Следвайте ни

171 сигнала за изборни нарушения в страната, в Пловдив - 12

viber icon

Общо 171 са сигналите за купуване на гласове, постъпили в прокуратурата от граждани, ДАНС и МВР. Това са данните от сайта на държавното обвинение, актуални към 10 часа тази сутрин. 12 от тези сигнали касаят Пловдив, научи "Марица".

Образуваните досъдебни производства са общо 20, едно от тях в града под тепетата. Те са за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно доказателства, наблюдаващите прокурори са възложили на МВР извършването на проверки.

Върховната касационна прокуратура е извършила анализ на постъпващите  сигнали, свързани с нарушения на изборното законодателство. Анализът показва, че през изминалата седмица са налице случаи на забавяне от органите на МВР, при сезирането и докладването на компетентните прокуратури със сигнали. Получени са и множество докладни записки от МВР, които са непълни и не съдържат достатъчно данни относно твърдените обстоятелства, което налага възлагането на допълнителни проверки от страна на наблюдаващите прокурори.

"Проблемите в координацията между Прокуратурата на Република България и органите по разследването биха били причина, която може да доведе до избягване на наказателна отговорност на част от лицата, заподозрени в извършването на престъпления против политическите права на гражданите.

Предвид естеството на тази категория престъпления, както и с оглед наложилата се при провеждане на предходни избори тенденция, следва да се отбележи, че в периода непосредствено преди изборния ден, се наблюдава увеличение на опитите за неправомерно влияние върху изборния процес и политическите права на гражданите. В тази връзка, Прокуратурата на Република България очаква подобряване на координацията и взаимодействието с органите на МВР, както по места, така и на национално ниво. Същевременно е налице отлична координация и взаимодействие с Държавна агенция „Национална сигурност“, съобщават от държавното обвинение. 

От там напомнят, че съгласно действащата нормативна уредба, при констатиране на данни за извършено престъпление, органите на МВР са длъжни да уведомяват незабавно прокуратурата , която по Конституция единствена може да ангажира наказателна отговорност спрямо извършили престъпления лица.

"Подобряване на взаимодействието е в интерес на българското общество, с оглед даване на категоричен отговор на очакванията за гарантиране провеждането на честни и прозрачни избори на 11.07.2021 г. от всички институции, които са призвани за това съгласно действащото законодателство и Конституцията на страната. Прокуратурата на Република България стриктно спазва и ще спазва занапред Конституцията и законите на страната в интерес на българските граждани", се казва в позиция на държавното обвинение. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?