Следвайте ни

Здравко Димитров обсъжда с премиера обхода до Скобелева майка

АПИ пуска нова обществена поръчка

viber icon

Обществената поръчка за Югоизточен обход на Пловдив, прекратена от Агенция "Пътна  инфраструктура" заради пропуски в документация на кандидатите, ще бъде пусната отново. Това съобщи кметът Здравко Димитров след разговор с председателя на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски.

"Обещаха да обявят процедурата още утре /б.а.  днес/", обясни градоначалникът. Той ще постави въпроса и пред премиера Бойко Борисов, с когото ще се видят на "Дондуков" 1, където правителството ще има заседание днес.

За пътя от "Скобелева майка" до кръговото кръстовище на изхода на Пловдив за Асеновград са предвидени 42 млн. лева без ДДС. В тази сума е включено изграждане на четирилентов път и надлез с ул. "Недялка Шилева" към "Тракия". 

"След като бъде отворен прекият път Ксанти-Смолян, целият трафик ще минава през Пловдив, ако няма обходен маршрут.

Без външен ринг до една-две години ще блокираме града, предупреди Димитров.

Кметът напомни, че няма как общината да облекчи трафика без инвестиции в пътната инфраструктура и изграждане на вътрешен ринг,  а това няма как да стане без банков заем.  На вчерашната сесия на Общинския съвет Димитров оттегли от дневния ред предложението си за методиката за избор на кредитна институция.  Ден преди това от ВМРО  предупредиха, че няма да го подкрепят. 

"Целта е да уточним кои обекти и на каква стойност биха могли да бъдат финансирани с кредита", коментира Здравко Димитров.  Той посочи, че

още преди година са предложили на Общинския съвет програма за 400 млн. лева.

"Имаме готови проекти за развитието на пътната инфраструктура и ще направим широко обсъждане, за да изясним кои от тях можем да построим със заем", добави градоначалникът.

Той счита, че проблемът с трафика няма да се реши само с изграждането на подлеза "Модър- Царевец". Идеята е да се изгради директна връзка от ул. "Царевец" под жп линията през бул. "Александър Стамболийски", който трябва да се разшири до бул. "Цар Симеон" в ЖР "Тракия".

"Задръствания ще останат, ако не продължим бул. "Северен"  от Брезовско до Карловско шосе. Преместихме движението от панаира на новия бул. "Северен", на пак извеждаме трафика само до Брезовско шосе и го връщаме на бул. "Дунав". Така нищо не решаваме", счита кметът. Като важни за града обекти той посочи нов мост на Марица, реконструкцията на бул. "Хаджи Димитър" и пробива до Водната палата. 

"Много важна връзка е Бетонният мост, за чието финансиране също трябва да мислим", отбеляза още Здравко Димитров. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Телец

Телец

31.01.2021 | 23:17

Боцко к'во се е разпищолил ша са бият ли с нашия г. Лупак...

Отговори
0 0
Киро

Киро

27.01.2021 | 14:38

Тоя тиквеник вляво да отиде в Хърватия и да ги пита как така имат 1400 км. магистрали без нито един политик да е обикалял като улав да ги открива.

Отговори
1 2
Равносметка

Равносметка

27.01.2021 | 10:52

От 89 година до сега, от всички съоражения в Пловдив, са направени два надлеза и половин мост, останалото е от комунизма. Тролейбусната мрежа е премахната.

Отговори
5 4
Ганьовщина

Ганьовщина

27.01.2021 | 09:32

Толкова години нищо не барнаха в тоя град, всеки който се връщаше от чужбина ахваше. На едно поколение данъците изядоха.

Отговори
6 3
Егати държавата!

Егати държавата!

27.01.2021 | 08:40

Егати държавата! Мутрата решава предизборно всички пролеми! Питам, къде са отговорните институции? Давайте да ги закриваме, за да не харчат наодна пара!

Отговори
7 4
Ку Ку Руку

Ку Ку Руку

27.01.2021 | 08:01

ФаФла Чудна Предизборна

Отговори
7 4
Taka

Taka

27.01.2021 | 07:57

Пари нема ,действай !

Отговори
7 3
Хааа

Хааа

27.01.2021 | 07:45

А с пробива до Водната палата, какво ще стане с тотевото фонтанче??? :) :)

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?