3906

20 години затвор и 500 бона кръвнина за двойното убийство в "Гагарин"

Апелативните магистрати потвърдиха присъдата от 20 години лишаване от свобода за Йордан Таков  за извършване на двойното убийство в "Гагарин". 

Делото в Апелативния съд бе образувано по жалби на Таков и частните обвинители, които останаха недоволни от наложеното наказание. 

Мъжът е признат за виновен, че в края на ноември 2019 г. убил хладнокръвно своя съдружник Христо Ботев и баща му Васил със законно притежаван пистолет „Макаров“, за който получил разрешително лятото на същата година. При разпитите и в саморъчно написаните си признания Таков заяви, че със съдружника му се скарали, а след това и се сбили. За да се защити, той стрелял по двамата. Всяка от жертвите е покосена с по два куршума, а пети патрон е останал в цевта на пистолета. След като ги разстрелял, Йордан излязъл от склада, а пристигналите след минути полицаи го арестували.

Таков е осъден да заплати общо близо 500 000 лева на близките на пострадалите за претърпени неимуществени и имуществени вреди. 

В жалбите на двамата адвокати се настоява Таков да бъде оправдан, тъй като твърдят, че е извършил престъплението при превишаване пределите на неизбежната обрана, защото е бил нападнат от двамата му съдружници. Апелативният съд, обаче, отхвърля това като неоснователно с оглед на събраните по делото доказателства.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред ВКС.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?