Следвайте ни

27 жертви за 6  месеца на пътя в Пловдив

viber icon

27 души са загубили живота си в катастрофи по пловдивските пътища за първите 6 месеца на 2019 година. Това съобщи директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев. През този период в града и областта са станали 371 тежки ПТП, в които има и 476 ранени участници в движението.

В сравнение с първата половина на миналата година ПТП-тата са намалели с 67, ранените са с 91 по-малко, а броят на загиналите е намалял с 1 жертва.

Катастрофите с материални щети в Пловдив пък са 874.

Анализът на Пътна полиция показва, че основната причина за катастрофите в региона е отнемането на предимство – всяко четвърто тежко ПТП (126) е именно заради това. МВР отчита, че към това се добавя и слабата квалификация на водачите. Затова Областната дирекция в Пловдив е започнала съвместни проверки с органите на ДАИ и НАП в центровете за подготовка на вдачи на МПС. В първите две проверени школи за шофьорски курсове са били открити сериозни нарушения, каза ст. комисар Рогачев.

Според анализите втората причина за тежките катастрофи в Пловдив е несъобразената скорост, а третата – неспазване на дистанция.

За първото полугодие органите на пътния контрол в Пловдив и областта са засекли 66 518  нарушения на Закона за движението по пътищата. На участници в движението са съставени 12 224 акта и са наложени 20 890 глоби с фиш. Отделно 20 554 водачи са били санкционирани с електронни фишове, след като са били заснети с автоматично техническо средство на МВР.

Като цяло, засечените пътни нарушения в Пловдив за първите 6 месеца на годината са с 14 448 повече в сравнение със същия период на миналата година.

Двудневният семинар за подобряване на пътната безопасност се провежда в хотел „Империал“. В него участват главният секретар на МВР, шефовете на ГД Национална полиция и всички началници на Охранителна полиция и КАТ в страната. Лектори са още ръководителите на АПИ, ИА Автомобилна администрация, Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата, TISPOL.

Форумът започна с едноминутно мълчание за починали служители от системата на МВР.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?