Следвайте ни

Здравко Димитров: Ще дишаме по-малко отрови, ако изведем трафика извън Пловдив

viber icon

По-малко отрови  ще дишаме в Пловдив, ако транзитният трафик се изведе извън града, затова отдавна настоявам за изграждане на външния ринг. Така  кметът Здравко Димитров  реагира на решението на ВАС община Пловдив  до една година  да се пребори със замърсяването на атмосферния въздух.

 

„Наясно сме, че идват големи санкции за наднорменото превишаване на показателите, приети в ЕС,  и ние предприемаме сериозни мерки в тази насока. Няма да престана да настоявам за разширяване на околовръстното шосе и затваряне на външния ринг между надлез „Сколебева майка” и кръстовището на Асеновградско шосе, които са част от републиканската пътна мрежа", подчерта Димитров.

Ресорният заместник – кмет Анести Тимчев напомни, че решението на ВАС е взето по сигнал, в който се визира периодът между 2007 и 2011 г.  и са допуснати високи стойности на фини прахови частици /ФП 10/ в атмосферния въздух предимно заради печки на твърдо гориво.  Измерените стойности през последните години са много по-ниски благодарение на предприетите мерки.

 

„Повече от 80 % от градските автобуси са с екологичен клас евро 6 и са на метан. Редуцирахме маршрутите и по този начин намалихме замърсяването на въздуха. През зимния сезон не се използва пясък. Започнахме реализирането на проекта по ОП „Околна среда” за подмяна на печки с твърдо гориво, които са основен замърсител,  с екологични уреди и вече имаме над 1800 кандидати. Надяваме се те да стигнат до 3500 и  програмата да продължи”, обясни Анести Тимчев.

Намаление на фини прахови частици е регистрирано и през тази година на двете измервателни станции в „Каменица” и „Тракия”.  В началото на септември Експертният програмен съвет за опазване на околната среда  ще се събере на заседание, за да набележи по кои мерки още ще  се работи. "Предвиждаме  повече зелени площи, зелени клинове, зони с ниски емисии. Ще  направим картотека , за да можем да установим райони с по-голямо замърсяване. Към тях искаме да  насочим усилията , като монтираме и  допълнителни станции за измерване на въздуха”, изброи зам.-кметът.

Една от целите  е градският транспорт в близките години да се оборудва с датчици, които също ще измерват въздуха.

Анести Тимчев счита, че с решението на ВАС се поддържа гражданската инициатива за контрол, което е добре.  В тази насока работим и ние, на за една година е трудно да се изпълнят всички мерки, отбеляза зам.-кметът.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

До "защо"

До "защо"

27.07.2021 | 20:51

Че те цветарите ако не лъжат и крадат, няма да са цветари. А който им поцярва и гласува за тях, да си први изводите.

Отговори
1 1
Защо?

Защо?

27.07.2021 | 19:56

Защо ни излъгахте бе джанъм, за да гласуваме за вас на изборите, че ще възстановите тролеите и ще направите ново общинско предприятие за екологичен транспорт! Че ще потърсите сметка на Тотев, за проваления транспортен проект и откраднатите над 20 мил. лв! За лошия транспорт и за щъркелите, с които ни возят вашите приближени превозвачи! За това, че им намалявате курсовете а им плащате цялата дотация от нашите данъци!

Отговори
4 2
Айшето

Айшето

27.07.2021 | 19:50

Тоя палячо последен мандат

Отговори
3 2
Без заблуди

Без заблуди

27.07.2021 | 19:27

На есен и през зимата ще се види! Като запушат комините. Да не се заблуждаваме - мръсния въздух е от беднотия! Искаме коли - караме 20 - 30 годишни таралясници, от които са се отървали западните ни "приятели" - същите, които ни натискат да спрем маришките централи. И на есен като запалим кюмбетата - тогава кой ще е виновен? А пари за екологично топливо няма, защото тенджерата ще остане празна!

Отговори
5 2
П.К.П.

П.К.П.

27.07.2021 | 19:13

Ходи пеш бе, ходи пеша!

Отговори
5 1
Граматиков

Граматиков

27.07.2021 | 19:08

Лицето, което е наредило изместване на контролната станция от Баня Странинна в Тракия е за затвора.

Отговори
8 1
Ми го даде, му го взех!

Ми го даде, му го взех!

27.07.2021 | 19:05

Ще дишаме по-чист въздух, ако не бяхте унищожили умишлено най-екологично чистия транспорт тролейбусния! Така както направиха в София, Бургас, Ст. Загора, Пазарджик, Плевен и още в 14 града на България! Също и ако не крадере пари от субсидиите и бяхте направили буферни паркинги и към тях бяхте създали сигурен и качествен обшествен транспорт

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?