Следвайте ни

Знакови архитекти удрят рамо на проекта „Фонтанът с ябълката”

viber icon

12 знакови пловдивски архитекти сложиха подписите си в подкрепа на проекта „Фонтанът с ябълката” до момента. Петицията набира инерция и вече има одобрението на над 385 души - и пловдивчани, и други, свързани по някакъв начин с града. Сред тях са музикантът Теодосий Спасов, художникът Васил Стоев, журналистката Нери Терзиева, братя Аргирови и много други. 

Проектът е рожба на две популярни лица - фермера Красимир Кумчев и скулптора Цвятко Сиромашки. Идеята е пластика на ябълка, от която извира вода, да се разположи по стълбичките на малката уличка „Константин Иречек”, съвсем близо до Джумая джамия. А защо точно ябълка? Защото тя е символ на плодородието на Тракия, а това е една от причините Пловдив да e най-древният жив град в Европа, убеден е фермерът. Цвятко Сиромашки пък смята, че водата, която ще се стича от ябълката надолу като бавен и красив поток, също е задължителен елемент в композицията. Той припомня, че на това място (на гърба на Джумая джамия) през 1891 г. е проведен за пръв път в града Празник на водата.  

От Общината финансиране няма да се търси. Необходимите средства ще бъдат набавяни чрез дарения, като за целта вече е регистрирано  сдружение „Добротворие”.

Проектът ще стане само и единствено ако пловдивчани го харесат, категоричен е Красимир Кумчев. Това е ролята и на петицията в интернет. Иначе макет на композицията вече бе представен пред обществеността неотдавна. 

АРГУМЕНТИТЕ  

Арх. Илко Николов: Мястото досега беше неусвоено 

Пловдив да има нов символ, принципно, е добра идея, още повече че мястото, предложено за „Фонтанът  с ябълката”, досега е било неусвоено като градска среда. Ако се осъществи проектът в този си вид, трябва да се съблюдават две неща - „вписване в средата” и поддръжка. Едно широко обсъждане на идеята със съответните специалисти би могло много да помогне фонтанът да се впише цялостно и концептуално в мястото ​- уличката „Константин Иречек, дълга едва 27 метра. Аз лично подкрепих петицията, въпреки че имам бележки към проекта. Но смятам, че на всяка гражданска инициатива следва да се обърне внимание.

Арх. Михаил Богданов: "Фонтанът с ябълката" ще е атракция

Смятам, че идеята е добра и няма да има проблем да се впише точно на това място - ул. "Константин Иречек". Няма как „Фонтанът с ябълката” да остане незабелязан от туристите, тъй като в близост са други забележителности на Пловдив, като Джумая джамия например. Сигурен съм, че фонтанът ще се превърне в атракция за туристите и ще стане много популярен сред гостите. А нали градът от години се бори за туристическа дестинация? Това е един допълнителен бонус.

Арх. Валентин Маринов: Трябва да е в центъра на града 

Проектът много ми харесва като художествена интерпретация. Според мен и мястото е много подходящо, на центъра на града. Ще илюстрирам с пример, който всяка дама би разбрала много добре: ако имате прекрасно бижу със златна ябълка, нали бихте си го сложили на шията си и бихте го показвали с гордост? Същото е и с мястото на „Фонтанът с ябълката”. Наслушах се на много коментари, че уличката е тъмна, нелицеприятна. Ами ето един начин, по който да я превърнем в атракция. Други критици отбелязват, че ще стане претоварено. Но една градска среда не може да бъде претоварена, но може да стане популярна. Бих ви дал безброй примери - квартала Монмартър в Париж например. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (30)

Център

Център

19.03.2021 | 21:37

Много ми харесва нидеята ви! Пловдивчани имат нужда от един такъв проект! Това ще се превърне в знакови място за града ни, както античният театър! Дано стане по-скоро!

Отговори
5 0
Мнение

Мнение

18.03.2021 | 22:02

В града е пълно с хейтъри, които, ако някой измисли нещо си казват,, Откъде на къде тоя '' Ами хора вижте се, нямате идеи за това не сте вие! Подкрепям фонтана защото ще голям плюс за града ни! Ще промени грозна та гледка сега! Имате и моята подкрепа! Дано стане по-бързо!

Отговори
8 0
Радул

Радул

18.03.2021 | 21:57

Много се радвам когато виждам такива добри неща за нашия град! Поздравявам ви за идеята да направите това място така превликателно, а не такова каквото е сега! Имате и моята подкрепа!

Отговори
7 0
Дизайнер

Дизайнер

17.03.2021 | 21:56

Добро решение за мястото! Но ако и вечер сложите осветление във водата, което се сменя ще се получи и дълбочина във пластовете вода, които слизат! Друго предложение от мен е да се сменя скоростта на водата на даден етап! Идеята ви иначе е много добра!

Отговори
9 4
Ивелина

Ивелина

17.03.2021 | 21:51

Поздравления за идеята ви господа! Не ви познавам, но това което искате да направите за града ни ви прави чест! Подкрепям ви от сърце!

Отговори
9 4
Южен

Южен

17.03.2021 | 21:45

Този фонтан ще е новото място където ние пловдивчани ще си определяме срещи, както едно време беше часовника на пощата. Радвам се на такива хубави неща, които се случват в града ни! Поздравявам екипа ви! Дано и други последват вашия пример!

Отговори
11 5
Оригинално

Оригинално

17.03.2021 | 21:37

Оригинална е работата и идейна има много символика! На мен лично ми допада и идеята и мястото, да видим вечер как ще стои. Дано има добро осветление, така ще изпъква повече! Подкрепям идеята!

Отговори
10 4
Пловдив

Пловдив

17.03.2021 | 21:28

Определено това място имаше нужда от едно такова добро решение за него! До сега беше превърнато на бунище и сбирка на наркомани!

Отговори
9 5
арх

арх

17.03.2021 | 20:44

Преди да се допитвате до пловдивчани, би трябвало да сте наясно, че вашето предложение предвижда промени в зоната на Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“ и най-малкото трябва да бъде съгласувано и одобрено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Има си правила и процедури, измислени от професионалисти, но няма кой да ги чете. Те и в Общината не са много наясно по тези въпроси. А в Общинския съвет се гласува по команда. Камарата на архитектите едва ли би подкрепила подобно предложение.

Отговори
4 11
Живко

Живко

17.03.2021 | 20:32

Грозно, кичозно и самоцелно, без никаква връзка с архитектурния ансамбъл около мястото на проекта. На английски това се нарича eyesore.

Отговори
6 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?