Следвайте ни

Здравко Димитров: Ще направим пробива до Водна палата дори без заем ВИДЕО

Отварят три нови детски градини до края на годината, общината работи по проекти за 300 млн. лева

viber icon

Община Пловдив възнамерява да намали размера на заема, който предвиждаше да изтегли за инфраструктурни проекти. Предвидените първоначално обекти бяха на обща стойност 113 млн. лева, а с доставката на техника за "Градини и паркове" и "Чистота" станаха 120 милиона. 

Преговорите  за кредита с изгодна лихва от 0,33 процента са водени с фонд "Флаг" към Българска банка за развитие.

„Загубихме инерцията и обмисляме да редуцираме чувствително заема. Оказа се, че тази сума е трудно смилаема за гражданите, макар че някои бизнесмени препоръчват да вземем вместо планираните 113 млн. лева един милиард лева, за да решим всички проблеми с инфраструктурата”, разказа Димитров. 

Зам.-кметът Пламен Райчев обясни, че  общината работи по 26 – 27 обекта на обща стойност 300 милиона лева. „Финансирането е в съотношение 4 към 1 и е предимно европейско”, уточни Димитров. 

Кметът е категоричен, че трябва да бъде изграден автомобилен подлез до Водна палата, тъй като на колелото се създават големи задръствания. 

„Дори и да не го одобрят от заема, аз ще започна да го правя с пари от бюджета“, увери Димитров.

В общината обмислят кредитът да е за 40 млн. лева , а сред обектите, които приоритетно трябва да се финансират, са подлез „Модър – Царевец”, ул. „Даме Груев” и пробива до Водна палата. 

За ул. „Даме Груев” миналата седмица беше подписан договор между община Пловдив и фирма „Парсек груп”, която започва проектиране. През август ще започнат разширението на улицата от бул. „Македония”, каза Пламен Райчев. 

Три нови детски градини ще бъдат отворени тази година,  след като бъдат въведени в експлоатация, съобщи  Здравко Димитров.  Строителите уверяват, че до 15 септември ще бъде напълно завършена забавачката на ул. „Богомил”. През есента се очаква да приключи изграждането на детската градина на близо 200 деца на бул. „Александър Стамболийски” в район „Южен”.  

Предстои откриване на ДГ „Перуника” на ул. „Марагидик” в район „Централен”. Сградата изцяло е обновена, има  плувен басейн, но трябва да се обзаведе. Премахнати ще бъдат и пясъчниците в двора, защото вече не са разрешени. Пъсячниците ще бъдат покрити, каза зам.-кметът Пламен Райчев. 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Гражданин

Гражданин

15.06.2021 | 10:39

Първо питайте хората дали искат такъв пробив. Пловдивчани не сме съгласни

Отговори
0 0
Един

Един

14.06.2021 | 22:49

Да запълни дупката на бетоновия мост тази година ще е постижение.

Отговори
3 1
Технологии

Технологии

14.06.2021 | 21:48

Как пробив вижте Гладстон при обилни валежи пак ли нови проблеми. Ами този проект за централна гара този пробив , ще е върхът някои хора мислят че като се направи и хайде готово, ама то иска правилно проектиране изпълнение и подръжка ама това нямя как да се случи. На Гладстон беше само ремонт всико беше до там хайде стига повече проблеми и тези са ни достатъчни

Отговори
2 1
икономист

икономист

14.06.2021 | 13:41

300 милиона лева....................За 10-15% процента ресто към теб /30-45 милиона лева/ ще прекопаете и пробивате всичко.

Отговори
8 3
Местен

Местен

14.06.2021 | 13:25

Тоя пробив под Водната палата, как стана приоритет номер едно на града? Как тоя тъп, тъп, че чак вдлъбнат кмет решава да прави неща на инат?! Хората му казват, че не е целесъобразен тоя проект, а той се зарича да го направи. Нагъл и тъп, типичен представител на ГЕРБ. Дано час по-скоро да се освободим от тоя некадърнк поставен за кмет. Пълен провал и срам е!

Отговори
11 5
...

...

14.06.2021 | 13:19

Зико ще копае кладенец там май. Ще захранва с вода тотевия шадраван в средата на кръговото.

Отговори
11 3
Батко

Батко

14.06.2021 | 13:16

Баскетболистчето, стига си крал за ГЕРБ! Избран си за кмет на Пловдив, дръж се като такъв!

Отговори
10 3
бгн

бгн

14.06.2021 | 12:35

Абе майнички,как можахте толкова глуповат кмет да си изберете?Колко години е вече кмет и за две стотинки работа не е свършил.

Отговори
13 5
Пловдивчанин

Пловдивчанин

14.06.2021 | 12:18

Хайде първо преасфалтирайте всички булеварди и улици които са пълен леш вече и тогава си правете пробиви и то само ако има логика да се правят .

Отговори
14 4
Логика  няма

Логика няма

14.06.2021 | 12:33

Защото такъв пробив ще е изключително скъп. Оскъпяването ще дойде от това че ще се слезе под нивото на реката. Така де ако кмета няма предвид само амфибии да минават от там.Има други по рционални решения, които могат да решат проблема и на "Щести септември" с "Цар Борис трети"

Отговори
13 3
:-)

:-)

14.06.2021 | 13:21

Ако повдигнат моста на Панаира, както все някога ще трябва да го направят, няма да има нужда от прокопаване на този гьол

Отговори
5 2
С  налучкване  не  става

С налучкване не става

14.06.2021 | 16:52

Иска се проектиране. Само проектантите могат да обмислят нещата добре. Конкурс и проект, това е. Но японците ни предлагаха и готови проекти за всички проблемни кръстовища. Колкото и скъпи да бяха щяха да ни излезнат много по евтино заради излишното бавене.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?