Следвайте ни

Здравко Димитров: Общината ще подпомага районите за важните проекти

През лятото може да има актуализация на бюджета, за да се отпуснат по-големи суми на районните кметове

viber icon

Кои са важните проекти за районите на Пловдив и кои от тях приоритетно ще бъдат финансирани обсъдиха по време на работна среща градоначалникът Здравко Димитров и шестимата районни кметове. В проектобюджета на общината е предвидено районите да получат по 300 000 лева допълнително от средствата за издръжка и заплати.

С тези средства всеки един от кметовете може да прецени за какво да бъдат използвани – улични и тротоарни ремонти, нови места за паркиране, спортни и детски площадки.

„Средствата, разбира се, не са достатъчни, но това са възможностите на този етап. Надяваме се след 6 месеца да направим актуализация в бюджета, която да ни позволи да отпуснем допълнителен транш на районите“, коментира след срещата кметът Здравко Димитров.

Най-важният проект за нас е през 2020 или 2021 г. да стартираме ремонта и обновяването на Градската градина, заяви кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

„Проведохме много конструктивен разговор. Очакваме да има развитие в бюджетната рамка свързана с това, което може или не да се случи през следващата година в районите. Продължаваме да гледаме напред“, коментира кметът на „Тракия“ Костадин Димитров. Той посочи, че най-важният проект е „Околовръстното шосе“, преасфалтиране на ул. „Съединение“.

„Реализацията и строителството на две детски градини са най-важните в момента за район „Южен“. Едната е по ОП „Региони в растеж“, а другата ще се финансира от бюджета на общината, както и реконструкцията на ул. „Даме Груев“, заяви Костадин Язов, като подчерта, че ще се работи и по проектиране на други обекти. Той коментира, че ул. „Кукуш“, за която се планира разширение – две платна с по две ленти, най-вероятно ще стартира с пробива под Централна гара.

Запитан за сградата на Гарнизонна фурна Димитър Колев заяви, че при него има договор за събаряне на сградата, което е наложително, тъй като с всеки изминал ден тя става все по-опасна и с конструктивно проблеми.

Районната администрация разполага и с идеен проект за изграждане на парк. Все още обаче не е взето окончателно решение какво ще стане с пространството. Той уточни, че 350 000 лева са необходими само за събаряне на голямата сграда. „Реконструкцията ѝ може да струва повече 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?