Следвайте ни

25 тежки катастрофи месечно тресат градските булеварди

viber icon

Пловдивска област е в челната тройка по брой тежки катастрофи и жертви на пътя. Ежемесечната и ежегодната статистика осигуряват "черния" медал за града и региона в последните години и това се повтаря като дежа вю. Чия е вината? Този въпрос е предмет на постоянна дискусия, от която произлизат три основни мнения. Едни смятат, че основна вина имат контролните органи в лицето на МВР. Други приписват отговорността на поведението на шофьорите на пътя. А трети пък търсят корена на проблема в семейната среда и началното възпитание. Еднозначен отговор няма, но със сигурност вината за смърт или тежка катастрофа с ранени на пътя е комплексна и се носи от всички участници в движението.

 19 души са загинали по пътищата в областта за първите шест месеца

на годината.

Това става ясно от отговор на пловдивската полиция на запитване на "Марица" за състоянието на пътнотранспортната обстановка в града и региона за полугодието. За същия период на миналата 2020-а броят на жертвите е 12, което означава, че са се увеличи със 7, или с 30 на сто.

 От 1 януари до 30 юни са станали общо 315 катастрофи

При тях са пострадали 379 души, сред които шофьори, пътници и пешеходци. В сравнение със същия период на предходната година се отчита намаление на тежките катастрофи с 8, а също и на ранените с 31.  

Само на територията на града са се случили половината от катастрофите - общо 155. Толкова е бил броят им и през първото полугодие на миналата година, което означава, че тежките инциденти са по 25 месечно.

Прави впечатление, че 

 в Пловдив няма нито един загинал за първите шест месеца

на годината. Лек спад има и при ранените в пътни инциденти. Те са 176, което е с 10 по-малко в сравнение с първите шест месеца на 2020-а.  

Загиналите в областта са общо 19. В по-малките населени места в региона са възникнали общо 64 катастрофи, които са с 14 по-малко от тези през миналата година. Загиналите са с трима повече, а пострадалите са с 15 по-малко - общо 78 души.

По пътищата от републиканската пътна мрежа в областта и общинските пътища през отчетния период са регистрирани 96 катастрофи, точно с 6 повече от 2020-а. С 3 повече са и жертвите, като броят им е 4, а ранените са общо 125-ма души, което е намаление с 6.

 

Най-много мелета по вина на шофьорите

Статистиката е красноречива - най-много тежки катастрофи, с най-голям брой жертви и ранени, са станали по вина на човека зад волана. Шофьорски нарушения са причината за общо 303 от катастрофите в Пловдивско, като при тях са загинали 18 души и са ранени общо 367.

Най-честите фатални грешки, които допускат седналите зад волана, са движение с превишена и несъобразена скорост, недостатъчната дистанция спрямо другите коли на пътя, отнемането на предимство, също рисковото навлизане в насрещното движение при маневра или изпреварване.

Пешеходци пък са виновни за 8 тежки пътни инцидента в Пловдив и региона. При тях има един загинал и 7 ранени. Причините са неправилно пресичане или внезапно излизане на пътя и никаква възможност за реакция от страна на шофьорите. 

Техническа неизправност на возилото също е сред причините за катастрофи. Заради повреда са станали две катастрофи с общо трима ранени. По един пострадал има и при пътни произшествия заради неравности и дупки по асфалта, както и заради животно, изскочило внезапно на платното за движение.

 

Инфарктни точки

Най-много тежки катастрофи през първото полугодие на 2021-ва са регистрирани в кварталите "Тракия" и "Кършияка". Като места с най-голяма концентрация на пътни инциденти в Пловдив се очертават кръстовищата на бул. „България“ с бул. „Васил Априлов“ и ул. „Победа“, тези на бул. „Санкт Петербург“ с ул. „Лев Толстой“ и бул. „Освобождение“, също кръстовището между бул. „Руски“ и ул. „Преслав“.

Подобна концентрация се наблюдава в Асеновград - на кръстовището между ул. „Васил Левски“ и ул. „Захари Стоянов“, на разклона за Куклен на главния път Пловдив-Смолян, както и на общински път Пловдив-Бенковски.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?