49

Здравко Димитров разглежда костюма на Нийл Армстронг

Реплика на лунния астронавски костюм на Нийл Армстронг  ще разгледа днес кметът Здравко Димитров в Природонаучния музей . Посетителите можеха да видят единствения експонат в Европа в събота.

Заедно с кмета в музея ще бъдат зам- кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Техен гид ще е директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров. 

Редкият експонат е докаран в Пловдив благодарение на посолството на САЩ в България. Прецизната и автентична изработка ще позволи на посетителите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт. Ще научат какво е осигурявало безопасността на космонавтите в Космоса и как изглежда първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхност.  

От община Пловдив напомнят, че в музея се допускат само посетители със зелен сертификат (изключение правят децата до 18 години).

“Хюстън, тук база на Спокойствието, “Ийгъл” кацна” - тези знаменити думи прозвучават в безкрайното пространство на Космоса с полета на космическия кораб “Аполо”11. Командир на неговата мисия е Нийл Армстронг, който на 21 юли 1969 г. става първият човек, стъпил на Луната. След поредица от полети извън земната орбита НАСА осигурява възможност на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да направят гигантска стъпка за човечеството в друг космически свят.

Тази уникална космическа екипировка е създадена в 15 лимитирани броя от Националния музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, където се съхранява и оригиналния костюм на Армстронг. Инициативата за изработването тези 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и е осъществена по повод 50- годишнината на мисията „Аполо“ 11 и  кацането на Луната за първи път, чествано през 2019 година.

Костюмът гостува за първи път в България през януари 2021 година в „Музейко“ в София. По повод “Европейска нощ на учените”, МАК организира серия от инициативи по цялата планета под наслов “Астро нощи”, целящи да популяризират най-важните астрономически открития през последното столетие, както и да улеснят достъпа до информация и възможност за наблюдения и по този начин да стимулират интереса към астрономията у деца и възрастни.

Организаторите обещават и други интересни събития не само в музея, но и на различни места в Пловдив, като виртуални срещи с интернационални астрономи, еколози и изследователи; изложби, показващи най-значимите открития в астрономията; детски научни работилници; интересни дискусии за климатичните промени и много други.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?