Следвайте ни

Зооветеринарният комплекс напомня: Звънете, ако видите животински труп

viber icon

Общинското предприятие „Зооветеринарен комплекс” прибира от улиците в Пловдив умрели кучета, котки и птици.  Граждани могат да подават сигнали на телефона на приюта за бездомни животни 032/966-184.

„Обикновено реагираме на сигнали и веднага изпращаме екип. Животните се съхраняват в специални хладилни камери, докато пристигне кола на фирмите, които имат инсталации за изгаряне на животински трупове”, обясни  за „Марица” директорът на предприятието Георги Божев.

Инсталациите или екарисажи, които обслужват Пловдив, се намират в Стара Загора и Ихтиман. Старият пловдивски  екарисаж е затворен през 90-те години и до този момент не е имало инвеститор, който да построи животински крематориум, вероятно защото за подобна дейност се поставят изключително много изисквания.

Според тарифата, одобрена от Общинския съвет, Зоокомплексът плаща за услугата на собственика на  инсинератора 1,70 лева  с ДДС на килограм.  Общинското предприятие има ангажимент само за бездомни животни.

В същото време, ако собственик на умряло домашно куче или котка иска да го предаде в екарисаж, може да закара трупа на 4-ия км на Пазарджишко шосе в Зоокомплекса. Услугата - съхранение в хладилна камера, транспортиране до инсинератора и изгаряне струва 15 лева на животно, пак според общинската тарифа.

Загробване на починали кучета и котки на територията на Пловдив е забранено, каза Георги Божев. Преди известно време на гробището на Рогошко шосе беше отредено специално място за погребения на домашни любимци. Тази практика беше забранена от санитарните власти. 

Сантиментално настроените собственици на кучета и котки сами, без разрешение на Общината, бяха заформили в близост  до Гребния канал  „траурен парк”, в който погребваха любимците. Някои дори майсториха подобие на надгробни плочи с имена на четириногите, снимки и трогателни паметни послания. С реконструкцията на Розариума част от тях бяха премахнати. Незаконно е да  се погребва куче или котка в града, подчерта шефът на Зоокомплекса. За умрели едри животни, например коне, собственикът трябва да извика фирма, която има инсинератор. Общинското предприятие няма възможност да превозва и да съхранява такива животни.

В София  частният екарисаж за животни, освен че изгаря, дава на желаещите  урна с праха на починалия любимец. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?