46

Зико с рекорд - 11 нови ясли и забавачки в Пловдив за 4 години

Екипът на кмета отговаря на едно от най-големите предизвикателства пред разрастващия се град

Шест месеца преди края на кметския мандат на Здравко Димитров е време за равносметка. Оценките са от "Осанна" до "Разпни го!", като превес имат критиците на Зико. Самият той твърди, че мандатът е изключително успешен, а в Пловдив никога не се е строяло като днес. Опонентите му контрират, че градът е разкопан, по важните обекти се строи бавно, а Пловдив се презастроява без ясна визия за пътната инфраструктура и развитието на зелената система.

Без да сме адвокати на градоначалника, трябва да признаем, че на Здравко Димитров се падна да кметува в трудни времена - още в първите седмици екипът му трябваше да спасява важни проекти - като Водния цикъл и втория етап от „Региони в растеж”, които бяха поставени в риск от предишната администрация. Закъснение имаше и в подготовката на други два ключови проекта, изпълнявани на територията на Пловдив от НКЖИ и ВиК - модернизацията на Жп възел Пловдив с пробива под Централна гара и Южния обходен колектор. Шест месеца след началото на мандата дойде пандемията от коронавирус, последва войната в Украйна и голямата инфлация. На всичко отгоре от 2 години в България няма редовно правителство, което създава сериозни затруднения и в работата на общините. 

В следващите седмици ще ви представим най-важните проекти, реализирани или стартирали в Пловдив през последните близо 4 години. Оценката за мандата на Здравко Димитров ще оставим на вас, читателите. Можете да я направите в анкетата, която ще бъде активна от утре на сайта мarica.bg и на страницата на „Марица” във Фейсбук. 

Община Пловдив е напът да реши окончателно брадясалия проблем с острата липса на места в детските градини, от която най-вече родителите търпяха щети. След 90-те години, когато няколко забавачки бяха закрити и продадени,  всеки кмет извеждаше като свой приоритет изграждане на нови детски заведения. Кой повече, кой по-скромно се стараеха да разширят базата, а с въвеждането на електронната система поне се сложи край на нощните бдения на майки, бащи и баби на дългите опашки за прием в градините.

Още на старта на своя мандат Здравко обеща, че децата ще са приоритет в управлението на екипа му. Вдигна много висока летва - 12 нови детски заведения за четири години. Тогава, през есента през 2019 г., още нямаше пандемия, война, световна криза, бясна инфлация и тежка политическа криза в България.

Равносметката днес сочи, че Зико заедно с районните кметове и администрацията успяха да задействат 11 детски заведения - едни са построени, други са пред завършване, трети са разширени за допълнителни групи, 11-ата  е в процедура на провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител.

Какво конкретно  свърши местната администрация през последните близо четири години за подобряване на условията в детските градини и ясли?

Преди една година беше завършено строителството на

детската градина на ул. „Богомил” в кв. „Гладно поле”,

в която са разкрити четири групи. Сградата - с плувен басейн, физкултурен салон, слънчеви панели за икономия на ток и дворното пространство с четири самостоятелни детски площадки, зеленина и перголи - е проектирана от пловдивския архитект Константин Божков, по чийто проект в предишния мандат беше построена нова сграда на ДГ „Чайка”.

В забавачката на ул. „Богомил” са инвестирани 2,5 млн. лв. без ДДС по проект, финансиран по ОП „Региони в растеж”. В момента това е филиал на ДГ „Чайка”.

През март тази година Здравко Димитров

преряза лента на детска градина на бул. „Александър Стамболийски”,

изградена със собствени средства на Община Пловдив за 4,5 млн. лева. В забавачката с 8 групи за близо 200 деца се преместиха  заедно с името си групите от ДГ „Малина”, които обитаваха подблоковите тесни стаи. Освен просторните и светли занимални и спални всички 8 групи имат свои площадки и физкултурен салон..

Още

три детски градини са в строеж

и се очаква скоро да бъдат завършени. Предполага се, че до юли ще приключат последните строително-монтажни дейности в ДГ „Каменица” в район „Централен”. Сградата е предназначена за 6 групи, толкова са и детските площадки, има и физкултурен салон, с обща стойност малко над 4 млн. лева. Родителите се надяват, че на 15 септември децата ще прекрачат прага на новата забавачка.

На финала е и израждането на нов корпус в ДГ „Зорница” в район „Южен” за пет групи със 125 деца. Разширението на забавачката струва 3,5 млн. лева и се очаква, че тя ще бъде готова през август. И в двете детски заведения - „Каменица” и „Зорница”, се инвестират средства, спечелени в настоящия мандат по ОП „Региони в растеж”.

Третата градина пред завършек е в „Тракия” и за нея също се гони срок - август да е завършена. Сградата е проектирана за осем групи и е на стойност 3,5 млн. лева. Парите са осигурени с проект, който Община Пловдив спечели по Националната програма на МОН.

Почти от нулата е построена ДГ „Перуника”

на ул. „Марагидик” в район „Централен”. След голямата реконструкция, приключила през 2021 г., за близо 3 млн. лева 160 деца се възпитават в сграда, подобна на дворец и вече оборудвана с плувен басейн. С ново крило и вече за 8 групи е ДЯ „Снежанка“, с две нови групи е ДЯ „Веселушка”, която има и  физкултурен салон. И двете забавачки са разширени. Инвестиции са осигурени за  50 нови места в две допълнителни групи и за нов физкултурен салон в  ДГ „Чучулига”, както и за пристройка и физкултурен салон в ОДЗ „Буратино”.

Обществена поръчка се подготвя за детска градина за 6 групи на стойност 3 млн. лв. в район „Южен”, където има глад за места, а някои от малчуганите все още ходят на забавачка в апартаментите на 3 блока.

За новата учебна година: Места ще има за всички, проблемът е в разпределението

Факт е, че при обявените 2073 места за прием в детските градини на първото класиране в списъците са включени 1926 деца, като до началото на новата учебна година предстоят други класирания.

Занималните в обновената ДГ “Перуника” са боядисани в различни пъстри цветове

Очаква се, че за второ класиране директорите ще обявят допълнителни  места, доколкото позволява базата. Намерението на Община Пловдив е да внесе предложение до Общинския съвет за увеличение на броя на деца в група. Заедно с незаетите от първо класиране места общият брой на очакваните за второ класиране свободни места ще е над 600. По този начин ще бъдат класирани всички деца, желаещи прием в детските градини, прогнозира администрацията. 

Според данните на Общината се увеличават кандидатите и за яслените групи. В класирането този път участваха 948 деца. Тенденцията е свободните места да станат значително повече, след като 3-годишните постъпят в детските градини.  Местата за яслите се обявяват през летните месеци, предупредиха от Общината. 

Сметките показват, че места ще има за всички дечица в предучилищна възраст. Проблемът е в разпределението на забавачките по квартали и това често води до разминавания между възможностите на Общината и желанията на родителите. Голямото предизвикателство е планирането и проектирането на нови детски заведения към районите, в които тепърва се разгръща мащабно жилищно строителство. Очаква се след завършването на огромните блокове в ЖР "Тракия", в "Смирненски" край бул. "Пещерско шосе", в кв. "Захарна фабрика" и срещу моста на Адата в "Северен" да се появи нов проблем, защото новодомците там няма да има къде да водят децата си на ясли или забавачка. Подобна е ситуацията и в разрастващите се квартали "Остромила" и "Беломорски", където засега също няма планирано строителство на детски заведения, а и свободни общински терени там почти не съществуват.

Кандидатстват с проекти за ремонт на 9 училища

Девет училища в Пловдив може да получат финансиране тази година за модернизиране на учебната си инфраструктура и обновяване на цялостния облик на сградите по Националния план за възстановяване и устойчивост. Община Пловдив наскоро подаде проектните предложения на стойност близо 37 млн. лв., от които близо 33 млн. са от европейски средства и 4 млн. лв. от общинския бюджет. Предложените училища са СУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ "Пейо Кр. Яворов", ОУ „Димитър Талев“, ОУ „Яне Сандански“, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ "Екзарх Антим I", ОУ "Елин Пелин", „Тодор Каблешков“ и НУ „Климент Охридски“.

След одобрение от Министерството на образованието с тези средства училищата ще имат възможност да реализират мерки за енергийна ефективност, основен ремонт, реконструкция и преустройство на сградите, както и инвестиции в оборудване и обзавеждане на училищните сгради за създаване на модерна обучителна среда. 

Училищата се намират в районите „Южен“, „Западен“, „Северен“ и „Централен“. Целта е да се продължи дългосрочната политика за обновяване и разширяване на обхвата на модернизацията. 

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 8 оценки
4/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
29 коментара
Иванов

Иванов

06.06.2023 | 11:08

Има ли поне един завършен, както трябва, проект???

Отговори
0 0
Йеремиева

Йеремиева

31.05.2023 | 17:08

Е,попрекалих с хвалбите,ама ...нейсе....-хононарче!Не иде да пиша- като Зико втори няма....той е нашата опора.... той е нашата светлина.ДядоВАЗОВ е писал така.АЗ-Вазов!!!!Нет ,не хочу! Ай със здорове!!!

Отговори
3 1
Важно е

Важно е

31.05.2023 | 13:19

"Ботев" и "Локомотив" да имат стадиони.Може и отбори да имате.

Отговори
3 1
сст

сст

29.05.2023 | 14:58

А транспорта бе го ве до???

Отговори
13 0
ммм

ммм

29.05.2023 | 15:04

Южната част на СМИРНЕНСКИ винаги е била в капана на безумни ТРАНСПОРТНИ проекти от време оно - А КАТО РЕЗУЛТАТ- НИКАКВА ВРЪЗКА С ПАНАИРА, А ПРЕДИ ИМАШЕ ТРОЛЕИ 2 И 102, НИКАКВА ВРЪЗКА КЮЧУКА, ОБИКАЛЯШ КАТО ГЛАМАВ............ СЛЕД КАТО СИ ИЗТЪРПЯЛ СТРОИТЕЛНИТЕ СРОКОВЕ, КАЛТА И НЕУРЕДИЦИТЕ!

Отговори
11 0
ПП ПП

ПП ПП

31.05.2023 | 14:58

А ТРОТОарите бе, същия?

Отговори
3 0
Тука намирисва на тролове

Тука намирисва на тролове

29.05.2023 | 10:55

Зико се е поохарчил мъничко.

Отговори
11 7
Виолета Кацарова

Виолета Кацарова

29.05.2023 | 10:23

Наистина браво! ПО-спокойни сме, че вече имаме по-голям избор за яслата на детето

Отговори
10 13
Xjjx

Xjjx

02.06.2023 | 14:45

Виолетке, след 1 година няма да ти трябва ясла а поразиите ще ги търпим десетилетия.

Отговори
5 2
То нали всяка година има не по една,ами стотици Виолетки с деца за ясл

То нали всяка година има не по една,ами стотици Виолетки с деца за ясл

23.06.2023 | 15:29

За ясли,умник!

Отговори
1 0
Петрова

Петрова

29.05.2023 | 09:58

Зико така беше сготвен от Мамин, че както и да го хвалите от Марица, няма как за му залепите главата, която Мамин му отряза от кръста и то ритуално, през целия град.

Отговори
24 6
Боже опази

Боже опази

29.05.2023 | 10:09

ХАХАХХА .. Боже, жива да не бях.. А това, че е имало измама с вота за избор на кмет изобщо ли не сте го разбрали???

Отговори
12 9
Арх

Арх

29.05.2023 | 09:39

Все едно лично ги е построил и с пари от джоба си.

Отговори
21 11
Очевадно е...

Очевадно е...

29.05.2023 | 09:56

Това се нарича отчет на дейност, но то не е близко до акъла сигурно....

Отговори
11 10
1912

1912

29.05.2023 | 10:01

Предишните и това не направиха... Интересно, къде ли са потънали парите ?...

Отговори
15 10
Само Ботев

Само Ботев

29.05.2023 | 09:27

Айде Зико!

Отговори
10 10
Врачката

Врачката

29.05.2023 | 09:24

Стадиони, пътища, басейни, детски градини и ясли... Маминият да стои с пръст в уста. за два мандатат и 2% от това не направи!

Отговори
16 12
Xjjx

Xjjx

02.06.2023 | 14:47

Ама си оправи живота и за внуците му да има.

Отговори
3 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?