Следвайте ни

Зонта клуб с акции срещу домашното насилие

viber icon

Пловдивският клуб Зонта, част от Zonta Интернешънъл с клонове в 63 страни, за поредна година отбелязва превенцията срещу насилието над жени. Инициативата стартира на 25 ноември, обявен за международен ден за борба с насилието над жени в памет на трите сестри Мирабел, и ще продължи до 10 декември. 

Първата акция се осъществи на 25 декември, когато хълм Бунарджика светна в оранжево – цветът, избран по цял свят като символ на насилието. Всеки ден върху фасадата на Дом на културата пък „Борис Христов“ се прожектира надпис „Зонта казва не на насилието“. 

Целта е да покажем на обществото, че този проблем все повече наболява. Пострадалите жени трябва да знаят възможностите си да се свържат с различни организации, които да им помогнат. Ние ще се опитаме да оставим информационните табла и след края на кампанията на 10 декември“, коментира Донка Пашова – президент на Зонта клуб Пловдив. 

В рамките на кампанията клубът си сътрудничи с Община Пловдив, Фондация „Джендър Алтернативи“, психолози от Консултанско бюро „Напредък”, Кризисен център за настаняване на жертви от домашно насилие. Включват се и много обществени личности, които застават с лика си с мотото на кампанията. Част от тях са Юли Тонкин, Кубрат Пулев, Николай Бухалов, Тодор Неделев , Кирил Ефремов, Кирил Кирелов и други. Специални информационни табла с техните лица са поставени в началото на Цар-Симеоновата градина, между Форума и Военния клуб. 

Ще се проведат и срещи с цел превенция на ранни бракове. Клубът и организациите се насочват към всички етноси, но фактите сочат, че най-често браковете между непълнолетни са от малцинствата и са предварително уговорени, а не по любов. Според Донка Пашова в последните години се наблюдава спад в ранните бракове, а целите, които Зонта, УНИЦЕФ  и Фонда за Населението на ООН са си поставили, са от 2020-а до 2023-а да достигне до над 14 милиона юноши в 12 държави в Африка, Близкия изток и Южна Азия с директни услуги. 

По света има и кодова дума за помощ, която жертвите на насилие могат да използват на обществени места, в магазини, аптеки и т.н., за да алармират хората около себе си, че здравето им е заплашено от домашен тормоз. В България също ще се проведе подобна акция с обучения, специално поднесена информация и горещ телефон. 

Статистиките показват, че в България всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, а с всяка следваща година цифрите растат. Броят на жертвите, загубили живота си в резултат на домашно насилие от началото на годината е 17. В Пловдив положението не е по-различно. Ако към 2005-а е имало регистрирани 38 случая, то към 2019-а те достигат 250 и то само тези при пловдивската Темида. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?