71
Следвайте ни

Зловещ подлез в Пловдив плаши пловдивчани СНИМКИ

viber icon

Подлезът на Чифте баня в Пловдив изглежда зловещо и пешеходците с ужас минават през мрачните лабиринти, докато пресекат кръстовището  на бул. „Цар Борис III Обединител“ и „Шести септември“. 

Откакто търговците се изнесоха, подземното  съоръжение изглежда все по-отчайващо  и след като се смрачи, хората избягват да слизат долу.  В подлеза останаха само  три – четири магазина. Преди няколко години те бяха над 30. Отдавна е затворена сладкарницата, в която постоянно отсядаха посетители. 

Плочките и дъждоприемните решетки на места са изкъртени, стените са силно замърсени от времето и по тях виси мрежа от кабели, осветлението е слабо. Отдавна е затворена сладкарницата.Графити  „украсяват“ най-големия подлез в Пловдив, но това е най-малката му беда. Мирише на зле поддържана тоалетна.

"Мрачно е, неугледно, все път ме побиват тръпки на ужас, че някой може да ме нападне. Не мога да разбера защо този подлез в центъра е изоставен и не се поддържа", недоумяват минувачите.

Кметът на район „Централен“  Георги Стаменов отдавна настоява за основен ремонт. 

Администрацията е подготвила проект за новата визия на подлеза, издадено е строително разрешение и се чака само финансиране. Проектът с  подмяна на всички инсталации и асансьоари за хора с увреждания беше представен  публично през миналата година  и струва малко над 3 млн.

лева. 

Според Стаменов подлезът може да  стане  удобно и безопасно място за преминаване на пешеходци,  като едновременно с това да служи и за своеобразна галерия. „Това е една от пешеходните връзки от квартал „Капана“ и Главната към Стария град“, напомня районният кмет. 

И допълва, че преустройството може да се изпълни, ако има средства и воля.

През миналата година в подлеза бяха монтирани видеокамери.  През 2022 –ра  Георги Стаменов планира  съвместно с EVN да сложат LED  осветление . Мярката е временна, докато не се намерят пари за основен ремонт, въпреки че с драстичния скок на цените строителните работи  поскъпват и сумата може да се окаже още по – голяма. 

Особено ако община Пловдив продължава да се бави с инвестиции в поддръжката  не само на този, но и другите пешеходни подлези.

Снимки от Валентина Биларева

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ПОДЛЕЗИ в Града копа'т  само  ...БУДАЛИ

ПОДЛЕЗИ в Града копа'т само ...БУДАЛИ

27.11.2021 | 17:57

При най-кротък дъждец плиткото пешеходно подлезче до коловозите мяза на ...да, именно. Обаче ПОД ГАРАТА като задълбаят дълбоко в чорбата като за бусове тогава ще може "световни гребни" състезания дето кудкудякат "гребците" (под ПОЩАТА помни Историята с видео и фото какви ГЕМИИ се появиха!) Мафиотите говорещи за "ремонт", "основен ремонт", "все по-основен!" всъщност казват: ЕДНИ ПАРИ ЗА ЕДНИ ХОРА! Край няма да има никога, хич не ни лъжете, а пък "търговия на дребно" е абсурд на тая скъпа квадратура изкопана от скалите . . . Софиянци зазидаха огромен, тежко / скъпо оформен подлез пред Транспортна Болница понеже е само БЕЛЯ РАБОТА, невъзможно да се поддържа, ниша за престъпност БЕЗ ДА ПОЛЗВА НАСЕЛЕНИЕТО (никой не ще да катери стълбища заради едното прекосяване, предпочитат да изчакат зелена светлина; а у София дето НЕ е ЕСК'2019 щом гражданството настоява, забраните за пресичане ПАДАТ)

Отговори
12 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?