Следвайте ни

Здравко Димитров: Поклон пред днешните будители, които са нашата духовна опора

viber icon

В Деня на будителите да почетем не само родолюбивите българи от миналото, но и да се поклоним на всички, които днес са духовна опора на нацията. Това призова в своето приветствие по повод празника кметът на Пловдив Здравко Димитров. Ето какво заяви още градоначалникът в своето обръщение:

Уважаеми съграждани,

Скъпи книжовници и просветители,

Денят на народните будители е празник на българския дух, на неумиращия ни порив към знание и просвета. На този ден ние почитаме всички онези родолюбиви българи, които са градили националното ни съзнание и благодарение, на които българският народ се е съхранил  през вековете. Паисий Хилендарски, Петър Берон, Софроний Врачански, братя Миладинови и десетките будители от миналото имат своите достойни следовници в лицето на днешните  учители, културни дейци, читалищни работници и просветители.

Горд съм, че като районен кмет на „Западен“ още през 2009 година станах част от първото издание на инициативата на доц. Кирчо Атанасов „Народните будители и аз“ и съм неин патрон и до днес. Щастлив съм затова, че тя отдавна излезе извън пределите на Пловдив и завладя цялата страна, за да помним и да се гордеем с делата на възрожденците, съхранили силата и идентичността ни през вековете.

Искам да честитя празника на всички, които продължават да отстояват тези идеали и работят за съхраняването на непримиримия български дух и българското слово. Днес повече от всякога се нуждаем от духовна опора и затова за труда и делата на учители, изследователи, научни работници, журналисти, творци на изкуството и културата – поклон.

Честит празник!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?