46

Здравко Димитров: Оставам кмет на Пловдив, напускам ГЕРБ на Тотев

Здравко Димитров няма да подаде оставка като кмет на Пловдив, но напуска ГЕРБ. Той обяви решението си на извънреден брифинг в общината, на който присъстваха и неговите заместници. Димитров уточни, че напуска градската организация на ГЕРБ, която е оглавявана от бившия кмет Иван Тотев. Той обаче ще изкара мандата си и няма намерение да депозира исканата оставка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Лоша дума няма да кажа за Борисов, постигнали сме много неща заедно. Това е за добро, да напусна партията и да спадне напрежението", допълни Димитров.

"Избран съм от всички пловдивчани, ще бъде предателство, ако си подам оставката като кмет", аргументира решението си Зико. Да го подкрепят през последните два дни му са се обадили много хора, повече, отколкото когато бил избран като кмет.

"Няма да освободя кметския пост, защото в момента в Пловдив се изпълняват проекти за над 500 милиона лева. При Тотев проектите бяха за 200 млн.", добави още Димитров.

Той посочи Иван Тотев като основен виновник на случващото се в момента. "Той е този, който е заблудил Бойко Борисов и вдига феновете. Тотев е правил регулярни среши с тях да ги настройва", добави Зико.

И обясни, че не е разговарял с Борисов след като лидерът на ГЕРБ му поиска оставката.

„Аз не съм се карал в Борисов. Той ми е началник. Беше ми началник. Уважението остава“, заяви той. После поясни, че преди време е имал „непринуден мъжки разговор“ с Борисов, където признал, че се чувства уморен от управлението на Пловдив. Тогава лидерът казал, че му влиза в положение и ще подготви нов кадър, който да го замести.

„Защо през това време излезе и каза, че ми иска оставката – не знам. Дойде ми като гръм от ясно небе, от вас научих“, каза още Димитров.

Запитан защо напуска формацията за втори пък, той отсече:  „Аз не съм напускал партията друг път – преди Цветанов се опита да ме изгони. Но още тогава му казах - ГЕРБ ми е в сърцето. И да ме изгониш от ГЕРБ, от сърцето ми няма да излезе“.

Здравко Димитров коментира и ситуацията със строителството на двата стадиона.  "Още от началото беше ясно, че отпуснатите пари няма да стигнат за двата стадиона. Дадохме ги за добро – и за едните, и за другите. За да имат стадиони. И трябва да имат стадиони, трябва да се довършат. Но ситуацията е такава – Община Пловдив не може да издържи финансово да бъдат завършени и двата стадиона. Няма как, имаме и други обекти – детски градини, училища, улици, булеварди, водни проекти. Ние ще потопим общината, абсурд е", категоричен беше Зико.

"Ще видим как ще ги завършваме. Но Община Пловдив не може да издържи финансово с тези корекции. Опитах и направих всичко възможно. Дори направих предложението за разсрочване за 3 години. Но при тази ситуация – няма как, не виждам. Обаждат ми се и други пловдивчани – казват ми: имаме училища, култура, детски школи, не са само стадионите", добави кметът.

Напомни, че тази година започват ремонти на Рогошко и Голямоконарско шосе, изпълнява се проектът за воден цикъл "Брезовско шосе - Дунав", изгражда се Южен обходен колектор и пробивът на Централна гара, работи се на бул. "Хаджи Димитър". "Въпреки ковид кризата, войната и правителствени кризи Пловдив се развива", подчерта Димитров.  И поиска извинение от пловдивчани за неудобства, като изтъкна, че всичко, което се прави, е за града. "И на бул. "Христо Ботев" по време на ремонта имаше проблеми с трафика, но за четири месеца го завършихме", даде пример Здравко Димитров. 

Той обаче ще проведе обещаните срещи с феновете на Ботев и Локомотив. "Ще търсим заедно пари. Ще предложим и на новото правителство. За нас е по-добре да бъдат финансирани от държавата.

Приветствам Иван Тотев – нека да се вижда с тях, а не да ги настройва срещу мен. Знаех за срещите на феновете в хотел "Империал". Тия митинги, които правеха - то всичко е инсценирано.

Трябват 6 млн., за да започнат да се играят мачове на стадион "Христо Ботев". Това е първият етап. Няма откъде да извадя парите за цялото завършване. И на мен ми е мило, и аз искам да бъдат завършени, но това е положението.

Имаше и вариант за стадион "Пловдив“, но волята на г-н Борисов беше за двата клубни стадиона. А и феновете май не искаха да играят едновременно на градския стадион", коментира още по темата за стадионите градоначалникът.

На въпроса на "Марица" дали е обсъждан въпросът собственикът на "Ботев" да поеме разходите по довършването на стадиона, Зико отвърна, че е провел такъв разговор със Зингаревич и той обещал да помисли.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 6 оценки
3.7/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
144 коментара
Г.Мараджиев

Г.Мараджиев

10.02.2023 | 21:46

Мога да уредя водородни системи за Пловдив .Само дайте парите и като шеф на ГЕРБ пловдивска област ще Ви помогна срещу скромна комисионна. Стамболийски го оправих ,време е да помогна и на Вас. С уважение Г.Мараджиев кмет на Стамболийски

Отговори
1 2
Димо

Димо

10.02.2023 | 15:45

Най тъпия кмет в историята на Пловдив

Отговори
3 3
260 двеста дена имаш = за колегата ТОТЕВ, зико, действай!

260 двеста дена имаш = за колегата ТОТЕВ, зико, действай!

10.02.2023 | 01:18

200 дена за колегата Иван ТОТЕВ Г-н Димитров, свекървите и по-злобните гражданки помним ясно кое ни накара да гласоподадем (между плява, въздух под налягане и популизъм) =обещанието, че ЩЕ РАЗСЛЕДВАШ, ОБНАРОДВАШ, ОБСЪДИШ И ПОПРАВИШ ЛУДОРИИТЕ НА МАМИН ВАНЬО ТОТЕВ. Поне най-възмутителнните, най-крещящите, ПРЕСТЪПНИТЕ. Дотук добре, красивичкото фонтанче пред Панаирния Мост си замина в Историята на Изкуственостите. Още може: ЗА 200 ДВЕСТА ДЕНА И ДОСТА ДРУГИ ПОДОБРЕНИЯ ОЧАКВАМЕ. При Архео–Кул–Турист П.П. си е леш, преструвки и плиткоумна ХАЛТУРА открай-докрай, питай дисидент-мъдреците; и блокирай сладките синекурни "конкурсни" назначенийца, които си е намислил. 200 ДЕНА =НА ПОЛЗУ НАРОДУ! (Щом оставяш Фото в рамка под стъкло на ламперията в СелСъвета за внуците ни) С почит, сестра Аргирова

Отговори
3 2
Акушерка

Акушерка

08.02.2023 | 11:46

д- р Калинов, какво направихте Вие по- точно за родилния дом на Весела ? Нещо не разбрах. Може би каквото направихте на Първа градска. Нулирахте ги. Как не Ви е срам? И кой въобще Ви подкрепя!?

Отговори
5 8
Просто пловдивчанин

Просто пловдивчанин

08.02.2023 | 11:27

Ограничен кмет! По ограничени от него подчинени, за да блести нашето "бижу" Здравко. Града загуби, загубихме всички ние. Хареса му баницата, иска още...всички са заедно, за това и никого не маха. Това е...

Отговори
9 8
От. факти, фустните и шалварите

От. факти, фустните и шалварите

08.02.2023 | 10:17

Идват в Марица да коментират, политика,, обичали и разбирали,, казах вече, който седне на въртящия стол на боса вече, неще да стане, незнам защо, те си знаят и с връзки да комамндваш не е работа, леко и умно трябва да се мисли Димитров, а не както говориш , така и да действаш...!

Отговори
4 0
Минаващ

Минаващ

08.02.2023 | 07:22

Този взе да ми харесва

Отговори
9 2
разкопа, разрина града този

разкопа, разрина града този

08.02.2023 | 08:02

простотията му ли ти харесва

Отговори
7 4
Минаващ

Минаващ

08.02.2023 | 12:15

Той го разкопа заради на Бойко чекмеджето. Или си въобразяваш, че има нещо направено без командата на Бойко ли?

Отговори
8 2
Трагедия

Трагедия

08.02.2023 | 01:54

Здравчо Тодор оФ повече няма да масажира топките на Мутрата от Банкя

Отговори
13 3
Л. З

Л. З

07.02.2023 | 22:59

От общината имало хора за Прокурор! Добре е така наречения доктор Калинов да мине през прокур, все пак този рекет, за който се говори из Пловдив да се провери! Нима Зико не е чул, или, когато му е удобно чува?

Отговори
9 9
Не е лесно...

Не е лесно...

07.02.2023 | 18:51

Не е лесно да си Олиго..

Отговори
10 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?