Следвайте ни

Зоопаркът ръждясва, специалисти броят щетите СНИМКИ

viber icon

Работна група от специалисти започна оглед на всички съоръжения в зоологическата градина, съобщи за „Марица” зам.-кметът Пламен Райчев.  До края на тази седмица  трябва да бъде готов анализ, който да покаже какви щети са нанесени на зоопарка в резултат на четиригодишен престой.  Експерти имат задачата да изчислят какви средства ще се необходими, за да бъдат отстранени дефектите.

Екипът на „Марица” забеляза влага и ръжда на съоръженията  още преди една година, когато бившият кмет организира водосвет, за да оповести за пореден път старта на строителните работи.  Вакрил Запрянов, управител на фирмата – изпълнител „Запрянови – 03”, е категоричен, че няма вина за принудителния престой на обекта и че общината трябва да покрие допълнителните разходи по обществената поръчка.  Фоторепортерът ни видя вчера, че някои колони  на огради около  хабитатите са ръждясали. Състарени изглеждат и дървените къщички. В зоопарка трябваше да бъде извършена консервация на всички съоръжения и след като те не се проветряват и не се поддържат, няма начин да не се увредят, коментира Вакрил Запрянов. 

Строежът на зоопарка беше спрян с акт 10, подписан през декември 2015 г. След водосвета  през февруари 2019 г. строителите  така и не получиха достъп до обекта, за да го довършат. След местните избори новият кмет Здравко Димитров  веднага покани на  среща изпълнителите на проекта  и разпореди оглед на съоръженията.

В проектобюджета  за 2020 г.  са планирани 611 300 лева за строителството на зоопарка.  В Община Пловдив обсъждат два варианта за довършването на злополучния обект, след като стане ясна сметката на щетите. Единият е  фирма „Запрянови – 03” да продължи изпълнението на договора, като й се  предоставят средства за непредвидените разходи в резултат на престой. Другият вариант е да се обявят нови поръчки за избор на изпълнител и надзор. И за двата варианта ще искаме компетентно мнение на юристи, каза зам.-кметът.

Новата градска управа  иска да получи и писмено становище от спецпрокуратурата в София, където преди няколко години  беше образувана преписка за нарушения при възлагането на обекта  срещу бившия кмет и неговия заместник.  Както „Марица” писа, софийският съд е върнал делото на държавното обвинение с мотив, че няма доказателства за нанасяне на вреди на конкретни лица. В Общината искат да знаят със сигурност, че няма пречки строителството на зоопарка да продължи.

Снимки Атанас Кънев

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дияна

28.01.2020 | 17:33

A на Тотев сметка кога ще се потърси? Ало, прокуратурата, събуди се!

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?