Следвайте ни

Здравко Димитров за инцидента в "Капана": Лошо е за имиджа на Пловдив

Общината няма собственост в артквартала и няма инструменти, с които да контролира процесите

viber icon

Случаят в "Капана" е много неприятен, това е недостойно поведение от страна на управителя на заведението спрямо момчето, което нищо лошо не е направило. Това заяви кметът Здравко Димитров, помолен за коментар на позорния инцидент в артквартала, при който адвокат Ивайло Пенов е ударил уличния търговец  Митко.  

"Момчето  продава чорапи, за да си заработва хляба само, без да проси или да краде. Лошо е за имиджа на Пловдив и за нас като общество. Като гледах репортажа по телевизията, ме хвана срам", коментира градоначалникът, който се възстановява след операция в болница.  

Запитан дали Общината  може  да отнеме правото Пенов да упражнява ресторантьорска дейност в "Капана", за което настояваха защитниците на Митко, Здравко Димитров обясни, че това се решава от други органи - прокуратура и съд.

Според Здравко Димитров "Капана" се превърна в много популярен квартал, а това, че заведенията надделяват над творческите и занаятчийските работилници, явно е по ло​гиката на пазара.  От ресторантьорска дейност се печели повече, отколкото от продажба и демонстрация на изделия на занаятчии, счита кметът.  Имотите в квартала са предимно частни и Общината няма как да стимулира занаятчийска дейност и творчески работилници и да влияе на процесите, коментира Здравко Димитров. 

Единствените помещения, с които Община Пловдив разполага в "Капана", се намират в стара сграда до Областна дирекция на МВР и ще бъдат отдадени под наем, но те не са много.  

Според кмета Общината трябва да насочи повече внимание към Стария град, който засега изостава по популярност от "Капана". Повечето от улиците в резервата са празни, а точно там е по-подходящото място за развитие на занаятите и изкуствата, смята Здравко Димитров. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

красавица

красавица

01.06.2021 | 21:50

в капана има около 200 заведения и всички са с ГРОБ-арски протекции ще изброя паваж - бонев и ат.узунов , гроб, плачков - от раковски баща бивш депутат от гроб-вилица и нож/както и тези от северозападнала българия с холандски привкус- на улица йоаким груев- едни от най наглите , както и котка и мишка , дс,американска фондация гроб подкрепяна от п.стоянов ,други фондации на ул.златарска 22 подкрепяна финансово от общината, соул сити и т.н. около 150 заведения са пряко свързани с ГРОБ за това искат да се отърват вероятно от "случайните пришълци" не защитавам варненското адвокатче бе доста нагло и в действителност на спазваше правилата...говоря преди тоя случай с мангала ...да спомена ли и липсата на култура и у бившия тотев и у неговото леке кацарски... Много пари се изсипаха тук, това са нашите пари, за да спре всичко това, трябва отново да се премахне пешеходната зона, за да си паркират живеещите колите пред домовете си, че на платната до домовете няма къде.за да се ползват жилищата трабват паркинги. Да направим отново Капана такъв какъвто беше- да се спре герберастията в Капана!!! ....

Отговори
2 0
може ли толкова голяма простотия

може ли толкова голяма простотия

01.06.2021 | 21:35

Да попитам аз този наричащ себе си кмет защо след като от 2014 година до 2019 година се прави артквартала за занаяти, защо се правят 200 кафенета и ресторанти без да се попитат живеещите там граждани. Не стигаше всичките сцени с музики, ами и тези заведения безброй ги оставиха да се развиват кой както намери. Има доста си работят и до 3 часа , нонстоп музики, виканици пиянски и така нататък. Ами ако тези заведения ги наредим до Кмета Здравко, до кмета Стаменов и всички архитекти дали разрешения и тротоарно право - какво ще направят! Действията им са наказуеми и ако не премахнат заведенията - ще им се потърси отговорност, то е ясно.

Отговори
2 0
Боко

Боко

31.05.2021 | 15:45

Здравко,Здравко,ти си толкова некадърен и смотан.... Слаб,неможещ кмет! Имитираш дейност,ама за нищо не ставаш! Ти също допринасяш за лошата слава на града ни. Я да вземеш да си ходиш,щото окрадохте с Данчето каквото беше останало!

Отговори
2 0
оставкс

оставкс

31.05.2021 | 15:19

толуп ти си лош имидж

Отговори
4 0
Синята крепост

Синята крепост

31.05.2021 | 13:04

Що бе, това е имиджът на Пловдив - Синя крепост, СДС-ГЕРБ, тук комунисти не виреят, само реститути и калинки!

Отговори
5 5
Токайто

Токайто

31.05.2021 | 12:03

Ако сиктир вече бе! Отлейте му и на този индивид един паметник до на Мильо. Пловдив така или иначе след 15 години вече ще е превзет окончателно от продавачите на чорапи.

Отговори
7 6
Цървул

Цървул

31.05.2021 | 11:57

Кмете,ти си л айното,което съсипва Пловдив. Ти и оная п ростакеса кака Здравка. Що те си подадеш оставката и да се скриеш някъде? Маминия и ти сте най-крадливите и прости кметове,които сме имали!

Отговори
9 5
Dii

Dii

31.05.2021 | 11:32

Здравко, ти си лош за имиджа на Пловдив . Толкова смотан кмет не сме имали.

Отговори
11 4
Абе оли

Абе оли

31.05.2021 | 11:20

Колко мушна в джоба за да съсипеш площада с това колело, бе. Само нагъл гербаджийски некадърник като тебе може да измисли тази безумна схема.

Отговори
11 5
Голямо  откритие

Голямо откритие

31.05.2021 | 10:57

Бил популярен квартал. Сега бил се превърнал в такъв. От както се помня пък и от дядовците ми съм чувал много по интересни и важни неща за Капана. Може да не е симпатичен Г-н Пенов но той е прав че пред неговия ресторант не може да се продават чорапи и гащи. Ресторанта се псещава предимно от по специални клиенти, които той ще изгуби само при вида че се продават чорапи от амбулантен търговец.

Отговори
12 11
Опазването  на  някои  места

Опазването на някои места

31.05.2021 | 11:02

От циганията не е дискриминация.Защото циганията поражда цигания. И аз съм купувал чорапи от цигани но не пред престижни заведения за хранене.

Отговори
7 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?