Следвайте ни

Знаковите кръчми в Пловдив оредяват, къде са клиентите?

"Марбея", "ГастрономЪ", "Фреско" и "Глухарчето" хлопнаха врати

Годината, в която Пловдив е европейска столица на културата, не удвои туристите. Респективно не вдигна оборотите и на заведенията. С по-различна вътрешноквартална статистика вероятно са само обектите в Капана, но само за краткото лято. Захладнее ли и започнат ли дъждовете, и там местата за сядане стават нищожни като бройка.

Ресторантьорският бизнес мина без новини, с които да се похвали. Много заведения не се посвениха да затворят за целия август, защото приходите им нямаше как да покрият разходите. Заведенията започнаха рутинните ремонти и освежавания, преглед на менютата, планове за затваряне на откритите площи, обмисляха идеи за зоните за пушене. 

Лош знак ли е, че заведения на центъра стоят празни? Ресторант „ГастрономЪ” затвори въпреки добрата си кухня и отлична локация на ул. „Отец Паисий”. Пицария „Фреско” също се изнесе от подземното ниво на търговския Маркет център. Висококласният ресторант „Марбея” на Гребната база е затворен за ремонт. Поне така пише на уведомителната табелка, но отпред е струпана част от обзавеждането му. Всъщност, най-зеленото място на Пловдив остана и без още едно кафене - изнесе се „Ескобар”, точно зад трибуните. След тях остана постаментът на поръждясала люлка и масите, стоварени една върху друга. Ресторант „Глухарчето” също не работи, въпреки добрата си реклама и шеф-готвачите в кухнята.

Култова верига, но в съвсем друг сегмент - „Тон Бонбон”, също не приемаше клиенти през половината лято. Там правиха голям ремонт и обновяване, пипнаха и менюто. Замислен като фамилен ресторант, сега в концепцията му влизат и „зали, далеч от детски смях”, както личи от името - за хора без деца. Покрай голямото обновяване и новото меню ресторантът с 14-годишна история умуваше и за ново име. В крайна сметка то остава непроменено.

Вяра Порязова

Журналист

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?