965

Здравко Димитров: Спираме пробива до Водната палата за месец

Възстановяват до дни движението през кръговото кръстовище

Строителството на пробива до Водната палата да бъде спряно за един месец, докато се обсъди проектът и неговата целесъобразност. 

Това е предложението на кмета Здравко Димитров и неговия екип, което ще бъде направено утре на извънредната сесия на Общинския съвет. "През това време движението до Водната палата ще бъде възстановено. Няма как да затрудняваме трафика", подчерта Димитров.  И предупреди с категоричен тон: "Няма да позволя този проект да се превърне във втория зоопарк". По думите на зам.-кмета Пламен Райчев на изпълнителя са платени близо един милион лева след съдебните дела.

Кметът призна, че администрацията има вина за това, че не е предоставила публична информация за проекта на гражданите.

"Аз съм "за" да има прозрачност и ние трябва да отговорим на очакванията на пловдивчани и да се съобразим, ако има напрежение. Да получим продукт, който удовлетворява всички -ако трябва ляв завой, кръгово, велоалея", изтъкна Зико.

Неговият заместник Пламен Райчев уточни, че общинските съветниците още миналата година имаха възможност да се запознаят с документацията за пробива по време на общественото обсъждане на проектите, които се финансират със заем.

„Ще спрем строителните дейности и ще се съобразим с исканията на гражданите, но не и с тези, които организираха платен протест“, заяви Здравко Димитров, но не оповести кой е плащал за протестите. "Видях неуспяла общинска съветничка, секретарка от телевизията, неуспял кандидат за главен архитект", отбеляза кметът и увери, че много хора се обаждат в подкрепа на проекта за пробива.

"Най-лесно е да върна кръговото, да се откажа от проекта и като станат задръстванията пак на моста, кой ще печели? Никой. Ще се радвам, ако тези хора, които протестират против пробива, да протестират с искане за разширяване на Околовръстното шосе. 20 тона ТИР-ове  минават през града - как да няма мръсен въздух и задръствания? През кръговото кръстовище до Водната палата на час преминават от 4 до 6 хиляди коли. А в Пловдив всеки месец влизат и излизат 6 млн. коли. Всичко това оказва влияние на качеството на живот. Затова ще спрем за месец пробива, всички да си кажат исканията и което може да бъде използвано, ще го вземем предвид", каза Здравко Димитров.

Един от вариантите е  проектът да бъде коригиран, което е напълно възможно. "Да отговорим на нуждите на пловдивчани и да премахнем всякакви спекулации. Чух, че къщите щели да паднат - това е несериозно", отсече кметът. 

Главният архитект Димитър Ахрянов потвърди, че е добре велоалеята на бул. „Марица-юг“ да бъде непрекъсната и че този пропуск би могъл да бъде поправен. Той обясни, че на фирмата изпълнител не е било дадено задание за изкачването на велоалеята горе на бул. „Цар Борис III Обединител“, затова не са го направили. 

„Търсим вариант, без да се слиза от колелото , да се качваме горе с велосипед, а може да свалим велоалеята и в речното корито“, каза арх. Ахрянов.

Според договора с фирмата изпълнител „ИСА 2000“ не са предвидени неустойки за неизпълнение от страна на общината. " Тази практика е въведена, за да не се стига до неприятни ситуации. Но фирмата би могла да търси неустойки по Закона за задължения и договори", коментира Райчев.  

Проектът ще се коригира от същата фирма, която го е направила. Ако един месец не стига, срокът ще бъде удължен. За възстановяването на движението през кръгово и по бул. "Марица -юг" няма проблем, трябва само да се махнат пътните знаци и оградата, потвърди представителят на "ИСА - 2000" инж. Паун Иванов.

"Този проект е на пловдивчани, няма да го правя у нас. Не съм противник на кръгови кръстовища, напротив, като областен управител съм помагал да има кръгово при Карлово, по пътя за Сопот, на Радиново, на Труд. гордея се с Асеновградско шосе, което беше проектирано само с едно кръгово без осветление и без локали.По мое настояване се препроектира. Тогава г-н Борисов ме попита защо отказах да отида на първа копка. Обясних му, че проектът е сбъркан - като писта за бобслей, само с едно кръгово при КЦМ. Виждате сега Асеновградско шосе как изглежда - няма по-хубав път от него в България", разказа Здравко Димитров. 

Той увери, че отсечените дървета /6 на брой/ ще бъдат компенсирани с ново озеленяване. И отправи критика за крайбрежната алея, реализирана между Адата и Панаирния мост в предходния мандат - няма една чешмичка, тоалетна няма, едно кафене няма. "Аз бих направил този проект по друг начин", отбеляза градоначалникът.

Констативен протокол, съставен от РДНСК - Пловдив за нарушение при издаване на строително разрешение, още не е получен в Общината. Според инспекторите на РДНСК строителите са работили на алеята, въпреки че разрешение било издадено към този момент само за пътното платно. 

Арх. Димитър Ахрянов обаче разкри куриоза - според плана от 1993 г. крайбрежната алея на бул. "Марица -юг" попада в уличната регулация. 

"Проектът се развива в източната част на изток от бул. "Цар Борис III Обединител". Строителното разрешение е издадено за поземлен имот в улична регулация, в който няма засягане на дървесна растителност. След провеждане на съответните процедури и издаване на заповед за отсичане на дърветата и премахването им се издава заповед за разширяване на обхвата на обекта. Той е един и организацията в имотите става от строител. Ситуацията е следната: имаме строително разрешение за единия имот, в който няма дървета, следва заповед за отсичане на растителност в другия имот и на основание на тази заповед се издава разрешение за строеж в този имот, както е по закон", обобщи арх. Ахрянов. 

Главният архитект уточни, че констатациите на РДНСК могат да коментират, след като се запознаят с тях.

На бул. "Марица -юг", където и днес се извършват строителните работи, асфалтът не е премахнат. Разчистена е само крайбрежната алея. Това не пречи движението да се възстанови, ако Общинският съвет реши.

Снимки: Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
25 коментара
Кокорката

Кокорката

25.10.2022 | 21:52

Аз пък миналата сряда в час пик 17.30ч. от панаира до тунела стигнах доста бързо, чак се изненадах! Не знам дали е лош или добър проекта, ама реалността е такава - сега само с един ляв завой по-малко и се отпуши движението.

Отговори
4 2
Пешо

Пешо

25.10.2022 | 21:26

Остави ги да се редят на моста по 10 минути и да проклинат Тотев и кръговото. На зелените им дай противогази за да дишат газовете на автомобилите. Селяните не заслужават модерни кръстовища.

Отговори
4 2
Румен

Румен

25.10.2022 | 20:57

По гламаво решение неможе да има. До кога . Решението на ГЕРБ е вредно.

Отговори
7 0
Инж.

Инж.

25.10.2022 | 17:47

Има само един проблем! Пловдив се напълни с диви селяни! Решете този проблем и всичко ще се нареди.

Отговори
12 0
аха,евтини оправдания

аха,евтини оправдания

25.10.2022 | 19:57

от 89г Пловдив се управлява от случайници и не може да се освободи / и с право / от провинциалната си същност.....

Отговори
8 3
реалист

реалист

25.10.2022 | 16:39

От къде те натиснаха Зи???? Пак от София ли???? Или дедо ти Николай ???? И какъв кмет си ти всъщност???? Тотев , пак ти го тури !!! Да ми изсъхне ръката , че гласувах за теб !!! Ти не си кмет, даже мъж не си , а марионетка, мижитурка някаква !!!На балотажа трябваше да пусна за Атанасов! Барем , сега нямаше да ме е яд!

Отговори
25 3
тошко

тошко

25.10.2022 | 16:26

Е,пропусна да отговори кой ще плаща неустойките за нарушените части от вече изпълнения проект от г-н Тотев,но нейсе.За мен беше много изненадващо ,че на г-н Кмета зададоха въпрос за основите на моста и настъпи неловко мълчание на подхвърления от него въпрос:"А кой знае къде са основите"? и след минута"Арх.ТЕНЕВ ли?". И аз не зная къде са основите на Панаирния мост,но във "Мостстрой"има пълна и подробна документация.И ако за г-н Пламен Райчев е допустимо да не знае/човекът е от друг град/,то за Зико не е проблем да си спомни офиса срещу трето РПУ на МвР.Пък и не срамно да попиташ ,нали?

Отговори
18 3
Мдаа

Мдаа

25.10.2022 | 16:10

Тоя тап гепираст отново ни изненада с безкрайната си тап о та.

Отговори
21 2
тошко

тошко

25.10.2022 | 16:06

Човекът няколко пъти повтори ,че прави всичко за благото на пловдивчани,че ще направи изключително качествен пробив,който 50-100 г. няма да се ремонтира и т.н и т.н... Пък вие го попържате..

Отговори
5 9
Кючук Парижанин

Кючук Парижанин

25.10.2022 | 15:13

Махнете се Киев е по уреден от Пловдив разбихте града навсякъде разкопано нищо довършено

Отговори
23 1
Съселянин на Зи

Съселянин на Зи

25.10.2022 | 15:12

Вече не съм ти фен Зико! Ти си абсолютна пут..а! Едно нещо не си завършил в тоя град. Почваш и подвиваш опашка на всеки който ти се опълчи!

Отговори
28 5

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?