Следвайте ни

Здравко Димитров привлече близо 300 млн. лева инвестиции

Това е резултатът от първата година от мандата, половината - ковидна

viber icon

Екипът на кмета стартира трудния проект за Водния цикъл и спаси европейските пари по ОП "Региони в растеж" за "Гладно поле"

Без много шум и позиране в светлините на прожекторите новият кмет на Пловдив Здравко Димитров в първата година от мандата, повече от половината от която "ковидна", успя да осигури за града  близо 300 млн. лева инвестиции от  държавни, европейски и общински средства. От първия ден на  управлението градоначалникът заложи на приемствеността, надграждането  на вече свършеното,  тесните контакти с държавната власт, постоянния  диалог с професионалните гилдии  и граждани, изпълнението  на предизборните обещания, които доста управници забравят още в началото на мандата.   Междувременно кметът се сблъска  и с други непредвидени предизвикателства -„приятелския” огън от своите в ГЕРБ и  пандемията от  CОVID-19, вкарала  света в  дълбока криза. 

Само няколко месеца след встъпването в длъжност Димитров даде старт на най-скъпия и дългоочакван  проект  за воден цикъл,  който беше загърбван в предишните два мандата.   В срок до две-три години  с финансовата помощ на оперативна програма „Региони в растеж”

ще бъде подменена ВиК мрежата на над 40 улици в район „Северен”

и ще бъде реконструирана Пречиствателната станция на Пловдив на обща стойност 114 млн. лева.

Кметският екип успя да спаси в последния момент 38 млн. лева за градската инфраструктура  по ОП „Региони в растеж”.   Част от тези средства  - над 11 млн. лева - се насочват  за изграждане и ремонт на улици в икономическата зона  на кв. „Гладно поле”. Договорът за финансирането беше подписан тези дни между Община Пловдив и МРРБ, изпълнителите са избрани и предстои да се сключат договори.

Напът е да започне изграждането на подлез „Модър - Царевец”, който директно ще свърже районите „Южен” и „Западен”.  През ноември се очаква в Общината да бъде представен за одобрение технически проект от избрания изпълнител „Драгиев и ко”, а в началото на 2021 г. да се даде старт на строителните работи, с което най-после ще се сложи

край на сагата с „брадясалите” обещания на бившите кметове.

 Само за десет месеца са  асфалтирани над 30 улици, сред които са „Юндола“, „Белица“, „Орфей", „Братя Бъкстон“, „Дрин“, частично  бул. „Цар Симеон“ ,  северното платно на бул. „Санкт Петербург“ и източното на бул. „Източен”.   За първи път, за да  не се създава допълнително напрежение в трафика, бул. „Цар Борис III Обединител” покрай  Панаира и част от бул. „Никола Вапцаров” бяха ремонтирани през нощта.

От началото на новия мандат се работи по вече одобрените проекти и по подготовка на нови, с които Общината да кандидатства  за финансиране в следващия програмен период на ЕС.  В момента се актуализира важният проект за изграждане на втория етап  от бул. “Северен“, от Брезовско до Карловско шосе, с опция в бъдеще  да  се свърже с Голямоконарско  шосе.   Местната власт изведе  като приоритет  няколко важни  пътни проекта, с които кандидатства за финансиране пред фонд „Флаг”. Сред тях са  нов мост над Марица между бул. „Копривщица” и „България” и  автомобилен подлез до Водната палата.

По време на предизборната си кампания Здравко Димитров обеща на пловдивчани 12 нови детски заведения за четирите години от мандата. До този момент  е въведена в експлоатация  ДГ „Снежанка”, разширена с няколко групи, завършва се реконструкцията на ДГ „Перуника” в центъра,  започна

строежът на новите  забавачки  на ул. „Богомил”  и на бул. „Александър Стамболийски”

в „Южен”,  подготвя се старт на допълнителен корпус на ДГ „Зорница” в "Кючук Париж" и на нова сграда на ДГ „Каменица” в центъра.  

В район „Северен” усилено се строи зала „Дунав”, започната в края на предишния мандат. Само за няколко месеца след обсъждането с ръководствата на ПФС „Ботев” и „Локомотив"  на натрупаните с години проблеми беше разсечен гордиевият възел с двата стадиона. Правителството предостави 37 млн. лева за строителството, а екипът на Здравко Димитров проведе обществените поръчки и избра изпълнители, като преди това с решение на Общинския съвет беше прекратена драмата с неудачната концесия на Колежа. 

Над 3 млн. лева са инвестирани тази година във вътрешнокварталната  инфраструктура в резултат от съвместната работа  между  кметските екипи на Пловдив и на шестте района.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Гневен

Гневен

11.11.2020 | 10:40

Най-слабият, най-популисткият, най-малкоможещ кмет! Дълбоко съжалявам, че дадох гласа си за това пълно недоразумение. Заради него започнах да харесвам Тотев.

Отговори
4 1
Петко

Петко

11.11.2020 | 08:38

Имам усещането че идват избори. Този панегирик не прави чест на такъв елитен журналист като Валя Иеремиева. Какво налага да се прави толкова силен "вятър" на кмета Димитров. По същия начин може да се напише статия и за всички провали и несбъднати обещания на същия кмет. Има нещо което не знаем за да ни облъчват с тази пропаганда в стил 33 - та година на 20 -ти век.

Отговори
8 1
Вертуална борса

Вертуална борса

11.11.2020 | 07:57

Ми браво, 4х300000000=12000000000х30%=400000000 добра доходност!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?