Следвайте ни

Здравко Димитров вика общинските съветници да видят затворената от РЗИ ДГ "Елица"

viber icon

800 000 лв. са нужни за спешни ремонти на детски градини в Пловдив, стана ясно по време на инспекция на едната сграда на ДГ "Елица" в район „Западен“, която затвори за авариен ремонт след проверка на РЗИ. Причината за реновацията са течове от покрива, в следствие на което и появила се влага в сградата. 

ДГ „Елица“ е една от трите забавачки в критично състояние, за чиято реконструкция местната администрация поиска да се заделят средства. На последното си заседание общинските съветници одобриха отпускането на средствата за детските градини, но отхвърлиха актуализацията на градския бюджет. Така на практика те не дадоха  средствата. 

"Ще вкараме актуализация на бюджета на следващата сесия за ремонт на детски градини с проблеми, но е хубаво е общинските съветници да дойдат и да видят с очите си. Имам чувството, че освен на сесии не ходят другаде, репетират пред огледалото, после - в залата, после пак репетират. Хубаво е да видят реалния живот. Ще направим всичко възможно да бъдат ремонтирани с или без гласуването на Общински съвет“, отсече кметът Здравко Димитров. 

За реновиране на забавачката, намираща се на ул. „Орфей“ 10, по предварителни разчети ще отидат 80 000 лв. Нужните средства ще бъдат прехвърлени от бюджета за образование с вътрешна заповед на кмета. Ремонтните дейности трябва да приключат до септември.   

А до тогава състоянието на сградата е страшно. Мазилката навсякъде се лющи, миризмата на влага е силна, има и мухъл. В коридорите пък педагозите са поставили одеяла и легени, в които да се събира водата при дъжд. 

 

Покривът последно е ремонтиран през 2015 г. с пари от фонд "Козлодуй", но периодът на всички гаранции е минал. Преди 2 години обаче той отново протича. Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев увери, че хидроизолацията на покрива ще бъде сменена изцяло. Едва след това засегнатите от влагата стените ще бъдат шпакловани и боядисани.  Успоредно с ремонта на покрива ще се обновят помещенията, така че да могат да поемат още 100 деца.

Децата от трите групи са разпределени в две съседни детски градини, както и в основната сграда на ул. "Орфей" 12. Родителите са уведомени за промяната. 


ДГ "Елица" е единствената, в която се обучават деца със специални нужди, но техните занимания са в основната сграда и няма да бъдат засегнати от ремонта, уточни директорът на забавачката Мария Узунова.

800 000 лв., които са необходими за ремонти на детски градини, са за  "Детелина", "Маргаритка", "Малкият принц", "Светлана", "Наталия".

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

НЕЛК

НЕЛК

14.06.2021 | 13:38

Как е в болнични и обикаля? Повтаря Славчо ... болничен, отпуск, болничен, отпуск. Не би ли трябвало да се направи проверка на любимата му болница, издала болничния?

Отговори
1 1
remont

remont

14.06.2021 | 12:16

2015 звучи като Иван Тотев ... или пък не ...

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?