Следвайте ни

Здравко Димитров реже лента на зелена инсталация

viber icon

С официална церемония  ще бъде открита  днес компостиращата инсталация за зелени и биоразградими отпадъци.  Кметът Здравко  Димитров ще пререже лентата.  След операцията на счупеното рамо градоначалникът е в болничен, но продължава да провежда оперативки и срещи онлайн  и за кратко - от работното си място в общината. 

Екологичното съоръжение е изградено в  Северна индустриална зона на Пловдив.

Проектът  „Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ се изпълнява  с финансовата подкрепа на оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.,  Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет.

Обща стойност на  проекта е  9 023 913,84 лв., от които безвъзмездна финансова помощ е в размер на  6 070 538,46 лв.  Община Пловдив участва със свой принос за  2 953 375,38 лв. Капацитетът на съоръжението е 15 000 тона годишно.

Изграждането и въвеждането в експлоатация на инсталацията ще допринесе за намаляване на количеството отпадъци, депонирани на сметищата, за което Община Пловдив плаща сериозни такси. Другото предимство е, че по този начин  ще се  удължи експлоатационният срок на регионалното депо.

След обработката зелената и биомасата ще се използват за производство на висококачествен компост, с който ще се подобрява почвата в пловдивските паркове, градини и на тепетата. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Зелен

Зелен

03.12.2020 | 10:21

Да не стане като "зелената" биоцентрала за газ в Труд. Какво е положението с миризмите? Да няма после: " Оле, не се диша! " Някой попита ли хората дали са съгласни

Отговори
1 0
бате Сашо

бате Сашо

03.12.2020 | 09:56

Абе не го мъчете човека, оставете го да си гледа здравето. С него или без него Общината ще докрета до края на мандата.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?