Следвайте ни

Здравко Димитров: След Великден стартираме реконструкцията на пречиствателната станция на Пловдив

Проектът е на стойност 70 млн. лв. и е част от Водния цикъл, който се реализира по ОП „Околна среда“

viber icon

Първа копка на реконструкцията на пречиствателната станция на Пловдив ще бъде направена в средата на май, съобщи кметът Здравко Димитров. Това е най-големият обект, който ще стартира тази година на територията на общината и е на стойност 70 млн. лв. Той е част от  „Интегрирания проект за водите на град Пловдив – етап I", който се финансира със 115 млн. лв. от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". 

Община Пловдив в лицето на зам.-кмета по строителство Пламен Райчев и ДЗЗД "ДЕЙТА КОНСУЛТ“, представлявано от Сълзица Арнаудова, подписаха днес договор за оценка на съответствието на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор на обект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ПСОВ Пловдив – инженеринг“. Стойността на договора за надзор е 1 400 000 лв. без ДДС.  

Основната цел, която ще бъде постигната с рехабилитацията на ПСОВ, е да се намали навлизането на вредни вещества и биогенни елементи във водоприемника. С цел надеждно и стабилно пречистване на отпадъчните води ще бъдат осъществени следните дейности: изграждане на гравитационен канал с дъждопреливник, свързан директно към водоприемника към река Марица чрез байпасен канал; повдигане на отпадъчните води чрез потопени шламови помпи; отделяне на пясък и плаващи в аерирани пясъкозадържатели със зона за задържане на мазнини; първично утаяване в съществуващите първични радиални утаители; биологично пречистване за отстраняване на въглерод, азот и фосфор; третиране на утайките по предвидената технология в идейния проект; за обезводнената утайка ще се изгради съоръжение за термично изсушаване на утайката, което е проектирано за по-нататъшно намаляване на масата й и достигане на концентрация на сухо вещество до 85-90%. Третирането позволява различни решения за нейното обезвреждане. 

През февруари 2020 г. бе сключен и договор между Община Пловдив и ДЗЗД "ПСОВ ПЛОВДИВ 2018“ за  строителните дейности по модернизацията на пречиствателната станция. В обединението, което го изпълнява влизат ,,ГБС ПЛОВДИВ“ АД, ,,ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ“ АД и ,,ЕКО-ПРОЕКТ 2000“ ООД, с подизпълнител "Кристална вода“ АД. Срокът за изпълнение е 730 календарни дни.

Припомняме ви,  че повече от три години отнеха процедурите по възлагане на проекта за реконструкция на пречиствателната станция. На 2 април 2018 г. е обявена открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Определяне на изпълнител за консултантска услуга във връзка с реализация на проект „Интегриран проект за водите на град Пловдив - Етап 1” по обособени позиции: Обособена позиция 2 „Оценка на съответствието на инвестиционните  проекти и упражняване на строителен надзор на обект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ПСОВ Пловдив – инженеринг”. След решение от 5 декември 2019 г. на КЗК процедурата е прекратена. С решение от 31.12.2019 г. е открита обществена поръчка с предмет: "Оценка на съответствието на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор на обект "Реконструкция, модернизация и доизграждане на ПСОВ Пловдив - инженеринг". Неколкократното обжалване на процедурата на различни етапи от нея в КЗК и ВАС съществено забавиха сключването на договора, който днес вече е факт.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Чакръкчиев

Чакръкчиев

29.03.2021 | 17:37

Зико, майна ми ни ги разбираш тея работи бе братчед! Ми ни съ показвай, че разбираш от тая материя и се правиш на много компитентен! Ми пловдивчани знаят колко тежиш и колко си висок! Ми ни са напъвай да скачаш на високо да ни скъсаш минискуса и да се видят някой срамотии!

Отговори
9 1
До майна

До майна

29.03.2021 | 16:35

Не волейболист, а баскетболист.

Отговори
9 1
Майна

Майна

29.03.2021 | 16:21

Този т.ъ.п волейболист докато се накани да свърши нещо и мандата ще му изтече...НЕКАДЪРНИК !!!....2 години до тук работа за 2 стотинки не е свършил

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?