49

Златото на Пловдив блести в градина над „Капана“ СНИМКИ

Златен Пловдив се открива по залез от един от най-красивите покриви в града. Слънцето се отразява в прозорците на околните сгради и позлатява панорамата на Античния театър, Стария град, Сахат тепе, Джумая джамия. Точно като в платната на големия пловдивски живописец Цанко Лавренов.

На уникалната тераса в блока над бившия „Детмаг“ Нина се чувства като Алиса в Страната на цветята. Тя е превърнала пространството над сградата в прелестна градина. Какви ли не красоти виреят тук: рози, петунии, лобелии… Мушкатото си прави компания със сакъзче, калибрахое, каланхое. Нина е насадила дафинов лист, дръвче лимон, зокуми, здравец, розмарин, кротон, орхидеи…

Цветният оазис е на повече от половин век. Той е наследство от баба й Бистра Шопова - пианист облигатист, преподавал 38 години в АМТИИ и музикалното училище в Пловдив. „Като малка тя ме гледаше и благодарение на нея се породи любовта ми към цветята. Ние нямаме село, винаги сме живели в центъра на Пловдив. Затова баба се стараеше да ми създаде връзка с природата. Едно време, като бях мъничка, цялата тераса беше в диви петунии и лайка. Баба караше трабантче, возеше ме в него, а от време на време спираше, за да ми показва как растат цветята. Садила ми е краставичка, домат, за да мога после аз да ги откъсна с моите ръчички и да вдъхна аромата им. Тя ми беше душата - моята и на майка ми. Когато почина, реших да поддържам градината в нейна памет“, разказва Нина, която се е отдала с цялото си сърце на растенията.

Заниманията й с цветя я спасили от изолация по време на пандемията

През тези дълги месеци младата пловдивчанка разширила цветното си царство с нови растения и градински мебели.

„Целият ми съзнателен живот мина тук, признава Нина, която дори отпразнувала абитуриентския си бал на уникалния балкон. - Розата ухае страхотно, а като цъфнат липите напролет, става несравнимо, не крие възторга си тя. Разказва, че когато в целия град не се диша, тук е прохладно. Особено следобед, когато сянката падне и излезе ветрец - като бриза на морето. „Когато започнат горещниците в Пловдив, на други места и листенце не помръдва. А тук е рай“, усмихва се момичето.

На терасата Нина отглежда и мини зеленчукова градина. Тук растат пет вида чери домати - жълти, крушовидни, черни, крушовидни червени и кръгли червени. Насадила е и биволско сърце - розово и червено. В саксиите ухаят примамливо гьозум, девесил, мента, лук… За да е по-богата салатата, тази година Нина насадила на майтап и няколко сандъчета с марули. А те взели, че станали…

Като всяко хубаво нещо обаче, и градината си иска грижи

Поливането отнема между 40 минути и час дневно, но за нея си е истинско удоволствие. Най-трудно е пролет и есен, когато цветята трябва да се приберат на топло. Част от тях зимуват на стълбището, други в кухнята, в хола, в спалнята, на вътрешната тераса. През късна есен всичко трябва да влезе вътре, а през пролетта - да излезе навън и да се присади.

Сръчната Нина си има и помощник - майка й Кристин. Тя също е пианист като баба й, коренячка пловдивчанка и човек на изкуството. Двете посрещат гости на терасата с неповторим изглед към Пловдив и се забавляват страхотно. Така денят свършва красиво.

 

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?