автомобила.

Съдът счел, че нарушителят е съзнавал общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е, че неизпълнението на задължението му ползва пътищата за обществено ползване по предназначението им може да доведе до настъпване на общественоопасни последици – както за движението, така и от материален и нематериален характер, и е искал настъпването на последиците, а именно задната част на автомобила му да занесе и едва след това с необходимата маневра да го овладее, с което е извършил нарушението при пряк умисъл.

Решението подлежи на обжалване в 14–дневен срок пред Административен съд - Пловдив.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?