Следвайте ни

Здравко Димитров посрещна кмета на Бурса в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Кметът на Пловдив Здравко Димитров прие официална делегация от Бурса, водена от кмета на четвъртия по големина град в Турция Алинур Акташ.

„Приветствам ви с добре дошли в един от най-старите градове в Европа. Ще видите с очите си, че навсякъде в Пловдив се срещат исторически и архитектурни паметници от различни епохи. Градът ни е пример за етническа и религиозна толерантност, център на образованието, културата и спорта, едни от най-известните творци, артисти и спортисти са пловдивчани“, поздрави своите гости Здравко Димитров.

Въпреки че е четвърти по големина град в Турция, Бурса е индустриален център, като особено развити са автомобилната и текстилната промишленост, подчерта кметът на турския град Алинур Акташ.

„Бурса е с население от 3 милиона души и 100 хиляди души и продължава да расте, а за миналата година индустрията в града е осъществила износ за над 16 милиарда долара. В момента се строи нов завод за производство на първите турски автомобили, който ще бъде разположен на 1 милион квадратни километра“, заяви той.

Двамата кметове изразиха общо съжаление, че пандемията се е отразила и на отношенията между двете общини, като Алинур Акташ предложи да бъде домакин на бъдещи двустранни икономически срещи. Самият кмет е бил бизнесмен, преди да започне да се занимава с политика, като вече над 17 години заема този пост – първо в един от районите на града Инегьол, а от 2017 – и на голяма община Бурса.

Пловдив и Бурса имат споразумение за побратимяване от 1998 година. В края на визитата кметът на турския град покани Здравко Димитров и делегация от Пловдив в най-скоро време да му гостуват. „Благодаря за гостоприемството и топлото посрещане. Ще работим за това отношенията между нашите градове да се развиват, надграждайки ги. За мен ще бъде чест да Ви посрещна в Бурса“ написа в Почетната книга на Пловдив Алинур Акташ на финала на срещата в Община Пловдив.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

мухахахааа

мухахахааа

09.09.2021 | 22:54

1 милион квадратни километра завод. Мухахахааа, мухахахаааа, смях ти казвам.

Отговори
0 0
разположен на 1 милион квадратни километра

разположен на 1 милион квадратни километра

09.09.2021 | 20:21

Машала! Колкото 10 БЪЛГАРИИ. Ако зико е превеждал - разбираемо е.

Отговори
1 0
Ибрекчи башкан!

Ибрекчи башкан!

09.09.2021 | 19:05

А вазелина къде е! Вземи си и ибрика! Сюнета ще ги отложим за курбан байряма! Гюттин гюттинне, сиксюне бурда гютверрин башкан!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?