Следвайте ни

Здравко Димитров с апел към пловдивчани: Искаме подкрепа за важните проекти за града

viber icon

Кметът на Пловдив Здравко Димитров направи обръщение  във връзка с най-важните проекти в града. Те са представени в покана за обществено обсъждане на заема, с който общината може да ги реализира. Става въпрос за 11 инфраструктурни проекта, сред които са изграждане на нов мост над река Марица, пробива до Водната палата, разширение и реконструкция на няколко основни улици и булеварди, изграждане на многоетажни паркинги  и оборудване с модерна техника на общинските фирми "Чистота" и "Градини и паркове". Ето и апелът на градоначалника:

Пловдив се развива и разраства, защото предлага добро качество на живот и много възможности за работа и бизнес. Всичко това е добре за икономиката и стандарта на живот на пловдивчани, но води след себе си необходимостта от нови мащабни инвестиции в транспортната и социалната инфраструктура.

Градът ни е своеобразен лидер в Югоизточна Европа от гледна точна на развитието на индустриалните зони. Бурното икономическо развитие на Пловдив и региона през последните години постави съвсем различни предизвикателства пред неговото управление.

Необходимо е разширяване на пътната инфраструктура, изграждане на нова социалната инфраструктура – училища, детски градини, ясли, болници, което изисква сериозни инвестиции. В момента работим по няколко големи проекта – довършването и разширяването на Околовръстното шосе, завършването на вътрешния ринг на града, което предполага разширяване и строителство на нови булеварди и съоръжения за подобряване на свързаността между районите, включително и на нов мост, извеждане на трафика извън центъра, каквато е европейската практика.

Работим също по Водния проект, който ще обнови ВиК мрежата в един от градските райони и ще се изгради нова Пречиствателна станция на стойност 70 млн. лв.

Вече стартира и усилено се работи по изграждането на подлеза „Модър-Царевец“, който ще свърже районите „Западен“ и „Южен“. Предстои през лятото да стартира и още един мегапроект – пробивът под Централна жп гара.

С екипа обсъждаме възможности за алтернативен екологичен транспорт, за разширяване на велоалеите и пешеходните и зелени зони.

Основната пътна мрежа на Пловдив е проектирана и реализирана преди повече от 50 години, като е предвидено тя да обслужва между 80 000 и 100 000 автомобила и други транспортни средства. Сега те са над 220 000 без приходящите.

В действащия Общ устройствен план на Пловдив е разработена перспективна и ефективна транспортно-комуникационна система, която е успешно надградена във вече разписания нов ОУП.

Ако тя се реализира, градът няма да има проблеми със задръстванията и трафика. Според разчетите изграждането на всички предвидени трасета, пътни връзки и реконструкцията на съществуващите такива ще струва над 1 млрд. лв.

Спрямо новия ОУП на Община Пловдив само за реализирането на транспортната инфраструктура до 2040 г. - период, в който по закон действа планът, ще са необходими 528,2 млн. лева.

За ново строителство са необходими 384,8 млн. лева, за реконструкция на улици - 68,3 млн. лева, за изграждане на мостове и съоръжения - 75,1 милиона. Такива инвестиции не са по силите на нито един общински бюджет.

Затова от началото на мандата ние търсим начин да балансираме между възможностите на общината и проектите, които са неотложни и да готвим в перспектива не само проектите, които ще се реализират през този мандат, но и през следващите. През миналата година разработихме сериозна инфраструктурна програма, в която са заложени проекти за над 500 млн. лева.

В нея важен акцент е доизграждането на вътрешния ринг и подобряването на връзките между кварталите, за да се разтовари трафикът в града. Едни от най-важните трасета за автомобилно движение са подлезът „Модър -Царевец“, изграждане на пробива на Водна палата, реконструкцията на Бетоновия мост, подлезът под Централна жп гара, надлезът връзка между бул. „Александър Стамболийски“ и „Цар Симеон Велики“, новият мост над р. Марица, който е част от довършването на вътрешния ринг на град Пловдив, мостът на Южната тангента над Коматевско шосе.

Всички наши действия бяха и продължават да са насочени към решаването на проблемите с облекчаване на трафика и осигуряването на финансиране за важните обекти за града. За част от проектите ще кандидатстваме за европейско финансиране в новия програмен период.

За тези, които не са обект на европрограмите ще е необходимо да търсим средства чрез различни финансови инструменти. В момента условията за привличане на подобни средства са изключително благоприятни – банките предоставят кредити с ниски лихви, дълъг гратисен период и срокове за погасяване.

През последната година бяха проведени редица срещи с общинските съветници, на които ние представихме приоритетните проекти за града. На тази база сме обобщили и поставяме за обществено обсъждане важните проекти за Пловдив. Развитието на града изисква смели решения в дългосрочна перспектива, но без подкрепата на пловдивчани, не бихме могли да ги реализираме.

Повече подробности за проектите на Община Пловдив вижте ТУК:

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (35)

"ИМУНИТЕТЪТ" депутаЦкий на Иб. ТОТЕВ дали ще продължи до ДАВНОСТ? ? ?

"ИМУНИТЕТЪТ" депутаЦкий на Иб. ТОТЕВ дали ще продължи до ДАВНОСТ? ? ?

06.05.2021 | 21:12

Смеете си вие, забавлявате се, весело ви е, а пък на Мамин ИМПЕРИАЛист инджинеринг ТОТЕВ, главатар на най-крадливата шайка КлептоКрация в пловдивската история стратегията му бидейки ГЕРБав байрактарин на НашеСело да получи индулгенция /опрощение / ИМУНИТЕТ депутаЦкий (и благодарности!) чак до бъдещите ДАВНОСТИ май се оказаха малце . . . сметки без Кръчмаро! Суверенът гласоподавател не му призна нагласената „листа“ тоа път (то не мо’е всеки път под строй Ромите, а?) Нито Менда милата, нито Бате ЦвеЦве, още по-малко БоБоТРИ ша са трогнат да подпират, нито ша са заинтересуват =оти КОРАБЪТ ПОТЪВА ПРАВИЛНО. За всеки случай освен да му ОТНЕМАТ ПАСПОРТИТЕ, Личните Карти (и Кредитните също!) не е лошо да му заключат на глезена една електронна ГРИВНА. И багажниците на отпътуващи от територията трафиканти-койоти да се проверяват, както и ТИРовете

Отговори
6 1
тоа е за разстрел

тоа е за разстрел

05.05.2021 | 06:40

заено с тоя преди него, не че нещо ама бойко да дойде да си оправи града !!!

Отговори
5 1
невярващ

невярващ

04.05.2021 | 14:27

Здравко, къде са милионите от неосъществени проекти на твоя предшественик Тотев -Мамин? Да ти ги припомним - Транспортен проект - няма 40 или 50 милиона няма, Зоологическа градина 4 или 5 милиона - няма, воден цикъл нямастотина милиона - ама има Комплекс Каменица , сигурно и ти мечтаеш за хотели? Но и скоро ГЕРБ - няма да го има - е тогава може би ще изпълниш обещанието за ревизия на Тотев щото е все още депутат тоест има имунитет? Стига с тая ваша Еуфория???????

Отговори
9 1
КПСС - БКП

КПСС - БКП

04.05.2021 | 04:42

Тука повечето сте за принудително изселване по направление --> Северна Корея, Вемецуела, Куба

Отговори
3 1
Много скоро дойде времето да си мечтаем.....

Много скоро дойде времето да си мечтаем.....

30.04.2021 | 23:30

....Тотев да се върне

Отговори
3 10
Калоян

Калоян

30.04.2021 | 20:48

С някое уще кога ще Построиш ??!?

Отговори
8 0
оня

оня

30.04.2021 | 16:46

На прости крадци не вярваме!

Отговори
16 2
Собственик на жилище

Собственик на жилище

30.04.2021 | 15:51

Как ще решите паркирането на колите до Каспелата.Сега е някакъв ужас да намериш къде да паркираш пред собственото си жилище.Тротоарите са изпотрошени ,а също и стъпалата пред входовете на блока до който се залепи втората сграда на болницата. Господин Кмете, и Вие живеете тук.Помислете за района около Каспела.

Отговори
13 4
Паркиране

Паркиране

30.04.2021 | 16:59

Който има мустачки трябва да има и гребенче. Построили сте си жилище, купили сте си и кола но за гараж не сте помислили. И не само вие. Затова няма места за паркиране. Косъма трябва да го въртим по от рано. Славчо реши проблема като въведе еднопосочно движение по улиците ама това изнервя хората.Гребенчето и мустачките трябва да вървят заедно.

Отговори
9 4
Хаха

Хаха

30.04.2021 | 17:04

Хаха! Гараж на 1000+ метра от жилището не е решение, а мъчение! Имайте го впредвид!

Отговори
10 1
давай кмете

давай кмете

30.04.2021 | 15:32

пловдивчани са проклето мърморещо племе ,които нищо не искат само да си бъркат в носа , те са посредственяци с глави обърната назад ,които се препъват на всяка крачкат и само знат да се оплакват. Модернизирайй града и не забравякай повече паркинги.

Отговори
6 21
Пловдив

Пловдив

30.04.2021 | 15:25

Кмете на тебе харесва ли ти в какво се превръща града ? Нека новия Общ Устройствен План 2021 се гласува на референдум от жителите по постоянен адрес! Да ви видим тогава посраните физиономии! Няма място вече за магистрали в града. Вместо това разширете общината в околните села има инфраструктура и се насочете натам да застроявате .Може и да не се връщате повече !

Отговори
21 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?