49

Земеделие не става по интернет, в Панаира показват как се прави

Министър Явор Гечев пробва нов сорт фъстъци, готвят БГ стандарт на розовото масло

Като ученик в селскостопански техникум обикалях изложението „Агра“ и мечтаех един ден да се кача в модерна машина. Международната изложба е 30-годишно събитие без аналог и аз съм радостен, че го откривам. Още повече, че Пловдив е не само мой роден, но и любим град. "Агра" се наложи като водещо събитие за представяне на модерните техники, технологии, машини и най-добрите вина както у нас, така и извън страната. Земеделие не става по интернет, необходимо е да се видят новите технологии, достиженията, да бъде обменен опит и да се споделят добрите практики в реално време.

С тези думи министърът на земеделието Явор Гечев даде вчера старт на 8-ото издание на мегафорума „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“ в Международния панаир. Сред официалните гости бяха министрите на туризма и здравеопазването Илин Димитров и д-р Асен Меджидиев, заместник-министрите на земеделието и на икономиката Тодор Джиков и Янко Топалов, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, Пловдивският митрополит Николай, ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов, директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев, директорът на Селскостопанската академия и др.

Над 600 изложители от 25 държави представят най-новите технологии и иновации в областта на растениевъдството, лозарството и винарството. В рамките на изложението, което ще продължи до 25 февруари, ще бъдат направени над 30 премиери на техника и технологии, десетки демонстрации на най-новите машини и последни постижения в прецизното земеделие, автоматизация и дигитализация в управлението на всички процеси в земеделието. Тази година наетите площи са с 25% повече от миналогодишната изложба, което прави форума един от най-мащабните за последните пет години, отбеляза доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир - Пловдив.

„За да си сверя часовника какви са възможностите на България в областта на науката и технологичните постижения, ще обиколя всички изложители", каза още министър Гечев в приветственото си слово. Първият щанд, който посети, бе на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък в 6-а палата. В нея представят нови сортове и технологии всички институти от системата на Селскостопанската академия. „Ще създадем стандарт за българското розово масло, за да го съхраним", каза аграрният министър. "Розата е туризъм и трябва да я пазим“, допълни го министърът на туризма Илин Димитров. Той разказа как в Саудитска Арабия му подарили розово масло, а той обяснил на домакините, че половината от розовото масло по света е българско производство. „Връзката между туризма и земеделието е ключова. Все повече хотелски комплекси интегрират подхода от фермата до трапезата. Миналата седмица връчихме табела за първия винен маршрут“, коментира още министър Димитров.

Най-новия сорт фъстъци „Адата“ подариха на министър Гечев учените от Института по растителни и генетични ресурси в Садово. „Адата“ е селекция на доц. Станислав Стаматов и кандидатства за приз за иновация. Директорът на Института по овощарство в Пловдив проф. д-р Стефан Гандев подари на аграрния министър книга учебник „Ябълката“, писана от авторски колектив. „Овощарството ми е много познато. Аз лично имам градина и съм единственият министър, който знае как се прави резитба на праскова“, подчерта Явор Гечев.

Топ 10 сме в ЕС  по производство на вина

"България е в топ 10 по производството на вина в ЕС за 2022 г. С качеството на българските вина страната ни държи твърди позиции на световната винена карта и достойно конкурира винопроизводители от Франция, Италия и Испания." Това обяви зам.-министърът на икономиката Янко Топалов при откриването на форума. Час преди това на брифинг директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев съобщи, че през миналата година сме произвели 88 млн. литра вино, като от тях 44,8 млн. литра са експорт. 

Стартира мярка за стимул за БГ сортове 

Предстои да стартира мярка, която да стимулира прилагането на българските сортове зеленчуци, житни и други култури, които са адаптирани към климатичните промени. Нашите сортове са перспективни, търсят се на Балканите и няма да останат на хартия и в генбанката. Това коментира председателят на Селскостопанска академия проф. Мартин Банов на въпрос на "Марица" какви действия ще предприеме ССА, за да стимулира семепроизводството на българските сортове и да промени негативната тенденция и нагласите на българските фермери масово да предпочитат вносни семена.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Яница

Яница

22.02.2023 | 13:23

Преди Гергов имаше 50 изложения, сега най много 10, води го успешно към Фалит и застрояване! Събуди се, Народе!

Отговори
1 0
Христо Т.

Христо Т.

22.02.2023 | 09:37

Аз, като виден компютърен спец, лично ще водя семинарите на специална секретна платформа.

Отговори
2 0
Велико заглавие

Велико заглавие

22.02.2023 | 08:37

Свинарят лично ще води семинар по свинарство на свинете, които не ползват интернет.

Отговори
5 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?