Следвайте ни

Зеленият коридор срина оборота на магазините в Пловдив

viber icon

Охранителите в търговските обекти водят тежка битка с вироглавите млади, които отказват да спазват "пенсионерския час"

Убийствен срив на оборотите регистрират собствениците на хранителни магазини във времето на „зелените коридори“, запазени само за възрастни хора. За периода 13.30-16.30 часа, преди да се въведе мярката, през обекта ми са минавали стотици  клиенти и са оставяли средно между 670 и 790 лева.

Сега оборотът за тези три часа е паднал на между 250 и 560 лева, вади справки собственик на хранителен магазин в квартал "Кючук Париж". Покупките са стоки от първа необходимост - хляб, мляко, ориз, боб, тоалетна хартия, абсолютно в синхрон с покупателната способност на пенсионерите, изброява той.

Заради ниските си доходи те са на принципа „от евтиното най-евтиното“. Известно наваксване в оборотите се случва преди и след "зеления коридор", когато пазаруват работещите и по-платежоспособни клиенти.  

За дните, откакто е въведен „пенсионерският час“, е имало немалко скандали, сръдни и върнати млади клиенти, разказват охранители. Онзи ден се наложи възрастен съсед да пазарува на майка с дете, която беше забравила да купи хляб навреме.

А тя търпеливо го чакаше пред магазина. В по-малките квартални магазини могат да си затворят очите и да обслужат между другото и някой извън позволената възрастова категория, но в големите обекти правилата се спазват. Ежедневно обаче се стига до словесни схватки с клиенти. Охранителите нямат право да искат лични документи, за да видят ЕГН-то на човек и преценяват възраста „на око“ и на "честна дума".  

Репортерска проверка установи, че пенсионерите съвсем не държат да пазаруват във времето, оставено специално за тях. Вчера верига магазини в Пловдив осъмна още в 8 часа сутринта с опашки от млади и стари заради промоционална оферта - картофи за 0.30 лева килограмът.

Възрастните решили да дойдат по-рано, за да не свършат картофите, а младите - да напълнят хладилника, преди да отидат на работа. 

Практиката от последните дни показва, че малко преди времето на "зелените коридори" и в края им винаги има струпване на клиенти, които гледат да се вместят в позволените часове. 

Къде сгрешихме 

Заради всеобщия ропот срещу мярката здравният министър проф. Костадин Ангелов започна редовния брифинг вчера с думите „Къде сгрешихме?“.

Часовите пояси, определени само за хора над 65 години, бяха предварително обсъдени и съгласувани с пенсионерски организации и Сдружението за модерна търговия, където членуват големите хипермаркети, разказа той.

Сега се оказва, че всички са недоволни. Осъзнавам, че има известни икономически загуби, но това е медицинска мярка за ограничаване на заразата, категоричен бе здравният министър.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Фукнятор

Фукнятор

20.11.2020 | 20:19

В Лидъл драга пазарува най ниският сегмент трудово заплащане и забрадени, а парцалките им и клошарите избягват. Щом те нрави да те обгражват като последна грижа от сърце успех.

Отговори
1 2
Жалко

Жалко

20.11.2020 | 18:12

Не съм видял все още във верижни магазини кът с пресата на маса, с фрии кофи чай атарати, по щандовете плата с промоции за дегустации, камо ли различни всекидневни промоционални цени с купони, селфчекиране, автомати за бутилки и куп още непознатости. Нямат ли в лиценза социални дейности, не се ли препоръчват. Мога ли в Брюксел за опитвам нови плодове, екзотикзеленчук, сокове и какво ли още не, и тук вериги да те мръщят и гледат отвисоко ако не буташ три препълнени колички

Отговори
1 3
Лили

Лили

20.11.2020 | 20:10

Я си стой в Брюксел и си опитвай изброените непознатости. Май се включи във форума само, за да се похвалиш с брюкселските си непознатости.

Отговори
3 2
Вера

Вера

20.11.2020 | 17:17

Днес в ЛИДЛ в 12 часа имаше много възрастни хора. Не искали да пазаруват сутрин, защото щели да купуват това, което е останало от вчера, а след обяд си почивали и обичали да пазаруват надвечер, за да го съчетаели с вечерна разходка. Ами то къде е трудно цялото ни ежедневие, сега го подчинихме изцяло и на пенсионерските прищявки.

Отговори
7 0
Зоя

Зоя

20.11.2020 | 16:01

Зелен коридор ,но без право после да пазаруват! Не може само младите да ги пазят. Трябва те сами да се пазят. Добре ще е и в градския транспорт да имат определени часове.Сутрин,обед,вечер.... Непрекъснато са вътре.Работещите и без това са подложени на риск, ама трябва да работят

Отговори
11 3
Мима Атанасова

Мима Атанасова

20.11.2020 | 15:09

Съгласна съм със Зелените коридори. Но хората над 65 год. да не се допускат през останалото време. Както се вижда, ние ги пазим, а те се блъскат извън часовете им за пазаруване.

Отговори
14 4
Е. Н

Е. Н

20.11.2020 | 15:04

Работя като мед. сестра на 2 места. Не намирам време да пазарувам с тези коридори..

Отговори
16 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?