Следвайте ни

Здравко Димитров участва в Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа

viber icon

Кметът Здравко Димитров взе участие в двудневната 40-та пленарна сесия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, която се проведе онлайн на 23 и 24 март. На нея бяха гласувани новите ръководни позиции и приоритетите за мандат 2021-2026, както и тригодишната бюджетна рамка на конгреса.

За председател беше избран Леендерт Фербеек от Германия. Неговият сънародник Бернд Фьорингер оглави Камарата на местните власти, а Харалд Зондереггер зае поста председател на Камарата на регионите.

Йелена Дренянин от Швеция пое Комисията по управление, която е отговорна за доброто управление и демокрацията, публичните финанси, трансграничното и междурегионално сътрудничество и е-демокрация, както и за сътрудничество с други организации на СЕ и ЕС, член на която е и Здравко Димитров.

На сесията беше разгледан и доклад относно „Осигуряване спазването на Европейската харта за местното самоуправление в големи кризисни ситуации“, касаещ запазването на демократичните ценности и човешките права по време на санитарна криза като тази с КОВИД-19.

Припомняме, че Конгресът на местните и регионалните власти е един от основните органи на Съвета на Европа. Неговите главни функции са свързани с развитието на местната демокрация в държавите членки на СЕ. България е член на Конгреса от 1992 г. Негов основополагащ документ е Европейската харта за местно самоуправление, в която са заложени всички основни принципи на функционирането на местното самоуправление - изборност на ръководните органи, право на автономност при вземане на решения, самостоятелно управление на бюджета, право на консултиране и др. Конгресът следи за развитието на местното самоуправление в Европа и правилното прилагане на Хартата, като за целта организира наблюдателски мисии в отделни държави, приема доклади, документи и др.

Традиционно пленарните сесии на Конгреса се провеждат два пъти годишно - пролет и есен в Страсбург, където е неговата централа, но заради епидемичната обстановка 40-тата сесия се проведе онлайн. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

съвет

съвет

25.03.2021 | 16:02

Ти си гледай града.Не ми ходи по конгреси.

Отговори
2 1
пепи

пепи

25.03.2021 | 15:54

Зико нищо не разбира и не разбра от срещата. Гледа умно като за снимка.. Колко жалка картинка.как се излагаме пред хората.Виждат какво е нивото на управляващите. Като не знае английски кмета защо се излага .просто да бяха сложили на срещата човек знаещ английски и наясно с тематиката.

Отговори
2 1
Евала братчед!

Евала братчед!

25.03.2021 | 14:39

Да, видях че разговаряше но жестоминично и всичко се разбираше!

Отговори
2 1
Полиглот

Полиглот

25.03.2021 | 12:03

И как точно Зико взе участие? От екрана се вижда че работните езици са английски и френски. Това не е ЕС и не върви български. Изказа ли се той по някой въпрос? За кой кандидат е гласувал нашиот кмет? Ако нямаше пандемия, щеше да участва лично в Страсбург ли? Какъвто кмета, такава и обслужващата медиа Марица

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?