71

Здравко Димитров: Ще търсим финансиране от държавата за стадионите

- Г-н Димитров, строителните фирми, които изпълняват реконструкцията на стадионите „Христо Ботев” и „Локомотив”, искат индексация на договорите заради инфлацията. Ще им бъдат ли дадени допълнителни пари?

- Има си закон за обществените поръчки и ние си го спазваме. Държавата разрешава индексация до 50% от размера на договора и за срок, в който официално е отчетена инфлация. Но до този момент ние не сме дали на нито един изпълнител 50%. Сумите са по-малки.

- Стана ясно, че за „Ботев” искат още 18 млн. лева, а за "Локомотив" - 6 милиона. Тези средства ще бъдат ли отпуснати и има ли такива пари в общинския бюджет?

- Да, изпълнителите на двата стадиона ги искат тези пари, но друг въпрос е какво ще платим. Те трябва да докажат какви разходи са направили в периода, визиран в методиката на държавата, и тогава да видим какви средства можем да заделим. Искам да отбележа, че някои материали вече са си върнали предишните цени и не подлежат на доплащане. Не сме направили сметка и предстои да проверяваме дали исканията съответстват на реалните разходи на строителните фирми, на които е възложено изпълнението на проектите, и възможностите на общинския бюджет.

- Обявена е нова обществена поръчка за „Локомотив”, по която има доста критики и съмнения, включително от опозицията. Защо наистина стойността на първата поръчка за три трибуни на "Лаута" е 12 млн. лева, а във втората за една трибуна са  предвидени три пъти повече средства?

- Вместо да критикуват, да прочетат внимателно за какви дейности са предвидени тези пари. Освен трибуната в обществената поръчка са заложени и много други дейности, включително голям паркинг и спортни игрища. Има проект, има документация - да се запознаят. Ако на някой не му харесва проектът, да спрат обществената поръчка и да ги видя какво ще правят.

- Има ли в бюджета въпросните 35 млн. лева за завършването на реконструкцията на стадион "Локомотив"?

- Част от средствата са предвидени от кредита, както и за „Ботев”. Този кредит е гласуван с решение на Общинския съвет с конкретно предназначение. Пак с решение на Общинския съвет в бюджета са заложени средства за двата стадиона за тази, 2024 и 2025 година. 

Ще търсим пари и от държавата, чрез министерско постановление. Ако държавата помогне с финансирането, ще олекне на общинския бюджет. След като двата стадиона са започнати и до този момент много работа е свършена, трябва да бъдат завършени.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Йоан

Йоан

11.08.2023 | 17:27

Хвани маминия , удари Зико! Наесен да ги няма Герб! А тези двамата в затвора ! И кликата им!

Отговори
6 0
Атанасов

Атанасов

11.08.2023 | 14:12

Пари за стадионите да даде Борсов от " чекмеджето" той обеща на фенУвИти стадиони ,сега да бъде така добър да плати, това което е обещал.

Отговори
9 0
ТОТЮ

ТОТЮ

11.08.2023 | 14:07

Ааааааааа...Много строежи,градът се разджурка...На нищо не мяза...Без значение кой е инвеститорът и кой плаща.Градът не мяза на нищо.Че и "Гладстон" ще започнете...Вчера минах по "Ив.Вазов".Склададжийските красоти/тютюневите складове или останките от тях/ ме омаяха...Нищо кОлтурно не виждам в тях.ГРОЗОТИЯ,откъдето и да я погледнеш.На пъпа на града... То Футбол няма,милиони дадохте и пак искат още за стадионите.Стадиони без паркинги. Или ако ги има са недостатъчни.

Отговори
7 0
Инж

Инж

11.08.2023 | 12:58

Като гражданин на тази държава заявявам, че не желая да плащам за стадионите! Причината е проста- парите ще отидат при ,,нашите,, ДПС фирми! Желаят ли феновете на Ботев и Локо ДПС фирмите да им строят стадиони?

Отговори
13 0
Лила

Лила

11.08.2023 | 12:12

Най най слабия безотговорен кмет на Пв направено от него огромно нищо

Отговори
15 1
По-лошо е

По-лошо е

11.08.2023 | 11:52

Д-р Калинов помогни му!

Отговори
10 0
Д-р Калинов

Д-р Калинов

11.08.2023 | 12:52

Е, как да му помогна, като си ни е избрал все прости, като него....

Отговори
9 0
Спас Шуманов - Гибона

Спас Шуманов - Гибона

11.08.2023 | 11:24

НАЙ-ПРОСТИЯ КМЕТ ДО СЕГА!

Отговори
15 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?