49
Следвайте ни

28 загинаха при катастрофи в Пловдивско от началото на годината

viber icon

Общо 28 души са загинали по пътищата в Пловдив и региона от началото на годината. Това сочат официалните данни на полицията в града под тепетата. За изтеклите вече 10 месеца са регистрирани общо 602 катастрофи с жертви или ранени. Пострадали са 763 души. В сравнение с 2020-а се отчита намаление на тежките катастрофи с 8, на жертвите – с 4, а на ранените с – 5. В периода са регистрирани и 1266 катастрофи с материални щети, което е с 180 по-малко от предходната година. 

В Пловдив са станали 277 от мелетата на пътя, като броят им намалял с 14. С 27 по-малко са пострадалите, които са 318. Загиналите  са двама, което бележи увеличение с един. 

В по-малките населени места в региона са възникнали 125 катастрофи – със 7 по-малко от тези през 2020 г. От участниците са загинали петима /+1/, а пострадалите са 153-ма /-3/.

По пътищата от републиканската пътна мрежа в областта и общинските пътища през отчетния период са регистрирани 200 катастрофи - с 13 повече миналата година. С 25 повече са ранените, общо 292-ма, а жертвите са 21, като са намалели с 6. 

По видове на пътните произшествия преобладават ударите между коли – 244. При тях ранените са 354, а загиналите 11. Следват случаите на блъснат пешеходец – 117, при които са пострадали 115 души и загинали 7. На трето място се подреждат катастрофи с преобърнати автомобили – 64, при които са били ранени 75 участници, а жертвите са две.

Според причините най-много катастроги – 585, с 27 загинали и 346 ранени, са възникнали поради движение с несъобразена скорост и недостатъчна дистанция, отнемане на предимство, рисково навлизане в насрещното движение при маневра или изпреварване. Заради неправилно поведение на пътя от страна на пешеходци са станали 12 инцидента с един загинал и 11 ранени. Други две катастрофи с 3-ма ранени са предизвикани от техническа неизправност в колите. По един пострадал има и при инциденти заради неравности по пътя и заради изскочило животно. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иван Може................

Иван Може................

30.10.2021 | 09:14

Може ли и без тези жертви ?Да може само че трябва да мислим с главите си а не други да мислят заради всички нас!Като казвам главите ,подчертавам не с долните ?Хайде с здраве и умната !Пътя е пред всички нас но и дупката без комин трябва да бъде заобиколена с разумна скорост !Желаяви добър и слънчев почивен ден !И пак казвам , УМНАТА хей приятели !

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?