Следвайте ни

Здравко Димитров предлага да се отпуснат пари за неотложни ремонти в МБАЛ "Св. Мина"

viber icon

МБАЛ „Св. Мина“ се нуждае от неотложни ремонти, които трябва да започнат през лятото. Това става ясно от доклад за състоянието на материално-техническата база, изготвен от управителя на общинската болница проф. Петър Петров по разпореждане на кмета на Пловдив Здравко Димитров.

През пролетта са извършени огледи от специалисти и е направен обстоен анализ за състоянието на сградата, която е сторена в периода 1936 – 1938 г. Общата сума, необходима за спешните и средносрочните ремонти, е 394 000 лв.

На този етап цялостен ремонт на болницата не може да бъде направен, защото на два от етажите е разположено отделението за лечението на пациенти с Covid-19. Най-спешна е подмяната на ВиК инсталацията в западното крило, която по предварителни разчети ще струва 29 500 лв. За тази сума ще бъде подменен вертикалният щранг, ще бъдат изградени и ремонтирани баните. Кметът Здравко Димитров ще внесе предложение в Общинския съвет за отпускане на тези средства още тази седмица.

В средносрочен план е необходимо да бъде довършен ремонтът на ВиК инсталацията в цялата сграда,  да бъде сменен болничният асансьор и да се извърши цялостен ремонт на покрива с подмяна на хидроизолацията.

Проф. Петър Петров бе назначен за временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ „Свети Мина“ през октомври 2019 година, а през пролетта на миналата година спечели конкурс за тази длъжност. Преди това, в продължение на години, болницата смени няколко ръководители, без да се проведе конкурс. Въпреки временните ръководства, в периода 2012 до септември 2019 г.  Общинският съвет на няколко пъти  одобри отпускането на средства за ремонт на отделението по образна диагностика, за погасяване на кредити към доставчици на консумативи и за изплащане на заплати. Общата сума за този период надхвърля  6 млн. лв.

Проф. Петров коментира, че при встъпването си в длъжност е заварил МБАЛ „Свети Мина“ в тежко финансово и материално-техническо състояние като едва преди три месеца лечебното заведение за пръв път успя да излезе с положителен финансов баланс. В същото време  общинската болница създаде екип от лекари, сестри и доброволци и пое отговорността за разкриването първоначално на 30, а по-късно на 90 легла за лечение на  пациенти с Covid-19. Само преди месец беше изградена кислородна система със 123 поста  във всички стаи. Средствата бяха осигурени от съвместна  дарителска кампания на Община Пловдив и болницата, която събра над 75 хиляди лева. Наложената стриктна финансова политика позволи на лечебното заведение да погаси изцяло банковия си кредит в размер на 270 хиляди лева, а след  преговори с НЗОК отпуснатите средства по клинични пътеки се увеличиха от 270 на 360 хиляди лева.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Ganko

Ganko

10.05.2021 | 11:32

Longora da izlezne I da kaje zashto v Tyrskiq Palmed bademi e iska po 95 lv pregleda? Longora ne stava za kmet da Ide da si celi kosha s topkata

Отговори
2 0
Блу Канари

Блу Канари

10.05.2021 | 11:24

Кви болници, кви 5 лева. Всички кинти да се насочат към обекта с национално значение за Пловдив и най-вече за кмета - стадиона на БотевЪ. Там седалки няма, табло няма, паркинг трябва да се прави, а те искат пари за глупости да харчат.

Отговори
3 1
Блу Канари

Блу Канари

10.05.2021 | 11:17

Какви болници, какви 5 лева. Всички пари да отиват за Колежа - обектът с национално значение за Пловдив и най-вече за кмета. Там седалки няма, табло няма, те искат пари за глупости да харчат.

Отговори
2 1
Оставка

Оставка

10.05.2021 | 10:16

И Маминия беше кръгла нула,ама това подобие на кмет е уникално зле. Той в тандем с оная о вца Данчето съсипаха града.

Отговори
9 0
Пловдив

Пловдив

10.05.2021 | 09:27

Тази болница си е погребална агенция. Много отдавна трябваше общинските болници да се ликвидират. В тази няма качествени лекари, пълна мизерия. И защо да се наливат пари в предварително изгубена кауза? Супер некадърен кмет! Теб кмете,що те лекуваха в Пълмед? Да беше влязъл в Св. Мина.

Отговори
12 2
далавери

далавери

10.05.2021 | 09:19

Стига далавери! И милиони да се отпуснат, те се "усвояват" от правилните хора и нищо не се подобрява!

Отговори
9 1
Edo

Edo

10.05.2021 | 09:02

По слаб кмет не е имало Слаб та Слаб .Града е в ужасно състояние булеварди улици дупки и неравности ужас,колите се трошат и какво от това.Слаб кмет тоест няма такъв

Отговори
16 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?