2374

1 година след бягството: Задочен процес очаква българския Фантомас, който все още е неоткриваем

Една година след като напусна по своя воля съдебно заседание, бизнесменът Стефан Грозев все още се укрива. Той е обявен за общодържавно издирване, но този момент все още не е открит от полицията.

Тази сутрин бе направен пореден опит за стартиране на делото, в което Грозев е подсъдим заедно с д-р Георги Кръстев. Очаквано заседанието се отложи, тъй като бизнесменът липсва. Нов опит ще бъде направен на 6 юли. 

В съдебната зала стана ясно, че и на двата си адреса Грозев не е открит, за да бъде призован.  От съда е изпратено писмо до "Криминална полиция", с което се изисква информация какви действия по издирването му са предприети и какви са резултатите до момента. Отговор все още не е постъпил. 

Прокурорът по делото посочи, че в петък с него се свързал адв. Нестор Несторов от Адвокатска колегия - София, който заявил, че ще бъде упълномощен защитник на Грозев. изразил също желанието на клиента си да даде детайлни обяснения и да сключи споразумение. Посочил също, че издирваният бизнесмен ще възстанови средствата, които са предмет на делото. 

Адвокатката на Грозев - Таня Чечкова пък посочи, че Несторов се свързал и с нея, но не изявил никакво желание за споразумение.

"Пред мен Грозев също не е заявявал, че иска споразумение. Не съм се чувала с клиента си от момента, в който напусна залата", посочи адв. Чечкова.

В крайна сметка съдът не даде ход на делото по две причини - неявяването на Грозев и липсата на отговор от "Криминална полиция" за това дали е предприето издирване и на какъв етап е то.

"Не може да се прецени дали са налице условията за задочно производство. Следва да пише отново писмо до "Криминална полиция" за това започнато ли е щателно издирване и какви са резултатите от него", каза съдията.

Припомняме, че Грозев е с наложена забрана да напуска страната.  Ако бъде открит, веднага ще влезе в сила мярката "Задържане под стража" и ще бъде приведен в пловдивския арест. 

Припомняме, че схемата за източване на НОИ бе разкрита в края на август 2020-а. Тогава разследващите обявиха пред медиите, че Грозев регистрирал фирма с единствена цел източване. Назначените там служители били използвани, за да сработи схемата и да няма съмнения. Управителят на дружеството получил болнични не само от една лекарска комисия на стойност 54 000 лв. Служителите са упражнявали "професия болен" и чрез тях са източени 76 000 лв. Установено е, че не са били на преглед и въобще не са боледували.  

След като НОИ се усъмняват, подават сигнал в полицията. Така се стига до специализирана полицейска операция, арести и претърсвания на 5 адреса. Фирмата „Джи Еф Ти- България“  ЕООД, която е прилагала схемата, е регистрирана в Индустриалната зона на Харманли. Грозев беше обявен за издирване. Д-р Кръстев отговаря пред съда за 110 фалшиви болнични и амбулаторни листове. Обвинението на Грозев пък гласи, че източил неправомерно 43 бона. Законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, отнемане на права, както и изземване на имущество. Срещу Стефан Грозев има повдигнато и второ обвинение за лъжесвидетелстване и съзнателно въздействане върху свидетели в хода на разследването. След като престоят му в ареста мина 8 месеца,  той обяви гладна стачка. Д-р Георги Кръстев твърди, че не познава Грозев и че ще докаже своята невинност.  До момента ортопедът се явява на всички заседания. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

15.05.2023 | 11:47

д-р Кръстев стана жертва на мнооого гадни схеми за разправа с всеки неудобен в тази държава!!!! Така го накиснаха без да йм мигне окото!!! Дано г-н Гешев разкрие всички схеми и за.с.ра.ни по целесъобразност дела!!!!!!!!!! След днешното му изявление има някаква надежда!!!

Отговори
4 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?