71

Зелен и чист „Западен“ – мисия възможна: Ученици засаждат цветя в "Деня на земята"

Район „Западен“ е един от най-малките райони в Пловдив, но с най-голяма зелена площ и паркове.

Още  при встъпването си в длъжност кметът Тони Стойчева заяви един от своите основни приоритети – районът да бъде по-чист, по-зелен и благоустроен. Това е дълъг процес, който не се изчерпва с 5-месечно управление, а включва работа в няколко направления. Първото е кметството да покаже една цялостна политика за насърчаване на по-отговорно поведение у хората и превенция за образуването на отпадъци. Друга цел са информационните кампании, насочени към гражданите, за техните задължения да поддържат чисто, за ползите от рециклирането, за примера, който се дава на подрастващите. Проблем е и липсата на адекватни санкции на нарушителите и замърсителите.  

Само за 5-месеца район „Западен“ организира няколко поредни инициативи, свързани с отпадъците: Предколедна рециклиада и Пролетна рециклиада (бяха събрани общо над половин тон хартия и 200 кг. пластмаса) и „Да изчистим Западен“.

Районната администрация проведе проучване сред жителите относно техните нагласи към рециклирането. Получиха се интересни данни  – 53,8 % от анкетираните събират разделно отпадъците, 46,2 % – не. Сред основните мотиви да се събират разделно отпадъците са повече контейнери в близост до жилищата, депозитна система (директен материален стимул) и информационни кампании.  

Община Пловдив трябва да положи много повече усилия за ефективното управление на биоотпадъците, а те съставляват една голяма част от генерираните отпадъци. Над 64,8% от хората искат да компостират своите отпадъци, но нямат условия за това. Разнообразни са отговорите им на въпроса какви мерки прилагат домакинствата за намаляване на отпадъците: използване на текстилни торби, повторна употреба на пластмасови изделия за друга цел – за съхранение на храни и вещи, избягване на покупка на продукти в тарелки и други излишни опаковки, оползотворяване на отпадъците за добиване на мулч.  

На 22-ри април ще се проведе Детска рециклиада. Инициативата е съвместна с ОУ „Васил Петлешков“, а партньори са BG Бъди активен, M-Texx Рециклиране на Текстил, Булекопак. Темата за опазването на Планетата влиза в полезрението на все повече деца. Те са наши учители и малки „моторчета“, които ни вдъхновяват да се ангажираме с проблемите и решенията за по-чиста околна среда, защото това касае тяхното бъдеще. Датата 22-ри април е Денят на Земята. Рециклирането е част от усилията да генерираме по-малко отпадъци и да ги оползотворяваме, за да не бъдат заровени в сметищата. С Детската рециклиада интересът на малките хора ще бъде провокиран по един занимателен начин. В програмата са включени игри, модно ревю на дрехи, изработени от материали за рециклиране, викторина, фокуси и рисуване. Децата ще получат освен добро настроение и знания, и подаръци – книжки и кърпички, а три ваучера за урок от тенис клуб „Пловдив“ ще бъдат раздадени чрез томбола.

В понеделник детски градини и училища ще се включат в Деня на Земята и със свои собствени инициативи – засаждане на цветя и храсти, предоставени от Община Пловдив.

Миналата събота на 13 април районната администрация организира „Да изчистим Западен“. В нея се включиха стотици граждани, Наталка Еллис заедно със своя екип от Втори Дом, ОУ „Васил Петлешков“, ОУ „Тодор Каблешков“ и много други. Прекрасна беше инициативата на родители от ДЯ „100 усмивки“, които подновиха съоръженията в двора на яслата със собствени средства и усилия. Бяха почистени градини и паркове зад Розариума и в кв. „Прослав“ от доброволци. Граждани изпратиха снимки и от почистени места около блоковете.  

„Равностметката, която си направихме, беше следната: има енергия у хората да поддържат чисти пространствата, просто трябва да ги мотивираме. Всеки ден се разхождам из квартала и виждам от какво имаме нужда, за да подобрим градската среда“, споделя Тони Стойчева. „Ние ще предприемем редица мерки – поставяне на кошчета, контейнери и информационни табели. Някои собственици на имоти не се грижат за добрия екологичен и естетичен вид в своите имоти и ще им бъдат издадени предписания. Запознахме се с много активни граждани, които ще подпомагаме с дарение на цветя, храсти и други материали, за да поддържат зелени и приветливи пространствата пред входовете. Имаме и план как да започнем да почистваме гората зад Розариума“, допълва тя.

Преди дни в „Западен“ беше проведена акция с цел да се провери дали собствениците на кучета разхождат своите домашни любимци на регламентираните места, носят документи и почистват екскрементите по време на разходка. През следващите месеци ще има още много подобни мероприятия, организирани съвместно с Общинския инспекторат.

Само с общи усилия и визионерство проблемите на „Западен“, както и на Пловдив могат да бъдат решени. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Пони Стойчева

Пони Стойчева

20.04.2024 | 16:45

НАЧЕЛО С НАЙ ГОЛЯМАТА ЛЪЖКИНЯ СТОЙНА ОТ ЦАРИМИР -СЕГА ПОНИ СТОЙЧЕВА

Отговори
2 0
Сашо

Сашо

20.04.2024 | 15:22

Лъжкиня!

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?