Следвайте ни

Здравко Димитров с добри новини след срещата с Бойко Борисов

viber icon

Проектът за водоснабдяването на Пловдив и региона с питейна вода от каскада „Доспат – Въча” категорично е подкрепен от правителството

Държавна помощ за почистване на коритото на Марица в чертите на Пловдив поиска кметът Здравко Димитров в  изложението си до Междуведомствената комисия  за предотвратяване на бедствия и аварии в страната.   

За 10-километровия участък от западната до източната граница на общината са необходими  най-малко 9 млн. лева.

Проблемът беше обсъден днес на срещата с премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Емил Димитров, на която е присъствал и Здравко Димитров. 

„Пловдив има подкрепа от страна на правителството, но ще чакаме решение на комисията, в която участват три министерства.  Тази финансова помощ ще ни даде възможност да изчистим реката, за да не се стига до наводнение, каквото се случи в града ни през 2005 г.”, коментира за „Марица”  Димитров.  

Кметът подчерта, че не става дума  само за изсичане на храсти и сухи дървета, каквато дейност целогодишно се извършва от „Градини и паркове”, а аз почистване на наноси и корени. Така реката няма да прилича на джунгла, както е в момента. Основно почистване на Марица в чертите на Пловдив не е правено от края на 2009 г., когато задачата беше възложена на  фирмата на бившия зам.-министър Димитър Пейчев - „Тракия -  Редки метали”. 

Мярката е крайно наложителна при положение, че със затопляне предстои снеготопение, което неизбежно повишава нивата в речните корита. 

Здравко Димитров  се надява на подкрепа на държавата и за депата за отпадъци в Цалапица и Шишманци, чийто капацитет е на изчерпване.  Проблемът отново беше обсъден с премиера и министъра на околната среда.  „Разбрахме се да предложим  варианти за депониране на битови отпадъци. За увеличение на капацитета също са нужни много средства, като част от тях бихме могли да  вземем от фонда на МОСВ, в който общината е отчислявала от свой бюджет пари  всяка година”, обясни кметът.

Проектът за водоснабдяването на Пловдив и региона с питейна вода от каскада „Доспат – Въча” категорично е подкрепен от правителството.  „Няма да се отказваме от проекта, защото качествата на водата в Пловдив се влошават с години и трябва да гледаме перспективата, а тя е чиста планинска вода. На 10 февруари в Пловдив  ще заседава Експертен съвет, на който  ще се обсъжда подготвената разработка. . Министър Емил Димитров също обеща да присъства,, за да чуе всички мнения по предпроектното проучване”, разказа Здравко Димитров.

Бойко Борисов е уверил пловдивския кмет, че държавата не се отказва от изграждането на обходен път от „Скобелева майка” до изхода на Пловдив за Асеновград. АПИ ще обяви нова обществена поръчка за избор на изпълнител на обекта, който струва 50 млн. лева с ДДС, но след като мине законов срок за обжалване на решението на комисията за прекратяване на процедурата. Както писахме всички 12 участници в търга са допуснали пропуски в документацията. 

„На г-н Борисов му е ясно, че проблемите с трафика  в Пловдив няма как да се решат без външен и вътрешен ринг”, подчерта Здравко Димитров. 


Снимки от Наташа Манева


 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

ivo

ivo

31.01.2021 | 23:21

Външен Ринг бе кмете само външен ринг на целият град ще оправи задръстванията. Ама от София не пускат мангизи защото ще се привличат много инвестиции щото ше има магистрала по която да извозват бързо готовия продукт и тва е.

Отговори
0 0
Митко

Митко

27.01.2021 | 23:06

Тикви прости гербаджийски - Славчо им бил вииновен. не си видите мафиота Тотев, шеф на Герб строи върху огромен парцел в центъра на Пловдив и никой не го разследва.

Отговори
2 1
ПЛОВДИВЧАНИ ИСКАТ ДА ЗНАЯТ

ПЛОВДИВЧАНИ ИСКАТ ДА ЗНАЯТ

27.01.2021 | 19:12

КОГА ПРЕСТЪПНИКЪТ СЛАВЧО АТАНАСОВ ЩЕ ХОДИ В ЗАТВОРА?

Отговори
5 4
Митко

Митко

27.01.2021 | 19:42

Вие сте помаци, не сте никакви пловдивчани. Пловдивчаните питат защо Тотев е шеф на Герб, а не е в затвора ?

Отговори
2 6
ДА НЕ СТЕ ОБЪРКАЛИ ИМЕТО.ЗА ТОТЕВ ЛИ СТАВА ВЪПРОС

ДА НЕ СТЕ ОБЪРКАЛИ ИМЕТО.ЗА ТОТЕВ ЛИ СТАВА ВЪПРОС

27.01.2021 | 20:21

МОЛЯ???? НА ТОЗИ ЧОВЕК МУ НАПРАВИХТЕ 198 РЕВИЗИИ.АКО БЕШЕ ОТКРАДНАЛ И СТОТИНКА ИЛИ НА МИЛИМЕТЪР СГАФИЛ ОТ 10 ГОДИНИ ДА БЕ В ЗАТВОРА.ЗА КОИ ПЛОВДИВЧАНИ СТАВА ВЪПРОС? ЗА ТРОЛОВЕТЕ НА ТОТЕВ ЛИ?

Отговори
2 2
бля - бля -бля.Предизборни хави

бля - бля -бля.Предизборни хави

27.01.2021 | 17:40

Балалайка.Зико знаеш ли какво означава думата.

Отговори
4 4
Тотю

Тотю

27.01.2021 | 17:09

АЗ ДА ПИТАМ КРАДЕЦА ТОТЕВ КОГА ЩЕ Е В ЗАТВОРА ?

Отговори
4 6
Ютот

Ютот

27.01.2021 | 20:18

Какъв си ти да питаш бе помак прoст?

Отговори
2 2
ТРАФИК

ТРАФИК

27.01.2021 | 15:39

КАТО СЕ СЕТЯ ЧЕ ДВАМАТА СЪС ЗИКО ПРАВЯТ МОЗЪКА НА ЕДНА ПОСРЕДСТВЕНА МИСИРКА И СЕ ЧУДА НА КАКВО СЕ РАДВА ТОЯ ГЛУПАВ ИЗ НАЧАЛО КМЕТ.... ДРУГОТО ТО НЕ ОСТАНА ДА ТИ КАЖА БРАТИНЬО...НЯМА ДА ЗАВИСИ НИЩО ОТ ВАС ВЕЧЕ...

Отговори
8 6
или рече дека

или рече дека

27.01.2021 | 14:19

Нема пари !!!

Отговори
8 4
Стефан Кондев

Стефан Кондев

27.01.2021 | 14:08

Господин Кмета Димитров , да изпрати в. командировка някой общински съветник в гр, Бон в Германия да обмени опит как се подържа тяхната река.

Отговори
7 4
Вервайте ми!

Вервайте ми!

27.01.2021 | 13:53

Даа, татко каза че ще ми купи колело но друг път! Ми ако се обърне коня в реката, кво правим с обещанията? Действия трябват а на приказки и обещания!

Отговори
13 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?