Следвайте ни

Зелена светлина за разширението на бул. "Васил Априлов"

Участъкът между Пещерско шосе и бул. "Шести септември" се подготвя за удвояване

viber icon

Сагата с отчуждаване на частни имоти на бул. "Васил Априлов", продължила с години, е на финал, след което Общината ще може да започне разширението на възловия път в участъка от Пещерско шосе до бул. "Шести септември". 

Община Пловдив изплаща обезщетения на собствениците за шест сгради и терени, останали до окончателното приключване на тежките процедури. Паричните компенсации, изчислени по пазарни цени от независими лицензирани оценители, излиза солено на градската хазна. Близо 800 000 лева струва отчуждаването на последните имоти, които попадат в регулацията на новото платно от западната страна на булеварда. Те се намират срещу Бунарджика.

Плащаме парите и приключваме, процесът е много сложен и е добре, че няма обжалване на заповедите за отчуждаването и оценките,  които забавят процедурата, коментира  шефът на дирекция „Общинска собственост” Николай Аджеларов.  

Част от сградите вече са съборени, а повечето от тези, които тепърва ще премахват са необитаеми, установи репортерът. Собствениците на къщата живеят на друго място, обяснява  наемателят на автосервиз и отбелязва, че за разширението на бул. „Васил Априлов” се говори от години. Не му се вярва, че скоро ще започнат да строят второ платно.

"Преди работех на Коматевско шосе, където всички се надяваха, че ще изградят път с четири ленти, когато започна ремонтът. А след като го завършиха, видяхме, че въпросният булевард дори е по-тесен от стария паваж. Така стана и на „Васил Априлов” - ремонтираха съществуващото платно, махнаха паважа, но отново отложиха разширението за неопределено време. Сега по цял ден се редят колони, непрекъснато се получават задръствания, въпреки че са платени милиони левове", разсъждава майсторът.

За  имот на ъгъла с ул. "Севастопол" с  площ 253 кв. метра ведно с 63 квадрата къща на ъгъла с  ул. „Севастопол” 1  на собствениците се дават 166 480 лева. Двуетажна жилищна сграда на бул. „Васил Априлов” 73  е оценена за 219 938 лева. 

"Разширението на бул. "Васил Априлов" трябва да стане по-възможност в най-близките години, защото трафикът в тази част на града е изключително натоварен и се учудвам, защо досега не е направено удвояването и даже не бяха завършени отчуждителните процедури", коментира кметът Здравко Димитров.

По проект, одобрен в Общината преди пет години, от Пещерско шосе до "Шести септември" е предвиден нов път с две ленти, разделителна ивица по средата и тротоари. Дърветата се запазват. Цялата подземна инфраструктура, включително водопровод и канализация, е подменена по време на основен ремонт на старото платно. Прогнозната цена на разширението отпреди няколко години беше пресметната на около 4 млн. лева.

Отчуждителни процедури се извършват и на бул. „Свобода”  за изграждане на пътна връзка от ул. „Перущица” до „Рая”, а също така  за ул. „Даме Груев”, където през август-септември предстои да стартира строителство. "Реконструкцията включва три етапа, в първия - от бул. „Македония” до ул.”Охрид” може да се работи спокойно, тъй като в тази зона няма отчуждаване. Имотите, които попадат в уличната регулация, са в следващия участък", обясни Николай Аджеларов.

 

Последни процедури на ул. "Даме Груев"

На собствениците, засегнати от разширението на ул. "Даме Груев", Общината ще плати  близо 180 000 лева. Имотите са с площ малко над 100 кв. метра и се намират на ул. „Даме Груев” 3, 5, 7, 9 и 25.  За 106 квадрата  ул. „Даме Груев” 9 право на обезщетение имат 18 наследници и фирма „Ригел НС” ЕООД. Общата сума, която те ще делят, е в размер на 29 398 лева, според оценката на Общината.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Само лъжи ей!

Само лъжи ей!

05.07.2021 | 08:56

Повечето сгради си бачкат още, съборена е САМО ЕДНА от над 15 сгради. Стига сте лъгали хората!!!!!!

Отговори
5 1
Марица – Майстори на кликбейта

Марица – Майстори на кликбейта

05.07.2021 | 08:54

Зелена светлина, ама още свети жълно... Пак бомбастични заглавия и пак нищо налице. АМАН ОТ КЛИКБЕЙТ!

Отговори
4 1
браво

браво

05.07.2021 | 08:27

За град като Пловдив , където всяка инициатива се посреща на нож и целият град е от мрънкала които не могат да направят нищо но са големи критикари -спомнете си паркинга под езерото , вестановяването на крепостта на трихълмието и пр. и пр. което обяснява липсата на дворец на културата и спорта , като този във Варна или неговото скъпо карикатурно подобие т.н. колодрум .Изобщо заспали майни.

Отговори
11 1
Живко

Живко

05.07.2021 | 08:24

Хах, 800 000 лв. за 6 имота. Там всеки един от тях струва по толкова. Собствениците ще обжалват много ясно. Преди няколко години, така се проточи отчуждаването на къщата, която се намираше на вече разширеното кръстовище на бул. В. Априлов и Пещерско шосе. Общината даваше 130 000 лв на собствениците, а те заведоха дело за 1 500 000 лв. Накрая съдът им отсъди 800 000 лв, което беше и реалната цена на имота им. Така, че не се надявайте на скоро разширяване. Докато общината не се научи да плаща реални цени за имотите, делата ще се точат с години.

Отговори
10 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?