46

Зоопаркът в Пловдив с топ технологии: Mодерни електропастири ще следят животните

Зоопаркът в Пловдив ще бъде оборудван с най-нови технологии с дистанционно управление. Това стана ясно на среща на заместник-кмета по строителство и инвестиции Пламен Райчев с проектантите на рестарта на строежа на Зоологическата градина. Така наречените „електропастири“ ще следят за движението на животните в парка и ще предоставят в реално време данните на обслужващия персонал, който се грижи за обитателите.

„Искаме да предложим на посетителите една наистина съвременна и модерна зоологическа градина. Пловдивчани чакат доста отдавна за завършване на ремонта на Зоопарка и заслужават да се радват на богато разнообразие от животни и атракциони в градината, като в същото време да са абсолютно сигурни в защитата. Приветствам това, което ни представят проектантите, предстои да ни запознаят и с количествено-стойностните сметки, за да започнем рестарта на строителството“, коментира след срещата Пламен Райчев.

Според новия проект за Зоопарка, вратите на животните при хранене ще се отварят дистанционно, а датчици в оградните панели на клетките ще задействат електрозащита за персонала и посетителите.

„Всички разработки в тази насока са на най-високо технологично ниво, съобразени с европейските изисквания и осигуряващи максимална защита. Тези електропастири са много популярни, монтирани са в зоопарковете в редица градове в Европа, а и у нас вече има в зоологическата градина в Стара Загора“, обясни арх. Иван Киряков, част от проектантския екип, който работи по заданието за строеж на парка в Пловдив.

Всички водни площи, предвидени в първоначалния проект, ще бъдат възстановени, а в клетките на повечето обитатели на зоопарка ще бъде монтирана дебела гумена настилка.

Новия проект предвижда напълно достъпна среда за хората в неравностойно положение, включително за незрящите, за които ще бъдат поставени обемни макети на животни. Според концепцията на проектантите видимите бетонни елементи ще бъдат облицовани с естествени материали, а покривите на клетките ще бъдат озеленени. Предвиден е и атракционен 15-метров купол, който също ще се впише в средата на местообитаване на част от животните.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Рони

Рони

02.12.2022 | 22:50

Пълни глупости.

Отговори
1 0
боко

боко

02.12.2022 | 21:19

...да вкараме Зико и олигофрена Тотев/олигофрен е човек завършил транспортното с 3,14 успех/ в зоопарка зад решетките

Отговори
2 0
Пловдив

Пловдив

02.12.2022 | 18:10

Интересно е сега дали противниците на пробива под водната палата дали ще бъдат толкова активни и при тези очевадни неуредици със зоопарка - изсечени дървета, затворени животни и т.н.

Отговори
2 0
Трябва да поискат Тотев да възстанови крадените пари

Трябва да поискат Тотев да възстанови крадените пари

02.12.2022 | 17:51

И след толкова много лъгане на пловдивчани,кой въобще ще се върже,че ще се направи нещо смислено,крадиво и функционално с този проект,закопаха ни възможността да имаме Зоологическа градина.Стара Загора и Пазарджик по-достойни ли са от нас,че им се получава?!

Отговори
5 1
Мара Патагонска

Мара Патагонска

02.12.2022 | 14:22

Тези нямат срам от бога!Изчакаха да минат давностните срокове за престъпленията на предишния,който е партиен началник на сегашния по отношение на кражбите от зоопарка и пак почнаха да бръщолевят глупости!Ми не виждат ли че там е пълна разруха!Всичко е в развалени и бурени!Конструкциите са изгнили ,клетките са провалени и за да се пусне в експлоотация трябва всичко да се събори и да се построи на ново!!!

Отговори
15 3
Дии

Дии

02.12.2022 | 13:33

То персонала е повече на брой от животните. Зоопарка вече се разпада. Друг е въпроса защо изобщо трябва да има зоопарк? Къв е тоя кеф да гледаш някакви измъчени и проскубани животни? Мечка с три крака, мощна смрад и напечен бетон. По добре гледайте 1 филмче по NG. Безмислено харчене на пари за поредната грозотия с единствена цел кражба на пари и сладки служби на разни Тютюковци. Това ще е поредната дупка в бюджета на общината, всяка година ще има нужда от нови и нови помощи и субсидии. Изобщо няма икономическа логика в пловдивския зоопарк.

Отговори
17 6
Зикич , а кой ще връща парите!

Зикич , а кой ще връща парите!

02.12.2022 | 13:30

На този обект изчезнаха милиони, нищо не се свърши и си траете , като мишки в трици!.Нали обеща предизборно РЕВИЗИЯ на маминия.??!! Мандата ти свърши , ревизия няма!!! Пълен лъжец излезе!

Отговори
20 1
Коментар

Коментар

02.12.2022 | 13:13

Зоопаркът ще омирисва новите престижни квартали край Гребната, особено бъдещия, който предизвика толкова емоции.

Отговори
13 4
Тотев в коя клетка ще бъде затворен

Тотев в коя клетка ще бъде затворен

02.12.2022 | 13:11

Кога ще върне милионите от зоопарка. Ще бъде ли безплатен достъп до зоопарка както в град Пазарджик или нашите гербаджийски крадци ще сложат билети по 100 лв. Защо позволяваме от нашите пари да се пълнят нощни шкафчета на някои гербаджии.

Отговори
20 5
хей детчковци

хей детчковци

02.12.2022 | 13:11

Да не стане новата система, както системата за билети у рейса хвалена-прехвалена от Тотев!? / "ИНДРА" де / Друснаха здраво чувала с парите и избягаха!

Отговори
19 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?